ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти Волині поскаржилися, що їм не повідомили про поїздку Зеленського в область

23.10.2020, 16:04
Фото - president.gov.ua
Фото - president.gov.ua

Журналісти Волині поскаржилися, що їм не повідомили про робочу поїздку Президента України Володимира Зеленського у регіон, яка відбулася 22 жовтня.

Про це повідомляє представниця ІМІ у Волинській області Мая Голуб.

Волинські медійники хотіли потрапити на заходи за участі президента, однак поїздку ні Офіс президента, ні Волинська обласна державна адміністрація не анонсували. Про поїздку журналісти дізналися зі своїх джерел.

Після візиту офіційний сайт президента повідомив, що Володимир Зеленський взяв участь у круглому столі з представниками об’єднаних територіальних громад регіону. Також він побував у Вербківському навчально-виховному комплексі та оглянув відремонтовані приміщення; подивився на перебіг ремонтних робіт на ділянці автодороги М-07 Київ ‒ Ковель ‒ Ягодин (на Люблін). 

Про візит президента з посиланням на власні джерела повідомило 19 жовтня видання ВолиньPost. За словами редакторки ВолиньPost Іванни Рудишин, щодня від 19 жовтня редакція запитували у пресслужби Волинської  ОДА, чи відомо щось про візит президента.

В коментарі представниці ІМІ Іванна Рудишин розповіла, що анонсів про приїзд президента в офіційних джерелах (Волинської ОДА чи Офіс президента) не було. Їй телефонувала начальниця управління інформаційної політики та цифрової трансформації Каріна Мариневич вранці 22 жовтня, коли Зеленський вже був на Волині. До цього часу редакторка їй дзвонила, однак вона відповіла, що нічого не знає і працює у штатному режимі.

Редакторка скаржиться, що за роки її перебування у журналістиці така ситуація вперше: “Раніше ЗМІ зазвичай теж спочатку повідомляли самі, посилаючись на власні джерела, а ОДА не спростовувала і не підтверджувала. Але за день до приїзду завжди повідомляли офіційно і відкривали акредитацію для ЗМІ. За всі роки, що я працюю у журналістиці (а це вже третій президент) така ситуація вперше”.

Начальниця управління інформаційної політики та цифрової трансформації Волинської ОДА Каріна Мариневич пояснила представниці ІМІ, що спершу повідомляє про візити Зеленського Офіс президента. Далі у  Волинській ОДА поширюють цю  інформацію  та розміщують  анонс про  оголошення акредитації на сайті.

“Всі бачили, що акредитації не оголошували.  Що такий візит відбувся, я дізналася вже 22 жовтня вранці. Тому, що вже розмістили інформацію на сайті президента про його  робочий візит до Волинської області”, - зазначила Мариневич.

За її словами, у зв’язку з карантином  вирішили провести захід без преси. 

“О 14 год мені скинули фото і відеоматеріали від пресслужби президента України.  Сказали, що це для використання в роботі, що можна розіслати для ЗМІ. Я так і зробила”, - додала Мариневич.

Продюсер (лінійний) новин філії АТ “ПАТ “НСТУ” “Волинська регіональна дирекція” Наталія Морозюк розповіла представниц ІМІ, що вони теж намагалася з'ясувати у Каріни Мариневич, чи приїде президент на Волинь. Інформацію про приїзд президента вони теж взнали з власних джерел.

За словами Наталії Морозюк, вона телефонувала до Каріни Мариневич двічі 21 жовтня. Вона їй теж відповіла, що працює в штатному режимі, що інформації про приїзд президента немає, а якщо буде оголошена акредитація, повідомить.

“Зрештою, ми дізналися про це з власних джерел. У своїй роботі декілька разів висвітлювала приїзди президентів (різних) та організовувала виїзди знімальної групи на такі зйомки. Інформацію отримували від інформаційного відділу  ОДА, зокрема, від Каріни Мариневич під час візиту Володимира Зеленського влітку 2020 року. Тоді проблем з інформацією не було, вона завчасно попередила про акредитацію”, - зазначила Наталія Морозюк.

Головний редактор ІА “Волинські новини” Іван Савич зазначив теж, що бачив лише неофіційну інформацію, отриману іншими інтернет-виданнями про можливий приїзд президента з посиланням на власні джерела. Він телефонував у Волинську ОДА до Каріни Мариневич, яка йому аналогічне його колегам. 

Водночас, зауважує представниця ІМІ, на сайті “Волинських новин” о 10 ранку 22 жовтня з’явилася новина із заголовком “Літак з президентом Зеленським приземлився в Луцьку, гарант полетів вертольотом на Ковель. Фото”. Представниця ІМІ запитала у Івана Савича, хто зробив ці фото для сайту. На що Іван Савич відповів: “Цю інформацію ми не розголошуємо”.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зауважує, що президент не зобов'язаний повідомляти про кожен свій крок, проте якби журналістам завадили потрапити на заходи за участі глави держави, це можна було б вважати перешкоджанням.

“Президент може їздити з робочим візитом, здійснювати інші зустрічі або дії без спеціального повідомлення про це засобів масової інформації. Зрозуміло, що з точки зору відкритості і прозорості влади бажано тримати журналістів в курсі, проте законодавство не передбачає такого. У той же час стаття 26 Закону України “Про інформацію”, наприклад, передбачає, що відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб'єкт владних повноважень. Тобто якщо б журналісти, навіть без попередньої акредитації, прибули б на заходи для висвітлення візиту президента на Волинь - законодавство зобов’язувало б допустити їх до такого висвітлення. Інакше це було б перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, що є кримінальним злочином”, - зазначив Алі Сафаров.

Як повідомляв ІМІ, 9 липня волинських журналістів у зв'язку з карантинними обмеженнями допустили не на всі зустрічі Президента України Володимира Зеленського під час його робочої поїздки.

Liked the article?
Help us be even more cool!