ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У фейсбуці поширили фейк про загибель на війні медійника з Тернополя зі збором коштів на допомогу

18.10.2024, 11:08
Ірина Небесна

На анонімній фейсбук-сторінці “Біґус Тернопільський” розмістили неправдиву інформацію про нібито загибель на війні медійника з Тернополя Віталія Антонюка. При цьому у дописі вказали номер банківської картки для збору коштів.  

Інформація про загибель не відповідає дійсності і Віталій живий, про що повідомляє представниця Інституту масової інформації у Тернопільській області Ірина Небесна, яка з ним поспілкувалася.

У дописі на фейсбуці джерелом інформації назвали редакторку видання “RIA+/20 хвилин”, де Віталій пропрацював багато років. А “новину” проілюстрували чорно-білою світлиною медійника, із чорною стрічкою в кутку та запаленою свічкою. 

Скриншот ІМІ з допису анонімної фейсбук-сторінки “Біґус Тернопільський”

“Знову сумна новина для Тернополя – у бою з ворогом загинув Віталій Антонюк. Про сумну звістку повідомила редактор газети “RIA плюс” Наталія Бурлаку у своєму інстаграмі. Зазначається, що після поранення він разом з лікарями важко боровся за життя, проте сьогодні вранці серце Віталія зупинилося. “Досі не можемо в це повірити. Світла пам’ять герою! Смерть ворогам!”, – йдеться у дописі за 17 жовтня.

Далі у дописі розповідається про довоєнне і нібито військове життя Віталія Антонюка. Що він нібито служив у 98-ій окремій гірсько-штурмовій бригаді у складі ЗСУ. В кінці допису додається номер банківської картки нібито його дружини.

Як зауважує представниця ІМІ, вказана у дописі банківська картка належить колишній журналістці видання, на яку вона свого часу збирала кошти на авто для мобілізованого колеги. Про цей збір видання писало у 2022 році. Крім того, вказаної у дописі 98-ї окремої гірсько-штурмової бригади у складі ЗСУ немає, як і повідомлення про загибель колеги від редакторки “RIA+/20 хвилин” в Інстаграмі.

Віталій Антонюк розповів представниці ІМІ, що він в порядку, і наразі він цивільний. Про фейк дізнався від колег.

“Та якось не по собі було таке читати. Дуже хочеться дізнатися, хто це зробив. Надіюся, знайдуть”, – сказав Віталій. 

Медійник вже написав заяву у поліцію, інформацію про це представниці ІМІ підтвердив керівник відділу комунікації Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Сергій Крета. 

“За заявою внесені відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 4 статті 190 – “Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою” (карається позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна). Ми взяли свідчення і будемо розслідувати справу”, – прокоментував Сергій Крета.

На сайті “20 хвилин” також спростували фейк та закликали колег активно поширювати матеріал про шахрайство та кидати скарги на допис у соцмережі. “Редакція розцінює такі дії як тиск на медіа, а також приниження ділової репутації видання і журналістів”, – прокоментувала для ІМІ редакторка видання Наталія Бурлаку.

Сам фейковий допис станом на ранок 18 жовтня мав понад 40 поширень. Більшість видимих поширень розкидали районними спільнотами зі сторінки самого “Біґуса…”, там користувачі соцмережі почали активно дякувати “Герою за службу” та віддане за Україну життя, що робить допис не лише фейковим, а й відвертою маніпуляцією на образі військового.

Більшість поширень фейкового допису у районні новинні спільноти були зі сторінки самого “Біґуса…”, зазначає представниця ІМІ. 

Скриншот із фейсбук-сторінки Ірини Небесної

Однак у відповідь на скаргу регіональної представниці ІМІ до адміністрації Фейсбуку про шахрайство та неправдиву інформацію там порушень не побачили і допис залишили.

На скаргу щодо шахрайства у Фейсбуці відповіли відмовою. Скриншот з фейсбук-сторінки Ірини Небесної

Вранці 18 жовтня на сторінці "Біґус Тернопільський" опублікували “спростування”: мовляв, сам Віталій живий, а недостовірну інформацію про його загибель їм повідомив інший медійник з редакції “RIA+/20 хвилин”.

Liked the article?
Help us be even more cool!