ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст Гусейнов скаржитиметься на українську прокуратуру в ЄСПЛ

20.04.2018, 12:15
Фото - turan.az

Азербайджанський журналіст Фікрат Гусейнов (Гусейнлі) має намір звернутися до Європейського суду з прав людини зі скаргою на дії української прокуратури. Про це він розповів в інтерв'ю азербайджанській службі “Голосу Америки”, повідомляє інформаційне агентство Turan.

“Мені вдалося покинути Україну через сухопутний кордон. Це був вимушений захід, бо в Київському аеропорту мене планували заарештувати”, - розповів Гусейнов.

Він нагадав, що прокуратура Києва саботувала рішення суду про повернення йому паспорта і всіляко намагалася затримати його в Києві, щоб виконати замовлення з Баку про екстрадицію журналіста до  Азербайджану.

“16 квітня на черговому засіданні суду були присутні консули посольства Нідерландів і ще троє дипломатів цієї країни, представники місії Євросоюзу в Києві, місцеві правозахисники та журналісти. Суддя знову відмовився виконати вимоги прокуратури, після чого прокурор хотів забрати у судді мій паспорт. Але я вихопив його і заявив, що суд ухвалив рішення повернути його мені”, - розповів журналіст.

Присутні в залі дипломати попередили Гусейнова, що йому знову загрожує арешт у разі спроби виїзду з країни. Заливши зал суду, журналіст помітив за собою стеження, а незабаром йому з закритого номеру зателефонував невідомий, погрожуючи, що Україна стане його могилою.

Тоді журналіст звернувся до представників США і Євросоюзу, попросивши про допомогу. “Після цього мені пояснили, як покинути Україну”, - сказав Гусейнов.

Не розкриваючи деталей, він сказав, що перетнув один з контрольно-пропускних пунктів України на сухопутному кордоні. Він підкреслив, що перехід кордону був легальним. “За порушення терміну перебування в країні я заплатив штраф 25 євро, і мені в паспорт поставили штамп”, - сказав Гусейнов.

На питання, хто саме допоміг йому покинути Україну, журналіст лише відповів, що це були “дуже високопоставлені особи” і його просили не називати імен.

Згадуючи своє шестимісячне затримання в Україні, Гусейнов сказав, що має намір звернутися до ЄСПЛ зі скаргою на дії прокуратури.

Як повідомляв ІМІ, 19 квітня Фікрат Гусейнов повідомив, що після отримання свого паспорта повернувся до Нідерландів.

16 квітня адвокат журналіста, громадянина Нідерландів азербайджанського походження Фікрата Гусейнов Дмитро Мазурок повернув паспорт журналісту. Адвокат забрав паспорт, коли суддя роздавав документи сторонам після закінчення судового засідання.

16 квітня Печерський районний суд Києва проводив засідання з приводу запобіжного заходу для Гусейнова. Прокуратура просила обрати журналісту особисте зобов’язання.

Під час засідання прокурор заявив, що екстрадиційна перевірка щодо журналіста на завершальній стадії. Адвокат Дмитро Мазурок повідомив, що Інтерпол більше не розшукує Гусейнова через ознаки політичного переслідування, однак його продовжують розшукувати в Азербайджані. Суд оголосив перерву до 19 квітня.

3 квітня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова відкрила провадження про порушення прав азербайджанського журналіста та правозахисника Фікрата Гусейнова та попросила Генерального прокурора поінформувати її до 6 квітня про результати перевірки та вжиті заходи реагування.

2 квітня ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва відмовлено у продовженні застосування до Фікрата Гусейнова запобіжного заходу у вигляді особистої поруки для забезпечення його видачі на запит іноземної держави (екстрадиції).

Проте прокурор прокуратури Київської області Остапець С.С., не дочекавшись проголошення зазначеного судового рішення, вчинив незаконні дії – забрав у секретаря судового засідання паспорт громадянина Королівства Нідерландів на ім’я Фікрата Гусейнова та залишив залу судового засідання.

29 березня українські медійні та правозахисні організації звернулися до Генпрокуратури України з вимогою завершити екстрадиційну перевірку Фікрата Гусейнова.

14 березня українські медійні та правозахисні організації звернулися до Генеральної прокуратури України з вимогою терміново завершити екстрадиційну перевірку журналіста Фікрата Гусейнова і дати йому можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів.

13 березня азербайджанський опозиційний журналіст Фікрат Гусейнов попросив міжнародне співтовариство, США, ЄС та Королівство Нідерландів допомогти залишити Україну.

5 березня Фікрат Гусейнов заявив, що особи в цивільному, які представилися співробітниками української поліції, намагалися викрасти його в Києві на орендованій квартирі. Гусейнову вдалося втекти, вистрибнувши з вікна.

Liked the article?
Help us be even more cool!