ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Крим: тиск на журналістів (оновлюється)

04.03.2014, 15:40

Інститут масової інформації слідкує за подіями, які склалися у Криму у зв’язку з нарощуванням військової присутності Росії наприкінці лютого.

За ці дні ІМІ зафіксував 96 випадків, серед яких перешкоджання журналістській діяльності, DDoS-атаки на місцеві сайти, залякування операторів місцевих каналів з боку озброєних чоловіків у масках. Також місцевим журналістам перешкоджали оперативно передавати інформацію про ситуацію на півострові, на медійників нападали, били, відбирали техніку.

Журналістів, які прибували з Києва та інших регіонів для висвітлення ситуації, озброєні чоловіки не пускали на територію Криму. Їхні машини зупиняли та, погрожуючи зброєю, повертали назад.

1. 13 лютого у будівлю Верховної Ради Криму не пустили представників ЗМІ, незважаючи на те, що вони мали з собою картку постійної акредитації при парламенті. Від журналістів вимагали додаткових перепусток.

2. 27 лютого у будівлі парламенту Криму, яку вранці було захоплено невідомими зі зброєю, було підірвано шумову гранату, коли туди намагалися увійти за коментарями журналісти українських, російських, турецьких та інших світових ЗМІ.

3. 28 лютого Верховна Рада Криму зібралася на своє засідання без журналістів. На засідання планувалося затвердити членів Ради міністрів автономії. Співробітники ЗМІ просили членів президії, які давали їм коментарі біля будівлі, пустити їх до ВР Криму, але їх не пустили.

4. 1 березня у Сімферополі озброєні люди в масках захопили будівлю Будинок профспілок, де знаходиться редакція інтернет-видання “Центр журналістських розслідувань” та Інформаційний прес-центр. Люди у військовому одязі, які захопили будівлю, представилися “Кримським фронтом”, зазначивши, що будуть давати прес-конференцію, яка згодом пройшла під прапором Росії. Після чого загарбники заявили, що тепер в прес-центрі розмістяться представники “Кримського фронту” з огляду на те, що з цієї будівлі “виходить не правдива інформація”. Згодом співробітників “Центру журналістських розслідувань” звільнили.

5. У Криму невідомі захопили студію, орендовану Савіком Шустером.

6. 1 березня цивільні особи у камуфляжній формі з георгїївськими стрічками, які блокують в'їзд до Криму в районі м.Армянськ, не пустили до Криму журналістів інтернет-видання “Херсонські вісті” Ігоря Трубаєва та “Твоєї правди” Олега Зайченка. Їхню машину обшукали, повернули назад, а також заборонили фотографувати.

7. 1 березня у Сімферополі знімальну групу ATR невідомі у масках не пустили на прес-конференцію у захопленій Раді міністрів Криму. В той час як російські ЗМІ потрапили до Ради без перешкод.

8. 1 березня будівля державної телерадіокомпанії «Крим» (ДТРК «Крим») у Сімферополі опинилася під контролем озброєних людей без розпізнавальних знаків, які представилися як військові ЧФ РФ.

9. 1 березня невідомі люди зі зброєю, які перекривають під'їзди до Криму, не пропустили журналіста Hromadske.TV Богдана Кутєпова, який намагався потрапити на територію півострова. "Вийшов чувак із калашом і сказав: "розвернулись, від'їхали на 400 метрів і зупинились. І якшо вздумаєте знімати - стріляю без попередження", - написав Кутєпов.

10. 1 березня невідомі люди зі зброєю, які перекривають під'їзди до Криму, розвернули на блокпосту авто головного редактора Kyiv Post Катерини Горчинської. За її словами, невідомі й військовому звинувачували її та інших журналістів у однобокому висвітленні подій.

11. 1 березня в автомобіль знімальної групи ТСН (1+1) у місті Балаклава (Крим) кинули каменюку, коли почули в салоні українську мову, повідомив кореспондент Григорій Жигалов.

12. 1 березня невідомі люди зі зброєю, які перекривають під'їзди до Криму в районі м.Армянська, відібрали у журналіста телеканалу “Інтер” Кирила Ющишена відеокамеру, з якої вийняли флешки та акумулятор. Також йому погрожували автоматом Калашникова.

