ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка "Страни.ua" заявила, що її затримали в аеропорту "Бориспіль"

18.10.2017, 16:09
Фото - Фейсбук Світлани Крюкової

Сьогодні, 18 жовтня, прикордонники затримали заступницю головного редактора інтернет-видання “Страна.ua” Світлану Крюкову в аеропорту “Бориспіль”. Про це вона повідомила на сторінці в Facebook, інформує “Страна.ua”.

“Зміцнюю шпигунський статус. Щойно прикордонники затримали мене в аеропорту “Бориспіль” - при перетині кордону з Амстердама. Працівник служби забрав паспорт і групою вирушили вивчати обставини. Сиджу в компанії з іноземними громадянами. Причину не називають”, - написала вона.

Вона пояснила, що поїздка до Амстердама “відбулася на офіційне запрошення нідерландської рекламної компанії - для зйомок в fashion проект”.

Через деякий час Світлану Крюкову відпустили. “Прикордонники вручили паспорт і відпустили. Відксерили квитки, записали маршрут. Причину затримання не пояснили. Прикордонник, ввічливий хлопець, натякнув, що на мені в системі стоїть позначка, і такі прийоми повторятимуться при будь-якому перетині кордону - я у них на особливому контролі. Скоріше за все, це наслідок історії подорожі в МіхоБасі”, - написала вона.

В коментарі ІМІ Світлана Крюкова розповіла про деталі перевірки, зазначивши, що їй не пояснили причину затримання.

“Я проходжу митний контроль. Прикордонник бере паспорт, щось дивиться по своїй системі, робить пару уточнюючих питань, комусь дзвонить. Приходить людина, і мене просять пройти за ним - “для з'ясування обставин”. Прикордонник забрав паспорт. Та пішов. Почав комусь дзвонити, ксерить квиток, паспорт. Уточнювати, зупиняли чи раніше. На пряме запитання: “У чому справа? І чи можу я дізнатися причину, чому ви забираєте мій паспорт, на яких підставах зараз затримали”, він відповідав, що ми не маємо право говорити”, - розповіла журналістка.

Водночас, зауважила Світлана Крюкова, при негласному спілкуванні він повідомив, що “очевидно, маячок, який стоїть під моїм прізвищем поставили через історію з МіхоБасом”.

Таку перевірку Крюкова пов’язує з тим, що вона перебувала разом з Михайлом Саакашвілі в одному автобусі при перетині українського кордону 10 вересня. Але, уточнила журналістка, вона висвітлювала захід.

“Я була в цьому автобусі, у нас вийшов матеріал про це. На мене вже склали адміністративний протокол, відправили його до суду, і, як мені здавалося, на цьому поставлена ​​крапка. Прикордонник повідомив, що мабуть схожі маячки стоять за всіма, хто має якусь причетність до грузинської команді. Я йому намагалася пояснити, що не є членом грузинської команди, і виявилася в автобусі, оскільки висвітлювала “прорив”. Марно. Паспорт мені віддали, але попередили, що можливо будуть зупиняти знову”, - зазначила журналістка.

Вона також додала, що коли на неї склали адміністративний протокол про порушення кордону, вона описала, що є журналісткою і висвітлювала захід.

Також журналістка розцінює затримання в аеропорту як тиск на неї через професійну діяльність. “Так звичайно. Ми (я і члени нашої команди) давно заявляємо, що нас слухають, стежать, вивчають - представники правоохоронних органів. У нас регулярно проходять обшуки. Уже півтора року ми живемо в режимі постійного стресу і тиску з боку влади, що пов'язано з роботою нашого непідконтрольного їм інтернет-ресурсу”, - зазначила Крюкова.

Як повідомляв ІМІ, 18 жовтня 2016 року заступниця головного редактора видання “Страна” Світлана Крюкова заявила, що прикордонники обшукали її в аеропорту “Бориспіль” після її повернення в Україну з поїздки в Іспанію та Нідерланди, де вона проводила зустрічі з інформаторами її журналістського розслідування.

9 серпня працівники СБУ провели обшуки в редакції видання “Страна.ua” та в домівках двох журналістів, що працюють у цьому виданні. Обшуки відбулися в межах розслідування провадження за статтею “розголошення державної таємниці”.

1 серпня Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання слідчого СБУ, у якому той просив тимчасовий доступ до комп’ютера Міністерства оборони, звідки, ймовірно, завантажили інформацію на флешку керівника видання “Страна.UA” Ігоря Гужви.

22 червня у Києві правоохоронці затримали головного редактора видання “Страна.ua” Ігоря Гужву за підозрою у вимаганні і отриманні 10 тис. доларів за нерозміщення компрометуючих матеріалів про депутата Верховної Ради Дмитра Лінька. Перед цим в редакції СБУ провела обшук.

24 червня Шевченківський районний суд Києва обрав для керівника інтернет-видання “Страна.ua” Ігоря Гужви запобіжний захід у вигляді арешту терміном на два місяці з альтернативою застави в сумі 544 тис. грн.

26 червня за головного редактора видання “Страна.ua” Ігоря Гужву внесли заставу.

27 червня Ігор Гужва вийшов з Лук’янівського слідчого ізолятора.

Прокуратура міста Києва подала апеляційну скаргу на розмір застави для керівника інтернет-видання “Страна.ua” Ігоря Гужви, і вимагає збільшити розмір застави з 544 тис. грн до 3,2 млн гривень.

30 червня Ігор Гужва повідомив, що правоохоронці вручили йому нову повістку.

Liked the article?
Help us be even more cool!