ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Олексій Мацука: «Донецьку владу за рівнем відкритості можна оцінити на 1 за 5-бальною шкалою»

13.06.2012, 02:24

 
ІМІ продовжує серію інтерв’ю з журналістами, які у 2011 році постраждали від дій представників влади чи невстановлених осіб, під час виконання своїх професійних обов’язків.

У Донецьку таким журналістом є головний редактор Інтернет-видання «Новости Донбасса» Олексій Мацука. 31 липня 2011 року невідомі підпалили двері його квартири, залишивши при вході похоронний вінок з підписом, адресованим журналісту. Попри те, що Незалежна медіа-профспілка України вимагала відкриття справи за статтею «замах на вбивство», міліція відкрила справу за статтею «хуліганство». Протягом 2011 року жодного просування у справі з боку правоохоронних органів не було.

- Хто був зацікавлений в тому, щоб вас налякати? Чи виявлено замовників?

- Розслідування припинилося. З нового року жодних дій нема взагалі. Припускаю, що цей інцидент був через професійну діяльність. Наш сайт «Новости Донбасса» займається подачею новин і проведенням журналістських розслідувань. Ми концентруємося переважно на політичних діячах і місцевій владі. Нас цікавить не тільки політичний аспект їх діяльності, але й особистісний. На той момент губернатором був Анатолій Близнюк, ми давали інформацію про його будинок-особняк, машину тощо [Олексій розповсюдив відео, на якому видно, що Близнюк їздить на «Мерседесі» S-класу з шикарним тюнінгом, вартість якого починається від 700 тисяч гривень - Ред.]. Або ж зробили репортаж про життя Донецького єпископа УПЦ МП Іларіона (Шукало) Приміром, опублікували статтю про його «замок» за містом і дорогу машину з номерами «ВЛАДЫКА». Після того теж були інциденти.

- Наскільки відкритими у спілкуванні з журналістами є владні структури?

Якщо оцінювати місцеву донецьку владу в плані відкритості, то за 5-бальною шкалою вона «тягне» хіба що на 1. Відкриті тільки в тому, що вигідно виключно їм, їхній маніпуляції, рейтингу чи діям, пов’язаним із їхнім, їх сімей бізнесом. А коли починаємо говорити про їх реальне життя, - статки або ж особливості відпочинку, грошей – про це нічого ніхто розповідати не буде. Часто вигадують міфічні історії про те, що узагалі не відпочивають за кордоном, а обирають відпочинок на Азовському морі. При цьому щотижня можуть літати в Італію наприклад. Оскільки ми такі факти піднімаємо, то звичайно їм це не подобається.

- Чому владі невигідно порушувати справи по перешкоджанню роботі журналіста?
 

У день пам’яті Героїв Крут у Донецьку, який влаштовували українські націоналісти, підійшли їх ідеологічні і політичні противники з російських націоналістів, - не знаю, яка у них була мета. Але попри те, що ми говорили, що ми журналісти, вони навмисно почали провокувати й нападати на нас. Вибили фотоапарати, обладнання, камери. Ми подали заяву по ст. 171-й КК України в міліцію, але міліція по цій статті відмовила відкривати справу, передала цю заяву в прокуратуру, а там повідомили, що відкриття справи за цією статтею вони «не вбачають за доцільне». Без жодного пояснення, чому, без жодних причин. На цьому справу було завершено. Хоча під час цього мітингу були й представники міської влади, були міліціонери, у нас є відеозапис, як це все сталося. Але місцева міліція і прокуратора роблять усе можливе, щоб тільки не порушувати справу за саме цією статтею. Це невигідно місцевій владі, яка потім отримає невигідні для себе дані: мовляв, у них у регіоні перешкоджають роботі журналістів.

Спілкувався: Роман Кабачій, ІМІ

 
Liked the article?
Help us be even more cool!