ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Житель Хмельниччини створив "вірус" для викрадення даних – поліція

17.03.2023, 15:00
Фото – pexels.com
Фото – pexels.com

На Хмельниччині співробітники відділу протидії кіберзлочинам Нацполіції та облуправління СБУ викрили 25-річного чоловіка, який розробив вірусне програмне забезпечення і позиціював його як додатки до комп’ютерних ігор.

Про це повідомила пресслужба Нацполіції.

"Потрапивши на пристрої користувачів, програма давала можливість завантажувати та відвантажувати файли, встановлювати й видаляти програми, робити скриншоти з віддаленого екрана, перехоплювати звук з мікрофона і відео з вбудованих або зовнішніх камер. Шкідливе програмне забезпечення чоловік розповсюджував під виглядом додатків до комп'ютерних ігор. Таким чином зловмисник отримав віддалений доступ до більш як 10 тисяч комп’ютерів", – зазначили в поліції.

Зібравши певні дані, чоловік опрацьовував їх для подальшого викрадення облікових записів або виведення електронних коштів, які містилися на балансі таких акаунтів.

У його оселі правоохоронці провели обшуки та вилучили техніку, яка використовувалася в протиправній діяльності.

На момент проведення обшуку "під контролем" фігуранта перебувало майже 600 заражених комп’ютерів, до яких він міг приєднатися в реальному часі.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 361 ("Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж") Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі. 

Liked the article?
Help us be even more cool!