ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні вперше з 2014 року знизились демократичні показники – Freedom House

11.04.2018, 10:44

Міжнародна неурядова організація Freedom House повідомляє, що в Україні вперше з часу Революції гідності 2014 року зареєстровано спад показників демократичних процесів. Про це йдеться у щорічній доповіді організації під назвою Nations in Transit 2018. Confronting Illiberalism. ("Країни в перехідному періоді 2018. Протистояння нелібералізму"), повідомляє Новое время.

Автори доповіді зазначають, що з продовженням конфлікту на сході країни українські політики користуються почуттям патріотизму, щоб нападати на неурядові організації та журналістів, звинувачуючи їх у підриві воєнних зусиль.

“Напади на громадянське суспільство і політичних опонентів підірвали рушійну силу процесу реформ в Україні”, – зауважив директор проекту Країни в перехідному періоді Нейт Шенкан.

Він вказав на те, що хоча реформи щодо децентралізації тривають, інші ключові пріоритети, в тому числі заходи щодо боротьби з корупцією, зайшли в глухий кут.

“Звинувативши неурядові організації і журналістів в антинаціоналізмі, політики намагаються виключити легітимні голоси з публічних дебатів тільки тому, що вони критикують уряд”, – додав Шенкан.

Загалом, за даними організації, у 2018 році зареєстровано найбільший спад показників демократичних процесів за всю 23-річну історію дослідження становища в країнах у перехідному періоді.

19 із 29 країн, проаналізованих у доповіді, показали, що рівень розвитку демократії у 2018 році знизився. Уже другий рік поспіль автори доповіді констатують, що серед цих країн спостерігається більше консолідованих авторитарних режимів, ніж консолідованих демократій.

“Політика неліберальної демократії стає новою нормою в Європі”, – заявив президент Freedom House Майкл Абрамовітц.

За його словами, наклепницькі кампанії, які спрямовані проти організацій громадянського суспільства, журналістів та політичної опозиції, дедалі частіше застосовуються в цілому регіоні.

"Те, що діється в Центральній та Східній Європі, не можна відокремити від того, що відбувається в Європі загалом. Ніхто не захищений від нормалізації неліберальних ідей", – підкреслив президент Freedom House.

Доповідь під назвою "Країни в перехідному періоді" оприлюднюється щороку, починаючи з 1995 року. Звіт охоплює 29 посткомуністичних країн колишнього Радянського Союзу, а також Центральної, Східної Європи та Балкан.

Liked the article?
Help us be even more cool!