13. 1 березня біля Красноперекопська пересувну телестанцію програми «События» телеканалу «Україна» невідомі в масках не пустили до Криму та наказали повертатися.

14. 1 березня у Сімферополі невідомі побили оператора телеканалу АТР Рустема Муртазаєва. Його кілька разів вдарили в шию. Він віддав їм флешку, сказавши, що більше носіїв пам'яті не має. Після цього його відпустили.

15. 2 березня під час прямого включення в Перевальному людина з арматурою накинулася на знімальну группу ТСН, почувши, що Руслан Ярмолюк говорить по-українськи.

16. 2 березня під час прямого включення з набережної Балаклави невідомі оточили знімальну групу ТСН - Григорія Жигалова і Павла М'яснова, а відразу після прямого включення накинулися з погрозами.

17. 3 березня держпідприємство “Радіотелевізійний передавальний центр АР Крим” припинило трансляцію Чорноморської телерадіокомпанії на всьому півострові.

18. 3 березня в Севастополі під штабом Чорноморського флоту РФ невідомий вдарив по голові місцеву журналістку, керівника IPC-Севастополь Тетяну Ріхтун та відібрав відеокамеру. Напад стався, коли вона фіксувала на відеокамеру російських військових зі зброєю в руках.

19. 3 березня інтернет-портал “События Крыма” заявив, що періодично стає недоступним користувачам через потужні DDoS-атаки, велика частина яких здійснювалася з Москви. Такі дії видання пов’язує з тим, що сайт пише правдиві новини про події в Криму і не підтимує введення російських військ до Криму.

20. 3 березня сайт Чорноморської телерадіокомпанії зазнав потужних DDoS-атак. Як вдалося з'ясувати, велика частина атак здійснювалася з Дніпропетровська. Атаку на сайт та вимкнення мовлення телеканалу пов’язують з висвітленням подій в Криму.

21. Депутати Верховної Ради АРК погрожують заблокувати роботу місцевих ЗМІ, які, нібито спотворюють реальну ситуацію в автономії.

22. 4 березня в центрі Сімферополя так звані дружинники (члени сформованих у Криму загонів самооборони) напали на відомого місцевого фотожурналіста Андрія Каніщева. На нього напали, коли він фотографував бійку.

23. 4 березня Чорноморській телерадіокомпанії відключили світло, повідомила головний редактор телерадіокомпанії Олександра Квітко на своїй сторінці у Facebook.

24. 4 березня вдень на в'їзді до Криму журналістів "1+1" затримали озброєні люди в камуфляжній формі, відібрали в них камери та погрожували розправою. Також взяли журналістів в заручники, сказавши, що використовуватимуть їх в якості живого щита, якщо на блок-пост наступатимуть. Після тривалих переговорів журналістів відпустили, але до Криму не пустили.

25. 4 березня знімальні групи журналістів телеканалів "Аль-Джазіра" і "1+1" виявилися заблокованими у військовій частині під Євпаторією. Коли журналісти, завершивши зйомку, готувалися покинути військову частину, приблизно 150 людей перегородили їм дорогу. Натовп вимагав від журналістів показати відзняті матеріали, а також посвідчення особи. Згодом знімальним групам вдалося покинути військову частину.

26. 4 березня в Сімферополі кореспонденту програми “Подробности”  каналу “Інтер” Михайлу Колеснику і оператору Андрію Костюку невідомі перешкоджали вести зйомку біля будівлі командування берегової оборони.

27. 5 березня при спробі штурму військової частини в Євпаторії було скоєно напад на спецкореспондента ТСН Олексія Бобровникова.

28. 5 березня у Сімферополі кореспонденту “Аргументів тижня - Крим” Станіславу Юрченку погрожували представники так званої “кримської самооборони”. Вони намагалися забрати камеру у журналіста та розбити її.

29. 5 березня у Криму в районі Євпаторії кореспонденту "Газети по-українськи" Антону Голобородьку порізали колеса авто. Це сталося після того, як він із колегами вирішив наздоганяти російських військових, які рушили від попередньо заблокованої української частини в Новокозирівці на заході Криму.

