ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка-розслідувачка із Закарпаття заявила про тиск та збір її даних після виходу статті

13.03.2023, 10:38
Фото – фейсбук Олени Мудри
Фото – фейсбук Олени Мудри

Журналістка-розслідувачка із Закарпаття Олена Мудра заявила про збір її персональних даних і тиск через професійну діяльність. Вона вже звернулась із заявою до поліції. Про це вона повідомила ІМІ.

За словами Олени, вона зазнала тиску після публікації статті про кадрові зміни в Державній екологічній інспекції в Закарпатській області, яка вийшла 6 березня у виданні “Закарпаття онлайн” під заголовком “ДЕІ Закарпаття очолив колишній УЗЕшник і спадкоємець кримінального будівництва на Буковелі Михайло Банк”.

Одразу після виходу матеріалу журналістка надіслала запити до ДЕІ Закарпаття з проханням до новопризначеного керівника держекоінспекції прокоментувати кримінальні провадження щодо причетності до набуття власності та самовільного будівництва на незаконно виведеній з комунальної та державної власності землі біля курорту Буковель. Також вона просила повідомити штатний розпис працівників органу, у якому нещодавно відбулися суттєві кадрові зміни.

Після виходу статті, розповіла Олена Мудра, 9 березня, у фейсбук-спільнотах “Ужгород” та “Виноградів” з’явилися щодо неї публікації дискредитаційного характеру від невідомого користувача соцмережі. За словами журналістки, у публікаціях були викривлені подробиці її професійної діяльності та життя її сім’ї, зокрема батьків, які не можливо отримати з відкритих джерел.

Побоюючись за своє життя і здоров’я в майбутньому, Олена звернулася до поліції із заявою про переслідування з метою впливу на неї та перешкоджання виконанню її законної професійної діяльності. 10 березня сектор дізнання Ужгородського районного управління поліції ГУНП у Закарпатській області за викладеними фактами вніс відомості до ЄРДР з правовою кваліфікацією ч. 2 ст. 171 КК України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”).

Згодом, додала Олена Мудра, публікації у фейсбук-спільнотах були видалені. Однак вона надала ІМІ скриншоти опублікованого тексту.

Журналістка зазначила, що хоче надати ситуації публічності, оскільки її персональні дані та дані її батьків збирали компетентні люди для передання третім сторонам. Останні ж використали та поширили їх, щоб спаплюжити її репутацію та залякати. “Я хочу привернути увагу до проблеми, коли фігуранти розслідувань переходять розумну межу у своїх намаганнях змусити журналіста замовчати, відмовитися від своєї роботи або зробити лояльним. Протягом останнього року меншою мірою, а також під час зустрічей з героями матеріалів для коментарів чи з їхньої ініціативи після публікацій я вже зазнавала, скажімо, “м’якшого” тиску. Однак після цього випадку я починаю перейматися, щоб наступним кроком не були погрози чи насильство”, – зазначила Олена Мудра.

 
 

Скриншоти, надані ІМІ Оленою Мудрою

Liked the article?
Help us be even more cool!