ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти з Харкова зібрали кошти для героя сюжету, який живе в обстріляному РФ будинку на Північній Салтівці

Анатолій, якому журналісти MediaPort зібрали і передали кошти. Фото – MediaPort

Журналісти видання MediaPort у Харкові зібрали кошти для героя одного зі своїх сюжетів Анатолія, який живе в будинку на Північній Салтівці й залишається його єдиним мешканцем.

Про це повідомляється на сайті видання та розповіла представниці ІМІ в Харківській області Ірина Гнатюк, журналістка і авторка сюжету про Анатолія. 

Збір на допомогу Анатолію журналісти відкрили 19 лютого 2024 року. 

Район Північна Салтівка з початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року ледь не найбільше постраждав від російської агресії в Харкові: був обстріляний ракетами, артилерією і танками.

Анатолій мешкає на вулиці Наталії Ужвій – одна з найбільш пошкоджених унаслідок російських обстрілів.

Будинок, в якому живе Анатолій. Фото – MediaPort

Медійники зібрали 84 тисячі гривень і знайшли благодійний фонд, який допоможе Анатолію відновити документи. Журналісти з’ясували, що він мав паспорт радянського зразка. Коли одружився і жив у Білорусі, то мав білоруський, а потім розлучився і повернувся до Харкова, не оформив українського паспорта і жив за посвідкою. 

Анатолій родом із села Басове Золочівського району Харківської області. У квартирі на Північній Салтівці мешкав зі шкільних років. З початку широкомасштабного вторгнення він не виїздив нікуди. Разом із сусідами ховався в підвалі. Коли зникли електрика, вода та опалення, пів року жив у метро. Анатолій відмовився переїздити до гуртожитку і залишається в пошкодженій дев'ятиповерхівці. 

У нього є світло, газ, але немає опалення. Квартира вціліла, торік влада замінила йому вікна. Проте через малу кількість людей будинок не під'єднували до опалення, тому у квартирі дуже холодно. Вдень чоловік гріється в наметі рятувальників.

Анатолій у своїй квартирі. Фото – MediaPort

До вторгнення Анатолій працював на підприємстві в Циркунах. Зараз підробляє двірником і отримує 3 тисячі гривень, економить на всьому, намагається не вмикати електрообігрівач. У морози спав на кухні біля газової плити. 

Авторка сюжету про Анатолія Ірина Гнатюк розповіла представниці ІМІ, що вони вирішили допомогти чоловікові, бо такі люди, як він, ніколи не попросять про допомогу. 

“Моя керівниця (Тетяна Федоркова. – Ред.) взяла матеріал у монтаж, подивилась і каже: “Чим ми можемо йому допомогти?” І першим був паспорт. Про це ми дізналися від рятувальників у наметі, куди приходить грітись Анатолій, вони сказали, що він дуже скромний і сам навряд чи попросить про допомогу. Після того як матеріал уже змонтували, моя керівниця каже, що, може, відкриємо йому банку, трохи грошей для нього зібрати”, – розповіла журналістка.

Ірина наголошує про важливість зборів для ЗСУ, але додає, що є такі люди, яким треба допомагати, бо вони ніколи за себе не попросять і зайвого не візьмуть. Вона відчула це під час спілкування з Анатолієм для сюжету. 

Анатолій працює двірником. Фото – MediaPort

За її словами, головний герой не є попрошайкою, він просто так живе, тому редакцією вирішили зібрати йому трохи коштів. Втім, вони й гадки не мали, що за добу зберуть таку суму.

Кошти Анатолію журналісти передали 20 лютого. Їх він також витратить на теплий одяг, кращу їжу, а частину грошей збереже на ремонт квартири, в якій живе. 

Під час повномасштабної війни Анатолій переніс мікроінсульт і тепер майже не бачить одним оком.

Liked the article?
Help us be even more cool!