ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти ідентифікували путінських посіпак, які наводять ракети на цивільні обʼєкти України

25.10.2022, 10:19
Наслідки російського обстрілу Києва, парк Шевченка, жовтень 2022 року. Фото – Insider
Наслідки російського обстрілу Києва, парк Шевченка, жовтень 2022 року. Фото – Insider

Розслідувачі з проєктів The Insider, Bellingcat та Der Spiegel знайшли секретний підрозділ у складі головного обчислювального центру збройних сил Росії з 30 його військовими інженерами, які наводять ракети на цивільні обʼєкти України, повідомляє Бабель.

Цей центр визначає польотні завдання для високоточних ракет, які в підсумку руйнують цивільну інфраструктуру України. "Або ці ракети не слідували заздалегідь запрограмованій траєкторії польоту, або наводили на ціль на основі недостовірних розвідданих, або, нарешті, знищення мирного населення і було справжньою метою Кремля", – пишуть розслідувачі.

Більшість із працівників центру – молоді чоловіки та жінки з бекграундом у сфері інформаційних технологій та в розробленні компʼютерних ігор. Усі вони зареєстровані за адресою Знамʼянка, 19, у Москві – це офіційна адреса генштабу збройних сил Росії.

Розслідувачі вивчили дані телефонних розмов начальника генерального обчислювального центру генерал-майора Роберта Баранова з 24 лютого до кінця квітня 2022 року. Так, щоразу перед запуском ракет йому телефонували з номера полковника Ігоря Багнюка, який також зареєстрований на Знамʼянці, 19.

На основі дзвінків, що повторювалися, розслідувачі відтворили команду з 33 військових інженерів, які підпорядковуються Багнюку. Їм також вдалося повʼязати окремі удари крилатих ракет з конкретними підрозділами центру. Загалом підрозділ центру складається з трьох команд, кожна з яких програмує траєкторії польоту одного конкретного типу ракет:

  • “Калібр” – Іван Попов, Матвій Любавін, Роман Курочкін, Катерина Чугунова, Сергій Ільїн, Юрій Ніконов, Георгій Старостін, Дмитро Тихонов, Микола Тарасов та Ігор Гроза.
  • “Іскандер” – Олексій Михайлов, Павло Обухов, Ельвіра Обухова, Микита Поплавський, Віктор Яскелайнен, Олександр Григорян, Володимир Петров, Артем Веденов.
  • Х-101 – Артем Чернов, Олексій Бетехтін, Андрій Іванютін, Антон Чуліков, Ольга Письменська, Павло Васильєв, Олексій Волков, Антон Шатун, Станіслан Мінков.

Розслідувачі звʼязалися з ними, і всі вони заперечували, що працюють у цьому центрі, та свою причетність до обстрілів України. Хтось заявляв, що працює сантехніком, хтось – на свинофермі, водій автобуса, хтось тільки вчиться програмувати.

Фото – Insider

Верхній ряд: Денис Шишкін, Сергій Дивенко, Володимир Воробйов.

Другий ряд: Юрій Мартинець, Олексій Михайлов, Дмитро Сидорик, Володимир Наумов. Третій ряд: Сергій Ільїн, Наталія Дяченко, Ельвіра Обухова, Ксенія Попова, Катерина Чугунова, Ігор Багнюк.

Перший ряд: Ростислав Широков, Артем Васін 

Безпосереднім командиром підрозділу наведення ракет ГВЦ є полковник Ігор Багнюк. Він народився 1982 року в Ризі, 2004 року закінчив Серпуховську філію Академії ракетних військ, що спеціалізується на інформаційних системах для російських ракет, і має нагороди за участь у військовій операції в Сирії.

Телефонні записи Багнюка та його підлеглих за кілька тижнів до ударів 10 жовтня показують із 2 жовтня підвищення активності дзвінків, що досягає піка 9 жовтня. Водночас останнього дня перед ударами інженери-навідники зробили 11 дзвінків. До 2 жовтня дзвінків не було близько двох тижнів.

Найраніші дзвінки між Багнюком та генералом Барановим датуються 13 березня 2022 року. Вони двічі розмовляли між 10:00 та 10:30, а за кілька годин до цього росія вдарила ракетами Х-101 і “Калібр” по військовому полігону під Львовом, тоді загинуло 35 людей.

Liked the article?
Help us be even more cool!