ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка тернопільського медіа "20 хвилин" звернулася до поліції через переслідування

21.10.2024, 14:11
Ірина Небесна

Журналістка видання “20 хвилин” Ірина Белякова написала до поліції заяву через переслідування: невідомий користувач опублікував під її фейсбук-дописом фото та відео, як вона ходить містом. 

Про це медійниця повідомила представниці Інституту масової інформації Ірині Небесній.

17 жовтня Ірина Белякова опублікувала у фейсбуці допис, під яким з колегами та знайомими обговорювали поширення неправдивої інформації про загибель на війні медійника Віталія Антонюка. Невідомий користувач у коментарях до цього допису розмістив світлини та відео з журналісткою, зроблені на вулицях міста.

Ірина Белякова вважає, що її цілеспрямовано переслідують.

Ірина Белякова. Фото – фейсбук Ірини Белякової

“На фото і відео, які опублікували під моїм постом, я то знімаю готівку з банкомата, то йду вулицею і зазираю в телефон. Ніби нічого страшного, але фото і відео знято на різних локаціях, тому про “випадково потрапила в кадр” і мови немає. Якщо переглянути відео, воно не могло бути з камер спостереження, – це робила конкретна особа з конкретної локації і, ймовірно, з якоюсь метою. Судячи з мого одягу, знімали ще влітку. То в мене запитання: хто і з якою метою це знімав? Який ще так званий контент є в автора? Де ще випливуть оці фото і відео? Яким буде наступне опубліковане відео і до якої межі в цьому абсурді може дійти автор?” – розповіла вона.

Наразі медійниця звернулася до поліції, повідомивши про приховане знімання, стеження і переслідування, такі дії вона пов’язує зі своєю журналістською діяльністю. Заяву зареєстрували, це ІМІ підтвердив начальник відділу комунікації Національної поліції в Тернопільській області Сергій Крета.

“Заяву внесли до єдиного реєстру досудових розслідувань. Порушено кримінальне провадження за ч. 1 статті 182 “Порушення недоторканності приватного життя”, – розповів Сергій Крета. 

Санкція статті передбачає штраф від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Нагадаємо, 17 жовтня на анонімній фейсбук-сторінці “Біґус Тернопільський” опублікували неправдиву інформацію про загибель на війні медійника Віталія Антонюка, який багато років пропрацював у виданні “20 хвилин”. 

Редакторка видання Наталія Бурлаку в коментарі ІМІ розповіла, що не знає, чи обидва випадки пов’язані між собою. 

“Те, що це все збіглося в часі, – факт. Але ніхто не знає, що в кого на умі. Чи це просто тролінг і провокація. Мусимо себе застрахувати на випадок гірших ситуацій”, – зауважила Бурлаку.

За її словами, нещодавно редакція опублікувала кілька матеріалів, “пов'язаних з незаконними земельними схемами в Тернополі, а також виїздом посадовців за кордон”. Однак чи обидва інциденти мають стосунок до тих матеріалів, не знає.

“Якби все було так очевидно… Варіанти, хто може бути причетним, у нас є, припущення – теж. Поліції ми все розповіли, нехай перевіряють”, – зазначила редакторка.

Водночас у поліції розповіли, що заява про нібито загибель медійника Віталія Антонюка надійшла також від ще одного журналіста редакції “20 хвилин”, ім’я якого згадали на анонімній сторінці “Біґус Тернопільський” наступного дня після інциденту в “спростуванні”: мовляв, це він повідомив їм про смерть колеги. Заяву приєднали до провадження в справі щодо шахрайства. Ще одну чекають і від самої Наталії Бурлаку.

Водночас колишня журналістка “20 хвилин” Юлія Іноземцева, номер банківської картки якої і вказали під неправдивим дописом про загибель Антонюка як начебто дружини, повідомила у фейсбуці, що цю картку вона заблокувала.

“Від моменту публікації неправдивого та цинічного повідомлення на мою банківську картку надійшли чотири грошові платежі від трьох різних людей, які, на жаль, повелися на фейковий заклик “підтримати родину загиблого воїна”, – розповіла вона та додала, що повернула кошти цим людям і активно співпрацює з поліцією в справі.

Liked the article?
Help us be even more cool!