30. 5 березня у Сімферополі бійці так званої «самооборони Аксьонова» заблокувала представника ОБСЄ з питань свободи слова Дуню Міятович, яка проводила зустріч із редакторами кримських ЗМІ та громадськими діячами в готелі «Україна».

31. 6 березня у Севастополі біля приміщення штабу ВМС України представники так званої кримської самооборони побили оператора 5 каналу. На телеканалі відмовились назвати ім'я оператора з огляду на його безпеку.

32. 6 березня на частотах Чорноморської телерадіокомпанії, мовлення якої відключили 3 березня на всьому півострові, почав мовити російський державний телеканал "Росія 24".

33. 6 березня державну телерадіокомпанію «Крим» в Сімферополі оточили кілька десятків людей у камуфляжній формі без зброї. До ТРК «Крим» впускали тільки працівників компанії.

34. 6 березня у Криму озброєні особи захопили сімферопольську радіотелевізійну передавальну станцію (РТПС) та відключили 5 канал" і "1+1" і включили російський державний телеканал "Росія 24".

35. 6 березня головний редактор інтернет-видання “Аргументи тижня - Крим” Заір Акадиров залишив свою посаду через цензуру та втручання засновника у редакційну політику видання.

36. 6 березня у Сімферополі група молодиків атакувала двох журналістів німецької газети "Більд", які працювали в кафе, що на вулиці Київській. Зокрема, один із молодиків накинувся на фотокореспондента "Більда" Андреаса Тілена зі словами: "Окупанти, геть із Криму!" .

37. 6 березня українських і іноземних (окрім російських) журналістів не допустили у будівлю Верховної Ради АРК на позачергове засідання, де приймалося рішення про входження АРК до складу РФ і референдум.

38. 6 березня у Сімферополі так звані «козаки» напали біля клубу «Камелот» дві іноземні знімальні групи. Зокрема, у знімальної групи з Британії відібрали супутникове обладнання. А болгарських журналістів Боряна Катсарова і Дімітрія Кенарова, які стали знімати бійку, побили і забрали камери.

39. 6 березня вертоліт з українськими тележурналістами 5 каналу, 1+1, НТН і Нового каналу екстрено приземлився в Херсонській області в населеному пункті Чорнобаївка, оскільки пілотам повідомили про замінування борта.

40. 6 березня у Сімферополі озброєні люди відібрали обладнання у знімальної групи Associated Press та звинуватили журналістів у шпигунстві. Інцидент стався, коли знімальна група AP встановлювала камери над одним з ресторанів в кримській столиці, щоб передавати зображення в прямому ефірі супутникового зв'язку.

41. 6 березня у Феодосії журналіст «Громадського ТБ» Богдан Кутєпов зазнав агресивного ставлення мітингувальників. Жителі Феодосії негативно й агресивно відгукувалися про всіх українських журналістів та українські телеканали.

42. 7 березня у Криму відключили від інтернету перший кримськотатарський телеканал АТР.

43. 7 березня Перший національний канал замінили на російський ТНТ.

44. 7 березня о 12.25 телерадіокомпанію Міністерства оборони України "Бриз", що знаходиться в місті Севастополі за вказівкою нелегетимного керівництва Автономної республікі Крим відімкнено від ефіру.

45. 7 березня під час сутичок у військовій частині №2355 у Козачій бухті Севастополя побили журналістів. Зокрема, кореспондента телеканалу «Інтер» Андрія Цаплієнка та двоє операторів каналу Лисенком і Дєдовим. Його колега Олена Механік перебувала під сильним психологічним тиском та зазнала стресу.

46. 7 березня під час сутичок у військовій частині №2355 у Козачій бухті Севастополя побили журналістів. Зокрема, режисеру 5-го каналу Антону Локтіонову нападники завдали тяжких побоїв і зламали пальці.

47. 7 березня під час сутичок у військовій частині №2355 у Козачій бухті Севастополя побили журналістів. Зокрема, грецькому журналісту Костасу Онісенку під час нападу зламали ніс і завдали побоїв.

