ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чорні рієлтори, руїни та безхатьки: якими є новини з окупованого Маріуполя

06.02.2024, 15:00
Юлія Гаркуша
Фото – Телеканал ТВ-7 Маріуполь
Фото – Телеканал ТВ-7 Маріуполь
У січні резонансу в інформаційний простір Донеччини знов додали новини з окупованого Маріуполя.

Значна частина новин, які продукують місцеві колаборанти, стосувалась “успішної відбудови” зруйнованого та окупованого російськими військами міста в Приазов’ї.

Водночас інформація, яку поширюють через соцмережі та розміщують на відеоплатформах показує й іншу картину: будують багатоквартирних будинків одиниці, іпотека маріупольцям недоступна, напівзруйновані та відносно цілі квартири готові купувати окупанти, в Маріуполі процвітають чорні рієлтори, житло без господарів “націоналізують”. Підтвердженої фактами інформації з окупованих територій майже немає, але все ж таки дещо просочується через самих колаборантів, пропагандистів і місцевих мешканців. 

Терещенко та “біолабораторії”

У грудні 2023-го новопризначену директорку пропагандистського каналу “Мариуполь-24” колаборантку Вікторію Терещенко як гостю та експертку з Маріуполя запросили на прямий радіоефір одного з центральних пропагандистських мовників “Радио России” в програму “Наш час. Інтерактивний канал. Життя нових регіонів”. У текстовому анонсі було два питання: “Як відновлюється Маріуполь, що, крім житлових будинків, там будується?” і “Як відновлюються підприємства?”. 

Російські пропагандисти почали програму з теми “таємних підземних бункерів” Маріуполя та “біолабораторій”. Приводом стала інформація з окупованого Маріуполя про запуск декількох цехів на металургійному комбінаті ім. Ілліча. 

Радіоведучі Максимова та Шатров з перших хвилин ефіру говорили тезами агресивної російської пропаганди. “Там було ціле підземне місто!” – підживлювала цікавість слухача вигаданими історіями ведуча-пропагандистка. “Якісь там біолабораторії, чого там тільки не було! Ставили експерименти над людьми! Все заміновано”, – перебиваючи одне одного пропагандисти транслювали основні наративи своїй аудиторії. 

“І от зараз, після того як цю територію обстежили, чи не знаходили катівні? Може, спеціальні лабораторії?” – запитує радіоведуча, пропагандистка в директорки маріупольського ТБ, що працює на окупанта, Вікторії Терещенко. До окупації Терещенко працювала на місцевому ТБ “МТБ” редакторкою та ведучою прямих ефірів на комунальну тематику.

“Так, під заводами були великі території в декілька поверхів, але… е-е-е… лабораторій ні… Ну, і я там не була, сказати не можу, от наша Ксенія Місюревич (колаборантка, журналістка Мариуполь-24. – Прим. ред.) була, вона там стрічку робила про те, як з наших заводів виганяли цих, і от Ксенія про лабораторії мені теж нічого не говорила, і я не буду, бо не можу казати про те, чого не бачила”, – одразу відмітає одне з двох питань пропагандистів з Москви пропагандистка з Маріуполя.

“Ми вирішили говорити, що відбувається в Маріуполі, крім будівництва житлових будинків. Вікторіє, скажіть, а чи є якісь підприємства, окрім малого та середнього бізнесу? Магазини, сфера послуг перші з’являються, а чи є якийсь великий бізнес у Маріуполі, крім будівельного, звісно?” – запитує автор та ведучий програми пропагандистського Радио России.

“Дійсно, відновлюють медичні установи, культурні, освітні, соціальні об'єкти, але й проблем однаково чимало, так це вже не місто-привид, і такого бізнесу, як ви питаєте, та великих містоутворювальних підприємств ми поки що не спостерігаємо, але ще й дуже багато проблем з житлом”, – застає зненацька ведучого Терещенко. 

Головною проблемою Терещенко називає відсутність будівництва нового житла, зокрема багатоквартирних будинків, і особливо приватного сектору. Тож маріупольцям, які його втратили, перспектива отримати заміну зруйнованому “лишається дуже далекою”. 

