ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Володимир Торбіч: «Якби ЗМІ добивалося доступу до публічної інформації через суди і прокуратуру, то чиновники б швидше привчилися поважати Закон «Про доступ до публічної інформації»

29.05.2012, 01:28
Редактор Рівненського агентства журналістських розслідувань Володимир Торбіч у жовтні минулого року подав позов на комунальну газету обласної ради «Вісті Рівненщини» за приховування інформації. У позові редактор просить суд визнати протиправною відмову в наданні інформації та зобов'язати редакцію та головного редактора видання Василя Бурченю надати інформацію на запит  про витрати коштів платників податків на утримання комунального ЗМІ.
 

 - Який був розвиток справи в суді і чим він закінчився?
 
 - Суд ще не закінчився. Справа взята до провадження Вищим адміністративним судом України. До 25 квітня відповідач має надати заперечення. Якщо коротко,  то в суді першої інстанції я фактично отримав половину того, що запитував у запиті, через те, що цю інформацію витребував з комунальної газети суд. Це - позитив.
Однак суд першої інстанції закрив провадження оскільки, на його думку, справа не підлягає розгляду в адмінсуді. До такого висновку суд дійшов через те, що, виявляється, комунальна газета «Вісті Рівненщини» фінансується не окремим рядком у обласному бюджеті, а через різні структури облради. Тобто на газету все-одно витрачаються бюджетні кошти і вона розпоряджається ними, але суд вважає, що відповідно до бюджетного кодексу - це не бюджетне фінансування.
Оскільки це очевидний маразм - ми подали апеляцію, яку апеляційна інстанція не задовільнила. Тепер надіємось на ВАСУ, якщо й він відмовить, юрист пропонує подати в Європейський суд. Адже, в які б рядки ці кошти не вписували - це бюджетні кошти і платники податків мають право знати наскільки ефективно вони витрачаються. Додатково ми надішлемо повторний запит в обласну раду, оскільки на попередній запит щодо фінансових справ комунальної газети облрада надала часткову інформацію, а щодо частини запитань відіслала до комунальної газети, як до окремої юридичної особи.
 
 - Чи зверталися в прокуратуру?
 
 - Так, я до того, як подати судовий позов, звертався в прокуратуру, але вона не помітила порушень з боку редактора комунальної газети. Я оскаржив відповідь заступника обласного прокурора у Генпрокуратуру, але Генпрокуратура відіслала цю скаргу назад в обласну прокуратуру фактично тому, на кого була скарга.

 
- Хто надавав Вам юридичну підтримку в суді?
 
 - Юридичну підтримку надає Інститут розвитку регіональної преси - юрист Олександр Бурмагін. Дуже йому вдячний. Також консультації надають медіа-юристи того ж Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова та Людмила Опришко.
 
 - Чи траплялися у Вас подібні судові справи і чим вони закінчилися?
 
 - Так траплялися. У 2008 році Рівненський міський суд змусив Рівненський відділ земельних ресурсів надати інформацію - список громадян, які претендують на отримання земельних ділянок в Рівному. У 2010 ми подали в суд на рівненську міліцію за ненадання інформації, але після першого засідання міліція надала запитувану інформацію. Нині перебуває в апеляційній інстанції справа проти Рівненської облдержадміністрації та кількох її відділів стосовно приховування інформації про премії, які отримали чиновники. Ще один позов ми подали на чиновників Луцького міськвиконкому за те, що вони відмовились надавати інформацію про лучан, які отримали квартири за бюджетний кошт. Паралельно, з цього приводу, ми подали скаргу в прокуратуру, яка  перша відреагувала і зобов’язала чиновників надати цю інформацію. Ще готуємось подати судовий позов на ректора Національного університету водного господарства та природокористування. Він приховує інформацію про осіб, які отримали квартири за бюджетний кошт. Рівненська міська прокуратура у цьому випадку не відреагувала належним чином.
Я ввважаю, якби хоча б 10% ЗМІ не опускало руки і добивалося б доступу до публічної інформації (до якої відмовляють) через звернення в суди і прокуратуру - чиновники б швидше привчилися поважати Закон «Про доступ до публічної інформації».
 
Розмовляла Оксана Синицька, ІМІ
Liked the article?
Help us be even more cool!