ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка "Сили правди" судитиметься з держпідприємством через відмову в доступі

09.01.2024, 10:31
Мая Голуб
Фото – "Сила правди"
Фото – "Сила правди"

Журналістка видання “Сила правди” Оксана Петрук подала судовий позов через ненадання державним підприємством “Ліси України” інформації на її запит. 

Про це Оксана Петрук розповіла представниці ІМІ у Волинській області.

Як розповіла журналістка, 5 січня вона звернулася з позовом до Волинського окружного адміністративного суду. Її справу розглядатиме суддя Віктор Валюх.

Раніше, 12 грудня 2023 року, “Сила правди” надіслала до ДП “Ліси України” запит із проханням надати інформацію про штатний розпис Поліського лісового офісу з зазначенням імен і прізвищ посадовців, а також їхніх заробітних плат. Однак у держпідприємстві відповіли, що запитувана інформація не містить суспільного інтересу, а на державне підприємство не поширюється обов’язок її надавати.

Журналістка 21 грудня 2023 року надіслала повторний запит. Крім того, щоб підтвердити суспільний інтерес до запиту, додала посилання на публікації про невідповідність способу життя керівника Поліського лісового офісу його офіційній декларації, а також новини про кримінальні провадження, які правоохоронці відкрили щодо посадовців відомства за підозрою в незаконних вирубуваннях і збагаченні.

Проте в передбачений Законом “Про доступ до публічної інформації” п’ятиденний термін жодної відповіді від держпідприємства не надійшло. 29 грудня 2023 року, після телефонної розмови журналістки з працівником держпідприємства щодо причини затримування відповіді на запит, “Ліси України” знову надіслало відмову.  

“Ваш запит не містить обґрунтованих доводів, які б свідчили про значний суспільний інтерес саме до тих зазначених у запиті публікацій, які б вказували на те, що висвітлене стосується питань, які мають виняткове значення для суспільства в контексті наведених вище критеріїв. Більше того, дві із чотирьох вказаних у запиті публікацій підготовлені були для онлайн-медіа “Сила правди”, із чого вбачається спільна співпраця, що може вказувати на створення штучного до них інтересу”, – йдеться в листі за підписом виконавчого директора ДП “Ліси України” Ігоря Лицура.

Своєю чергою журналістка звернулася з позовом до суду з вимогою визнати відмову ДП “Ліси України” протиправною і зобов’язати надати запитувану інформацію.

Як повідомляв ІМІ, раніше поліція Луцька допитала журналістів “Сили правди” в межах кримінального провадження, відкритого на підставі заяви фігурантки журналістського розслідування Анастасії Веніславської.

Liked the article?
Help us be even more cool!