ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЗМІ перебувають під тиском у всьому світі - Freedom House

27.04.2018, 10:57

Засоби масової інформації зазнають нових загроз як у демократичних країнах світу, так і там, де влада є авторитарною. Про це йдеться в аналізі, який оприлюднила неурядова організація Freedom House до Всесвітнього дня свободи преси 3 травня, повідомляє Голос Америки.

За даними дослідників, у Росії уряд продовжив спроби управління інтернетом, схваливши нове законодавство про заборону сервісів VPN, які можуть використовуватися для обходу цензури. В організації також вказують на закон, який вимагає ідентифікації користувачів месенджерів та інших сервісів.

В Угорщині багаті бізнесмени, пов’язані з владною партією “Фідес”, придбали більшість незалежних ЗМІ, включно з провідним онлайн-виданням та регіональними газетами. Ці дії відбулися без заперечень органу з питань конкуренції або ради з питань засобів інформації, зазначають дослідники.

У США використання президентом Трампом загрозливої риторики і його неодноразові невдоволення конкретними журналістами та виданнями підривають довіру суспільства до базованої на фактах журналістики, зазначає Freedom House.

Водночас медіа-організації та незалежні журналісти підтримують надійне висвітлення тем, що становлять громадський інтерес, розслідують можливі зловживання, ідеться в аналізі.

Серед загроз, які постають перед засобами інформації в 2018 році, Freedom House вказує, що “режим на Кубі може посилити придушення незалежності журналістики, щоб послабити критику”.

Також дослідники зазначають, що “владна партія Польщі перейшла до контролю над пресою та змогла скоротити іноземну власність у спробі заморозити більш незалежні голоси”.

“Новий уряд Узбекистану зробив обнадійливі кроки у напрямку більшої відкритості, але справжній відхід від жорсткого авторитарного правління можливий лише в тому разі, якщо засоби інформації отримають редакційну незалежність та вільне інформування про зловживання”, – йдеться в аналізі.

Про Україну в цьому короткому звіті аналітики Freedom House не згадали.

Як повідомляв ІМІ, на початку квітня міжнародна неурядова організація Freedom House у своїй щорічній доповіді зазначила, що в Україні вперше з часу Революції Гідності 2014 року зареєстровано спад показників демократичних процесів.

У 2017 році Україна посіла 101 місце серед 180 країн світу у щорічному всесвітньому Індексі свободи слова міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів”, оприлюдненому 25 квітня. У цьому Індексі за минулий рік Україна зросла на одну позицію порівняно з 2016 роком, коли була на 102 місці.

Liked the article?
Help us be even more cool!