48. 7 березня під час сутичок у військовій частині №2355 у Козачій бухті Севастополя побили журналістів. Зокрема, кореспондента інтернет-видання «Русская планета» Павла Нікуліна (РФ) силовики побили до крові. "Напав чоловік у масці, з георгіївською стрічкою, дужий. Сказав, що з Росії", - написав журналіст у себе на Twitter.

49. 7 березня у Сімферополі двоє «дружинників» напали на знімальну групу телеканалу СТБ під час прямого включення у вечірніх «Вікнах-новинах» о 22:00. До складу знімальної групи входили журналіст Олексій Сімаков і оператор Олександр Альбінський, включатися допомагали оператор В'ячеслав Скворчевський і журналіст Ігор Левенок. Операторів штовхали, нападники пошкодили знімальне обладнання.

50. 7 березня у Криму замість телеканалу “Інтер” транслюється російський канал "НТВ".

51. 8 березня у Сімферополі біля приміщення республіканського військомату на журналістів-розслідувачів Анну Бабінець і Дмитра Гнапа («Громадське телебачення»), Влада Лаврова (Kyiv Post), Костянтина Реуцького (стрімер із Луганська) та чотирьох їхніх російських колег напали військові в зеленій уніформі. Чоловіків лише штурхали, ніхто не постраждав.

52. 9 березня у Криму з аналового мовлення вимкнули усі українські телеканали, з українських телеканалів залишився лише Тоніс.

53. 9 березня на блок-пості біля виїзду з Криму невідомі у формі "Беркуту" брутально обшукали позаштатного фотокореспондента Insider Сергія Гуменюка, погрожували йому фізичною розправою і двічі намагались привласнити його камери.

54. 9 березня поблизу Армянська, що на Перекопському перешийку, невідомі у військовій формі затримали фотожурналістку видання "Тиждень" Олену Максименко та активісток Автомайдану Катерину Бутко (прес-секретар організації) та Олександру Рязанцеву.

55. 9 березня на межі Херсонської області та Криму, де створили свій контрольно-пропускний пункт російські військові,викрали фотокорреспондента-фрілансера Олеся Кромпляса та ще одиного журналіста.

56. 9 березня російські військовослужбовці затримали кореспондентів турецького інформагентства "Anadolu", які відзняли поблизу Керчі колону з 50 військових автомобілів

57. 9 березня в Севастополі під час зйомок мітингу з нагоди дня народження Тараса Шевченка в журналіста «Спільнобачення» (Spilno.tv) Лідії Гужви вирвали смартфон-камеру просто в прямому ефірі. Інцидент зафіксовано на відео. Крім техніки у стрімерів відібрали водійські права.

58. 10 березня Верховна Рада Криму продовжує блокувати роботу українських журналістів. Кримський спікер Володимир Константинов проводив брифінг, на який не запросили кореспондента УНІАН і журналістів провідних українських каналів.

59. 10 березня у Сімферополі та Ялті відключено цифрове ефірне мовлення українських телеканалів. На частотах українських телеканалів транслюються загальноросійські телеканали: "Перший", "НТВ", "РТР-Планета", а також багато розважальних російських телеканалів (СТС, ТНТ, РенТВ, ТБ-3).

60. 10 березня на в'їзді до Сімферополя російські військові під дулами автоматів грубо обшукали і всіляко принижували журналістів Болгарського національного телебачення  військові, повідомив спеціальний кореспондент БНТ Маріо Гаврилов, якого відряджено до України.

61. 11 березня Верховна Рада Криму прийняла рішення про передачу у підпорядкування Криму державної телерадіокомпанії «Крим». Таке рішення було ухвалено на позачерговому засіданні парламенту АРК.

62. 11 березня під Армянськом люди у формі "Беркута" відібрали всю техніку в італійських журналістів.

63. 11 березня вранці у Євпаторії в будівлю редакції газети «Евпаторийская здравниця» прибула група рішуче налаштованих громадян на чолі з лідером місцевої організації партії «Русское единство» Сергієм Кутнєвим. Вони прийшли «звільняти» неугодного їм редактора Дмитра Оніщука, який склав свої повноваження ще 10 березня.

