ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокуратура стверджує, що має законні підстави не віддавати паспорт Гусейнову

12.04.2018, 13:37
Фото - Анастасія Москвічева / Радіо Свобода

Прес-служба Прокуратури Київської області повідомила, що не може повернути паспорт нідерландському журналісту Фікрету Гусейнлі (Гусейнову), який переслідується владою Азербайджану та наразі проходить екстрадиційну перевірку, оскільки 2 квітня Печерським районним судом міста Києва було “проголошено лише резолютивну частину рішення”. Про це йдеться у відповіді прес-служби прокуратури на запит “Детектора медіа”.

Як повідомила прес-служба, Печерський районний суд міста Києва зобов’язав Гусейнлі “передати паспорт на зберігання в прокуратуру Київської області” 20 лютого, коли йому було продовжено застосування запобіжного заходу у вигляді особистої поруки.

На запитання видання, чому слідчий прокуратури Київської області не повертає журналісту паспорт, прес-служба відповіла наступне: “Ухвалою Печерського районного суду м. Києва від 02.04.2018 відмовлено в задоволенні клопотання прокуратури області про продовження застосування до Гусейнова Ф.Н. запобіжного заходу у вигляді особистої поруки. Водночас 02.04.2018 судом проголошено лише резолютивну частину рішення, де не вирішено питання про повернення останньому паспорта, у зв’язку з чим прокуратура області позбавлена можливості виконувати рішення суду щодо видачі паспорта. Крім того, Печерським районним судом м. Києва розглядається клопотання про обрання відносно Гусейнова Ф.Н. запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання із покладенням обов’язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України”.

Адвокат журналіста Дмитро Мазурок повідомив виданню, що для виконання рішення суду достатньо і короткого тексту, оскільки резолютивна частина написана повністю, однозначно і не потребує додаткового тлумачення. “Ухвала підлягає негайному виконанню, незважаючи на відсутність повного тексту судового рішення”, – сказав він.

“Мотивувальна частина може знадобитися для кращого розуміння мотивів, з яких суд дійшов певного висновку. Цю частину використовують для кращого аргументування під час оскарження. Але її відсутність не позбавляє можливості виконати рішення. Більш того, навіть у короткому тексті даного судового рішення вказано, що ухвала оскарженню не підлягає. Також необхідно пам'ятати, що, відповідно до ст. 203 КПК, “ухвала про застосування запобіжного заходу припиняє свою дію після закінчення строку дії ухвали про обрання запобіжного заходу…”. Так, ухвалою Печерського районного суду міста Києва від 16.03.2018 дію запобіжного заходу продовжено до 02.04.2018. Як ми вже знаємо, ухвалою від 02.04.2018 у продовженні дії запобіжного заходу відмовлено повністю. Тобто не після 2 квітня ухвала про продовження дії запобіжного заходу втратила чинність, а після того прокурору було відмовлено в продовженні запобіжного заходу”, – пояснив адвокат.

Позицію прокуратури Мазурок назвав “невмілим маніпулюванням здогадками про неможливість виконати рішення суду” і додав, що за такі дії передбачена кримінальна відповідальність за ст. 382 КК України ("Невиконання судового рішення").

За словами адвоката, тиждень тому народний депутат Микола Княжицький, який взяв на поруки журналіста, написав відповідну заяву про злочин до Генеральної прокуратури України. Також, як уже відомо, за зверненням правозахисних організацій “Право на захист”, “Українська Гельсінська спілка з прав людини” та “Харківська правозахисна група” Уповноваженим ВРУ з прав людини відкрите провадження.

Як повідомляв ІМІ, 3 квітня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова відкрила провадження про порушення прав азербайджанського журналіста та правозахисника Фікрата Гусейнова та попросила Генерального прокурора поінформувати її до 6 квітня про результати перевірки та вжиті заходи реагування.

2 квітня ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва відмовлено у продовженні застосування до Фікрата Гусейнова запобіжного заходу у вигляді особистої поруки для забезпечення його видачі на запит іноземної держави (екстрадиції).

Проте прокурор прокуратури Київської області Остапець С.С., не дочекавшись проголошення зазначеного судового рішення, вчинив незаконні дії – забрав у секретаря судового засідання паспорт громадянина Королівства Нідерландів на ім’я Фікрата Гусейнова та залишив залу судового засідання.

29 березня українські медійні та правозахисні організації звернулися до Генпрокуратури України з вимогою завершити екстрадиційну перевірку Фікрата Гусейнова.

14 березня українські медійні та правозахисні організації звернулися до Генеральної прокуратури України з вимогою терміново завершити екстрадиційну перевіркужурналіста Фікрата Гусейнова і дати йому можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів.

13 березня азербайджанський опозиційний журналіст Фікрат Гусейнов попросивміжнародне співтовариство, США, ЄС та Королівство Нідерландів допомогти залишити Україну.

5 березня Фікрат Гусейнов заявив, що особи в цивільному, які представилися співробітниками української поліції, намагалися викрасти його в Києві на орендованій квартирі. Гусейнову вдалося втекти, вистрибнувши з вікна.

Liked the article?
Help us be even more cool!