ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістки Радіо Свобода розповіли, як рятували героя свого сюжету після ракетного удару росіян

Журналістка надає допомогу пораненому бійцю. Фото – Радіо Свобода
Журналістка надає допомогу пораненому бійцю. Фото – Радіо Свобода

Знімальна група Радіо Свобода влітку 2023 року врятувала героя свого сюжету після того, як разом з військовими потрапила під російський ракетний удар на Донеччині.

Про це медіа розповідає вперше. 

Інцидент стався за десятки кілометрів від передньої лінії фронту. Кореспондентки в одному з підрозділів знімали сюжет про те, як бійці готуються до бойових дій, і роботу військових інструкторів.

Знімальна група вціліла. Однак унаслідок удару були загиблі та поранені серед українських військових.

Як розповіла репортерка Євгенія Китаїва, вони приїхали на локацію, яку визначили їм військовослужбовці ЗСУ. Того дня український підрозділ готувався до майбутнього штурму. 

Операторка Ганна Кудрявцева знімала всі етапи тренування. А Євгенія Китаїва спілкувалася з бійцями, щоб зрозуміти, які саме дії виконує підрозділ у той чи інший момент.

Коли стався ракетний удар, журналістки спілкувалася з головним інструктором “Мансуром” і були на відстані 15–20 метрів від епіцентру прильоту ракети. 

Вибухова хвиля жбурнула їх на землю. Ганна та Євгенія були цілі, проте поранення отримав інструктор. Осколок пробив його наскрізь: зайшов у спину і вийшов через груди.

Поранений військовий інструктор “Мансур”. Фото – Радіо Свобода

На місці прильоту російської ракети виникла пожежа. Через куряву і кіптяву нічого не було видно. Кореспондентки чули крики інших бійців і розуміли, що поранення отримав не лише “Мансур”. Згодом від пожежі в посадці почав детонувати боєкомплект. 

Медиків не було, оскільки після тренування вони поїхали з підрозділу з частиною військових. Журналісткам довелося самотужки рятувати “Мансура” та інших поранених військових. 

У багажнику своєї автівки вони мали медичний рюкзак з усім необхідним для допомоги. Хоча машина була повністю розбита, проте медичний рюкзак уцілів.

Журналістка дістає медичний рюкзак зі знищеного авто. Фото – Радіо Свобода

“Ми тут. У нас є чим тобі допомогти. Потерпи”, – приказувала я, дістаючи з рюкзака оклюзійні наліпки (спеціальний пластир із клапаном для закриття ран у грудній клітці. – Ред.). Ганна в той момент уже розрізала одяг, щоб відкрити доступ до рани. “Мансур” був при свідомості, але нічого не говорив. Стогнав і лише часом кивав у відповідь на наші запитання”, – розповідає Євгенія Китаїва.

Журналістки надають допомогу Мансуру. Фото – Радіо Свобода

У бік журналісток бійці почали виносити важких поранених, а ті намагалися допомагати всім, хто опинявся поруч. 

“Найбільший мій страх був, щоб не винесли пораненого, якому ми не зможемо допомогти. У той момент я боялася цього більше, ніж можливості наступних прильотів”, – згадує Китаїва.

Згодом приїхала перша автівка для евакуації. Туди завантажили чотирьох військових, разом з ними й “Мансура”. Потім приїхали ще евакуаційні машини й забрали всіх бійців.

Накладання пов'язки. Фото – Радіо Свобода

“Ми заспокоювали одна одну і щиро раділи, що вся наша знімальна група разом з водієм Володимиром Явнюком уціліла. Але серед українських бійців були і поранені, і загиблі. Один з інструкторів, Борис Чубін, у якого в цей день ми брали інтерв’ю, загинув на місці”, – розповідає Китаїва та додає, що відео останнього інтерв’ю з Борисом вони опублікували у вересні.

Кілька місяців потому вони зустрілися з “Мансуром”. Він пройшов курс лікування та реабілітації і вже знову повернувся до лав ЗСУ.

Євгенія Китаїва зауважує, що до цього інциденту вони ніколи раніше не надавали першої медичної допомоги такій кількості людей. 

“Радіємо за всіх, кому, як і нам, вдалося вижити. Радіємо, що комусь таки змогли допомогти. Цей важкий досвід змінив нас. Прямуючи до Краматорська, де базувалася на той момент наша знімальна група, ми говорили між собою про те, що курси тактичної медицини – безцінні”, – зазначає репортерка Євгенія Китаїва.

Радіо Свобода надіслало запит до Донецької прокуратури щодо інформації про розслідування цього інциденту та опублікує відповідь, щойно її отримає.

Як повідомляв ІМІ, 30 серпня 2023 року знімальна група Радіо Свобода потрапила під ракетний обстріл у Донецькій області. У складі групи були репортерка Євгенія Китаїва, операторка Ганна Кудрявцева, а також водій Володимир Явнюк. Унаслідок обстрілу було пошкоджене авто. Знімальна група не постраждала.

Ганна Кудрявцева знімає на фронті з 2014 року. Євгенія Китаїва працює в зоні бойових дій з 2015-го. Разом вони працюють уже сім років.

Водій Володимир Явнюк співпрацює з Радіо Свобода з 2021 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!