“Вікторіє, ви як керівниця каналу відбиваєте у своїх програмах ці проблеми!” – так намагався завершити ефір радіоведучий з росії, який раптом пригадав засади демократичного суспільства та свободи слова. Він також подякував, що і їм в ефірі розповіли про проблеми “нових регіонів”, і на словах завірив журналістів-колаборантів, що так вони “посилять голос місцевого телебачення” і все зміниться. Але тотальна брехня не рятує навіть пропагандистів.

Моніторинг новин окупантів 

Справді, якщо промоніторити заголовки новин про відбудову міста, то більшість стосуватиметься закладів загального користування, а не звичайного житла. Оглядовий моніторинг стрічки новин за декілька тижнів двох новинних телеграм-каналів окупованого Маріуполя – “Мариуполь-24” (тг-канал ТБ окупантів, 7 тисяч підписників) і “Новый Мариуполь” (тг-канал колаборанта, пропагандиста Андрія Кіора, 22 тисячі підписників) – показує, що чималу кількість новин присвячено відбудові зруйнованого російськими військами під час вторгнення та блокади Маріуполя. Пропагандисти всіма силами намагаються створити гарну картинку “нового” життя “нових” регіонів.

Приклади заголовків з місцевих новин мають указувати на швидкі темпи відновлення окупованого Маріуполя: “Фахівці з Петербурга завершують будівництво будівлі МНС у Маріуполі”, “Фахівці із Санкт-Петербурга відбудовують медичний центр у Маріуполі”, “Петербург продовжує відновлювати драмтеатр Маріуполя”, “Підрядна організація Фонду капітального ремонту Липецької області відновлює три будинки зі складним конструктивом”, “Санкт-Петербург відновлює ПК “Металургів” у Маріуполі”, “У Жовтневому та Іллічівському районах перевірив перебіг робіт з облаштування центрів допомоги та дозвілля для самотніх та маломобільних громадян”. 

Санкт-Петербург так часто мерехтить у заголовках через те, що для окупанта Маріуполь та Петербург тепер “міста-побратими”. З червня 2022 року окупаційна влада підписала чергову незаконну угоду між містами. 

Здебільшого новини в телеграм-каналах стосуються відновлення великих соціально-культурних об'єктів палаців культури, лікарень, центрів реабілітації для людей з інвалідністю. А от з житлом у Маріуполі є великі проблеми, і спроби пропагандистів заховати в новинах про “як усе чудово з відновленням” провалюються. 

Руїни Маріуполя та передмістя 

Наочним прикладом проблем з відбудовою і доказом того, що віддаленні райони стоять у руїнах, пропагандистка з Маріуполя називає селище Кам’янське, яке розташоване в межах міста і потерпало від обстрілів ще з 2014 року. Колись людне аграрне передмістя тепер “мертве селище”, “закинуте передмістя”. 

“Раніше там мешкало 8–10 тисяч осіб, зараз це селище наче мертве. Школу там відреставрували, але чомусь так і не відкрили, можливо тому, що багато людей поїхало, а навколо будинки просто лежать зруйновані, і поки що ніяких робіт там не виконують”, розповідає пропагандистка Вікторія Терещенко.

Що стосується тих, хто втратив житло в багатоквартирних будинках, там теж проблеми, навіть у кого є документи на руках, то люди через бюрократію не можуть отримати жодної допомоги, розповідає колаборантка, директорка “Мариуполь-24”.

“Людей ганяють по бюрократичному колу, і все це через те, що або нема підрядника, або не можуть встановити статус будинку, його стан та рівень пошкоджень. Для громадян, які залишилися без житла, існує дуже багато таких проблем”, – розповідає вона. З огляду на рівень пошкоджень житлового фонду Маріуполя приблизно 80% житла повністю зруйновано, каже директорка пропагандистського телеканалу.

“Людській психіці властиво швидко забувати погане, – намагається відійти від теми ведуча і знов повертає маріупольчанку на місце словами: – Місто відбудовується після того, з якими зусиллями звідти вибивали “фашистів”.

