ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Знімали фейки на замовлення росТБ: СБУ повідомила про підозру двом одеситам

16.06.2023, 14:55
Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки повідомила про підозру двом одеситам, які робили постановні відео на замовлення російських телеканалів, повідомила пресслужба СБУ.

Підозру їм повідомили за статтею "організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності в співпраці з державою-агресором, спрямовані на її підтримку та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України"

Один з підозрюваних – колишній оператор Одеського державного телебачення. Після повномасштабного вторгнення він почав співпрацювати з російським телеканалом Рен-ТВ.

За даними слідства, на замовлення пропагандистів зловмисник погодився відзняти провокативне відео про перебіг мобілізації в Україні. За 8 тисяч гривень він найняв свого знайомого на роль "воєнкома" місцевого центру комплектування. Удвох вони відзняли відео, де "воєнком" розповідав, як змушений полювати на чоловіків призовного віку, щоб самому уникнути мобілізації.

Цей фейк вийшов в ефірі російського Рен-ТВ, загалом його поширили понад 20 пропагандистських інформресурсів, серед яких і найбільші федеральні телеканали.

"Ініційовані СБУ психологічна та лінгвістична експертизи цього відео підтвердили факти злочинних дій фігурантів. Також перевіряється причетність оператора до зйомки низки замовних сюжетів щодо подій, пов’язаних з Києво-Печерською лаврою", – зазначили в СБУ.

Там додали, що, звільнившись із державного телебачення, чоловік працював в одеському осередку "Незалежного бюро журналістських розслідувань". Після повномасштабного вторгнення РФ він активно закликав до підтримки окупантів і виправдовував їхні воєнні злочини у своїх соцмережах. Так він потрапив до поля зору кремлівських пропагандистів та ввійшов з ними в контакт.

Нині чоловіки під вартою. Їм загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв ІМІ, прокремлівського пропагандиста, який до початку повномасштабного вторгнення регулярно виступав в ефірах "медіахолдингу Медведчука" та позиціював себе як "експерта", Михайла Шпіра за матеріалами СБУ засуджено до 10 років в'язниці.

Liked the article?
Help us be even more cool!