ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіаорганізації низки країн висловили підтримку журналістам Білорусі

14.08.2020, 15:37
Фото - Укрінформ
Фото - Укрінформ

Медіаорганізації і журналістські асоціації Вірменії, Грузії, Латвії, Молдови, Польщі, Росії, України й Швеції висловлюють підтримку і солідарність колегам з Білорусі, які зазнають жорстокого насильства і тиску з боку влади.

Про це йдеться в їхньому спільному зверненні, яке підписали 28 організацій.

“Ми висловлюємо свою підтримку і захоплення тим, як в умовах насильства і відсутності безпечних умов для роботи наші білоруські колеги продовжують висвітлювати події, що відбуваються в країні. Ми використовуємо ваші публікації для інформування про те, що відбувається в Білорусі, і вдячні вам за цю працю”, – йдеться у зверненні.

Підписанти закликають колег-журналістів і медіаорганізації інших країн висловити своє ставлення до подій в Білорусі та закликати свої уряди використовувати дипломатичний і економічний вплив, щоб припинити насильство щодо журналістів, блогерів, активістів і громадян Білорусі.

Наводимо повністю текст звернення:

“Ми, медіаорганізації і журналістські асоціації Вірменії, Грузії, Латвії, Молдови, Польщі, Росії, України й Швеції, висловлюємо підтримку і солідарність з нашими колегами з Білорусі. Журналісти білоруських і закордонних медіа, а також блогери, які висвітлюють акції протесту, зазнають жорстокого насильства і тиску з боку влади.

Безперешкодна і безпечна робота журналістів захищена міжнародними конвенціями й законами всіх цивілізованих країн. Створення перешкод у роботі журналістів є порушенням закону Білорусі.

Затримання, жорстокі побиття, псування устаткування білоруських та іноземних журналістів, які працюють у країні, відімкнення інтернету й інші численні порушення прав журналістів і свободи слова повинні бути негайно припинені та розслідувані, а співробітники правоохоронних органів, які їх вчиняли, і керівники, які віддавали відповідні накази, суворо покарані!

Ми уважно стежимо за розвитком ситуації.

Ми висловлюємо свою підтримку і захоплення тим, як в умовах насильства і відсутності безпечних умов для роботи наші білоруські колеги продовжують висвітлювати події, що відбуваються в країні. Ми використовуємо ваші публікації для інформування про те, що відбувається в Білорусі, і вдячні вам за цю працю.

Ми закликаємо колег-журналістів і медіаорганізації інших країн висловити своє ставлення до подій у Білорусі та закликати свої уряди використовувати дипломатичний і економічний вплив, щоб припинити насильство щодо журналістів, блогерів, активістів і громадян Білорусі".

Звернення підписали:

Єреванський пресклуб, Вірменія

Центр медіаініціатив, Вірменія

“Журналісти в ім'я майбутнього”, Вірменія

“Журналісти розслідувачі”, Вірменія

Клуб громадської журналістики, Вірменія

Центр свободи інформації, Вірменія

Комітет захисту свободи слова, Вірменія

Асоціація регіональних медіа Грузії (ГРМА)

Асоціація незалежної преси Молдови (API)

Асоціація електронної преси (APEL), Молдова

Центр незалежної журналістики (CJI), Молдова

Асоціація журналістів з навколишнього середовища та екологічного туризму (AJMTEM), Молдова

RISE-Moldova

Комітет з питань свободи друку (CFP), Молдова

Центр журналістських розслідувань, Молдова

Асоціація журналістів Латвії

Медіацентр Cтокгольмської школи економіки в Ризі (SSE Riga), Латвія

Спільнота локальних газет (SGL), Польща

Альянс незалежних регіональних видавців Росії (АНРИ)

Медіаінститут Fojo, Швеція

Донецький інститут інформації, Україна

"Детектор медіа", Україна

Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП), Україна

Інститут масової інформації, IMI, Україна

Незалежна медіапрофспілка (Незалежна медіапрофспілка України)

Український інститут медіа і комунікації

Комісія з журналістської етики (КЖЕ), Україна

Громадська організація “Жінки в медіа”, Україна.

Список джерел перевіреної інформації про події в Білорусі:

TUT.BY – найбільший інформаційний портал Білорусі, який охоплює 67% усіх інтернет-користувачів Білорусі. Щодня його сторінки відвідує понад 2 млн користувачів, які переглядають майже 12 млн сторінок. Щомісяця на порталі переглядається більш ніж 100 млн сторінок. На порталі працює професійна команда, яка подає інформацію з дотриманням усіх журналістських стандартів. Завдяки цьому портал незмінно є в лідерах моніторингу стандартів інформаційної журналістики MediaIQ.

БелаПАН – найстаріше інформаційне агентство Білорусі, створене в 1991 році.

Виробляє новини білоруською, російською та англійською мовами в режимі реального часу. Має репутацію незалежного, достовірного та оперативного джерела інформації. Повідомлення БелаПАН публікують найбільші видання Білорусі, цитують багато світових радіостанцій і телекомпаній.

"Naviny.by. Білоруські новини" – перша білоруська інтернет-газета, проєкт інформаційної компанії БелаПАН, розповідають про найважливіші події в країні і світі. Охоплення білоруської аудиторії – 8,29%. 

Onliner.by – один з найпопулярніших білоруських ресурсів, який спочатку розміщував інформацію про цифрову техніку, має також каталоги різної техніки, форум, але вже кілька років портал посідає фактично друге місце після TUT.BY в інформаційному полі. Охоплення білоруської аудиторії – понад 24%. Щодня новини тут читає 1 мільйон 400 тисяч осіб. Щомісяця переглядається 40 мільйонів сторінок.

Euroradio – незалежна радіостанція і мультимедійний портал, основна мова мовлення і текстів білоруська, але існує російськомовна версія сайту. Мовлення ведеться з Варшави, журналісти працюють у Мінську, є акредитований кореспондентський пункт. Висвітлює суспільно-політичні події, культуру. Щомісячне охоплення читачів і слухачів близько 3 млн осіб.

Наша Нiва – легендарна перша білоруська газета "Наша Ніва" була заснована в 1906 році й відроджена в 1991-му. Зараз виходить тільки в електронному вигляді. Видання підтримує білоруську національну культуру і мову. Є розділ російською мовою. Першими з білоруських медіа запровадили платну підписку. Видають також щомісячний друкований журнал “Гiсторыя” і два друкованих журнали для дітей білоруською мовою. Лідер з аудиторії в білоруськомовному сегменті інтернету. (https://t.me/nashaniva).

Салiдарнасць – медіа засновано 2006 року. Колись це була друкована газета, тепер – сайт. Видання не має фізичної редакції, відстежує ключові політичні, економічні та суспільні події в Білорусі та світі, славиться своєю публіцистикою. 

CityDog.by – міський журнал (про Мінськ), з'явився у 2012 році. Приділяє багато уваги проблемам міста і містян, соціальним темам, разом з містянами був змушений вглиблюватися в політику. У сайту понад мільйон унікальних відвідувачів на місяць.

Liked the article?
Help us be even more cool!