Позитивним зрушенням Терещенко називає “широкі дороги” та “логістично правильно відрегульовані світлофори” й завіряє, що це “позитивно впливає на загальну складову іміджу міста”. Вона розповідає, що про темпи відбудови міста мешканці теж “відгукуються добре, але ж проблем більше”, і знов повертає колег-пропагандистів до проблеми зруйнованого житла в Маріуполі.

“Зараз багато людей живуть у тих будинках, де люди залишили своє житло”, або загинули під обстрілами, не договорює частину правди Вікторія Терещенко. “Так відбувається заселення тих, кому немає де жити”, – розповідає пропагандистка про проблему самозахоплення та незаконне передання житла. 

Попри намагання пропагандистів зробити картинку відновлення Маріуполя привабливою запрошена на ефір колаборантка це не підтримує, тож ведучі дякують гості, а підсумовують тим, що ці проблеми бюрократії властиві не лише Росії, а й усьому світові.

Післямова – відео про “разрушку” та брудний бізнес 

Нещодавно в мережі з'явилося цинічне відео, яке дуже обурило не лише маріупольців, а й мешканців усієї країни. В ньому рієлторка ходить зруйнованою квартирою та розповідає про ринок нерухомості окупованого Маріуполя. Це репортаж пропагандистського ютуб-проєкту “Мирні”, як у зруйнованому Росією Маріуполі росіянам продають нерухомість українців. 

У репортажі пропагандистка Регіна Орєхова (Орєхова працювала в пропагандистському LIFE, їздила на Донбас як кореспондентка РБК та студії документального кіно “СТРУМ” медіагрупи, яку очолює пропагандист Дмитро Кисельов. – Авт.) розмірковує про ринок нерухомості Маріуполя, що змінився, і опитує рієлторів, які цим займаються. На продаж виставляють усе, включно з новим видом нерухомості під назвою “разрушка”.

“Як купити квартиру в Маріуполі, – починає репортаж Орєхова. – Чи вигідніше вкластися в “разрушку”, щоб потім продати дорожче, коли відновлять? Як тут орендувати приміщення для бізнесу, скільки це коштує, які квартири пропонують на продаж і від чого залежить ціна? Тут розбиті будинки є сусідами з новими й відновленими, ринок нерухомості дуже нестандартний”.

Серед спікерів на відео ще дві маріупольки – рієлторка АН “Територія бізнесу” Наталя Мірошниченко та директорка агенції нерухомості “Територія бізнесу” Луїза Наливай

Рієлторка Мірошниченко показує “репортерці” з Москви велику напівзруйновану квартиру. У ній вибиті всі вікна, замість дверей – дірки. Квартиру заставлено меблями та речами тих, хто тут мешкав: посуд, техніка, дитячий стільчик для годування, іграшки, постільна білизна. На підлозі купи сміття, шматки шпалер, дерев’яні конструкції. На столі на кухні залишилася стояти пляшка з-під коктейльного апероля.

“Тут нічого не горіло. Був розбитий дах, ви можете помітити, що через вологість, адже були дощі, з'явилася пліснява, але зараз будинок відновлюють, реконструюють. Ці речі тепер можна спокійно прибрати. Нині це не проблема. Ми бачимо, що власники квартири залишали житло поспіхом, залишивши все. Повернутися сюди та прибирати – велика трагедія. Люди не можуть, вони готові продати так, як є. Нові мешканці мають ухвалити це і робити свій вибір”, каже рієлторка на відео.

Луїза Наливай розповідає про особливості пільгового іпотечного кредитування для маріупольців, яким маріупольці скористатися не можуть і тому змушені селитися на відшибі, бо тільки на таку нерухомість вистачає виплачених їм компенсацій. Утім, вона підтверджує слова директорки пропагандистського ТБ “Мариуполь-24” Вікторії Терещенко, і вони разом руйнують райдужну картинку, яку намагаються створити колаборанти й пропагандисти. Тож, скільки б не робили гарну картинку пропагандисти, реальність пробиватиметься крізь мережу брехні прямо з них самих, руйнуючи зсередини інформаційну блокаду тимчасово окупованих територій.

Юлія Гаркуша, регіональна представниця ІМІ в Донецькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!