64. 11 березня у знімальної групи найбільшої норвезької телерадіокорпорації NRK російські військові на кордоні між Кримським півостровом та материковою частиною України відібрали техніку та звинуватили у шпигунстві.

65. 12 березня французьких журналістів каналу France TV1 затримали невідомі поблизу Армянська на півночі Криму. Як повідомили активісти спільноти «Євромайдан-СОС», до них звернулися співробітникиі повідомили, що зник зв’язок із їхнім журналістом, оператором та водієм-кримчанином, який віз знімальну групу через Перекопський перешийок. За їхніми словами, водій встиг подзвонити і розказати, що їх затримують люди у формі і трощать обладнання для зйомок. Згодом зниклі журналісти вийшли на зв’язок.

66. 12 березня словацького фотокореспондента Яна Гузара "самооборона Криму" затримала в аеропорту "Сімферополь". Спершу у журналіста відібрали паспорт і всю техніку, згодом віддали, натомість відібрали карти пам'яті зі зйомок і вимагали $500 хабара за те, щоб ці карти віддати.

67. 12 березня журналістці "Української правди” Анастасії Березі перешкоджали у здійсненні професійної діяльності у Криму працівники “Беркуту”, озброєні військові і так звані “дружинники”.

68. Самопроголошена влада Криму не акредитовує на заходи кримськотатарський телеканал АTR.

69. 13 березня у Сімферополі так звана "самооборона Криму" викрали французького журналіста з Канал+ Давіда Жофріона.

70. 13 березня у Севастополі так звана “самооборона” увірвалася до редакції IPC-Севастополь із заявами, що вони “охоронятимуть” будівлю.

71. 13 березня увечері в Керчі невідомі навмисно пошкодили частину електрокабеля і електролічильник радіовишки на вул. Чернишевського, яка належить ТРК «Бриз».

72. 13 березня російські військові у м.Армянську затримали репортера російського телеканалу «Дождь» Родіона Чепеля, відібрали в нього техніку та чинили тиск.

73. 14 березня російські військові погрожуючи зброєю ледь не затягнули на територію захопленого ними воєнкомату журналістку Катерину Сергацкову. Активістам вдалося її відбити, але забрали всю техніку.

74. 14 березня у Сімферополі біля кримського військового комісаріату, де розташовується так звана "кримська армія", озброєні люди відняли техніку у журналістів.

75. 14 березня у Севастополі група озброєних людей затримала оператора UkrStream.TV Олега Балабана під час виконання ним редакційного завдання.

76. 15  березня у Сімферополі невідомі зі зброєю увірвались в готель "Москва" та погрожуючи автоматами відібрали у журналістів флешки.

77. 16 березня в Алушті на дільниці №01004 на знімальну групу телеканалу Аль Джазіра напали представники "народної самооборони", зламали техніку та вигнали з виборчої дільниці, не дозволивши надалі проводити зйомку.

78. 16 березня на дільниці №10020 у Феодосії представники "самооборони" заборонили вести відео- та фотозйомку, у Саках на дільниці №07010 було вивішене оголошення про те, що вести відео- та фотозйомку заборонено. На кількох дільницях у Білогорську та Сімферополі намагалися не пустити журналістів, але після "довгих телефонних перемовин начебто "зробили виключення" та дозволили їм бути присутніми.

79. 16 березня у Джанкої вхід для представників ЗМІ на виборчі дільниці був суворо заборонений. Лише дозволено було впускати 11 канал.

80. 16 березня у Сімферополі на виборчу дільницю №08069, де голосував невизнаний Києвом голова Радміну АРК Сергій Аксьонов, допустили не всіх журналістів, хоча вони й були акредитовані. Зокрема, не потрапили на ділянку представники AFP і ряду інших англомовних видань.

81. 16 березня у Сімферополі на виборчій дільниці №08163 знімальній групі ICTV спробували заборонити проводити зйомку, всупереч наявній акредитації, мотивуючи свої дії тим, що ЗМІ не зареєструвалися до відкриття дільниці.

82. 16 березня на в`їзді у Севастополь журналістку «Фонтанки» Ірину Тумакову, яка прибула висвітлювати неконституційний референдум на завдання редакції, заблокувала “самооборона”.

83. 16 березня у Керчі у журналістки однієї з міських газет на виборчій дільниці №0537 представники "самооборони" забрали фотоапарат і попросили залишити дільницю.

84. 16 березня у Сімферополі зникли два оператори творчого об'єднання “Вавилон13” Ярослав Пілунський та Юрій Грузінов.

85. 16 березня у Керчі охорона мера міста Олега Осадчого напала на журналіста видання “Аргументы недели - Керчь”, який сфотографував, як міський голова накинувся на чоловіка.

86. 18 березня у Сімферополі група озброєних людей захопила в заручники журналіста ATR Ібраїма Умерова і оператора кримського телеканалу ATR. Умерова били по обличчю і перебили коліно. У оператора відібрали апаратуру і батарею телефону.

87. 18 березня сайт кримського видання Центр журналістських розслідувань став тимчасово недоступним через DDoS-атаки.

88. 18 березня у Бахчисараї невідомі викрали, а потім залишили в полі журналіста української редакції Радіо Свобода Левка Стека. Невідомі витягли його з автобуса, надягли наручники і мішок на голову й кинули на заднє сидіння автомобіля. Після цього його довго возили на машині, а потім, забравши картки від телефонів і камери, викинули в полі, порадивши більше не приїжджати до Криму.

89. 20 береня російські військові захопили телерадіокомпанію Міністерства оборони України "Бриз".

90. 21 березня Державна Рада Криму має намір боротися із засобами масової інформації, які отримують грошові гранти з інших країн, заявив перший заступник голови Державної Ради Криму Григорій Іоффе.

91. 21 березня через тиск директор медіа-центру IPC Севастополь і головний редактор сайту «Громадянська оборона» Тетяна Ріхтун була змушена покинути своє місто і виїхати до Києва.

92. 22 березня у Чонгарі знімальну групу Al Jazeera у Чонгарі затримала «прикордонна служба». Люди у військовому зупинили авто з кореспондентами Al Jazeera. Протримавши їх під вартом з 8-ї до 22-гої, журналістів відпустили.

93. 22 березня фотокорекспондент із Санкт-Петербурга Олександр Аксаков постраждав під час штурму російськими вйськами військової частини А-4515 (204-а бригада тактичної авіації) при аеродромі «Бельбек».

94. 23 березня "Комсомольская правда в Україні" припинила вихід у Криму. Товариство одержало від власника бренду повідомлення про виключення Криму з ліцензійної території, на якій тримач має право видавати і поширювати газету.

95. 24 березня Республіканський комітет Республіки Крим з охорони культурної спадщини з приводу комунальних та приватних об’єктів культурної спадщини відмовив у відповідях на запит, що надійшов з Києва. В комітеті зазначили, що на території Російської Федерації закон України" Про доступ до публічної інформації "не діє.

96. 25 березня у Севастополі (АР Крим) відключили мовлення радіо «Вести».

Як відомо, 22 лютого 2014 року Верховна Рада України відсторонила від посади президента Віктора Януковича. Генеральна прокуратура України повідомила про оголошення його у розшук за підозрою у масових вбивствах (ст.115, ч.1 (умисне вбивство) з обтяжуючими обставинами.

Наприкінці лютого Росія почала нарощувати військову присутність у Криму, озброєні люди вторгалися в аеропорти Севастополя й Сімферополя, Керченська переправа була заблокована.

У ніч на 27 лютого озброєні групи невідомих осіб захопили будівлі парламенту і уряду Криму. На будівлях було піднято прапори Росії.  

1 березня російська Рада Федерації підтримала звернення свого президента Володимира Путіна й дала згоду на введення Збройних Сил РФ на територію Криму.

Формальною підставою для цього стало прохання про допомогу Януковича й невизнання легітимності нової влади в Україні російським керівництвом.

Liked the article?
Help us be even more cool!