ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка польського видання заявила про напад під час розслідування щодо вибухів на "Північному потоці"

17.10.2023, 16:36
Поранені руки журналістів після сутички з Рустемом А. Фото – FRONTSTORY.PL
Поранені руки журналістів після сутички з Рустемом А. Фото – FRONTSTORY.PL

Українська журналістка Анастасія Морозова, яка працює на польське видання Frontstory.pl, повідомила про напад на неї та її колегу з французського видання, який стався в липні цього року під час проведення журналістського розслідування щодо вибухів на “Північному потоці”.

Про це вона розповіла в коментарі представниці ІМІ.

За словами Морозової, вони зазнали нападу в Києві з боку фігуранта розслідування. Чоловік, до якого прийшли журналістки, за їхніми даними, два роки поспіль складав фінансові звіти компанії, яка Feeria Lwowa, зареєстрованої у Львові. Ця компанія за версією німецьких слідчих орендувала яхту Andromeda (саме за допомогою цієї яхти нібито була закладена вибухівка. – Ред.). Анастасія говорить, що вони вважають, що саме цей чоловік і є власником компанії, адже людина, яка офіційно позначена власником, не змогла відповісти на їхні питання.

“Ми вирішили поїхати до Києва. Виявилося, що ця адреса розташована на закритій території – дві вулиці міського призначення, огороджені парканом, за який нам вдалося потрапити”, – розповіла Анастасія.

За її словами, це була вулиця, на якій стояли приватні будинки, а сама вулиця загального користування була зачинена воротами. Вона уточнила, що вони з колегою не заходили на приватну територію будинку, де живе фігурант розслідування, а лише на цю вулицю.

З її слів, коли ворота відчинилися для виїзду авто, вони змогли потрапити на цю вулицю. Подзвонили до помешкання героя і назвались. Тоді чоловік сховався. Після другого дзвінка він розлючений вибіг зі свого будинку.

“Почав нас штовхати, ображати. Ми зрозуміли, що ця людина загрожує нам фізично, і ми почали відходити. І він знову заховався в будинку. Коли ми вже наблизилися до паркану, то зрозуміли: щоб вийти звідти, теж потрібно прикладати ключ або відкривати пультом ворота”, – згадує Анастасія.

Вона додала, що, поки вони міркували як вибратися з подвір’я, чоловік на шаленій швидкості під'їхав до них на авто, вийшов і почав кричати.

“Його дуже хвилювало, звідки ми знаємо адресу і як ми його знайшли. Він побачив, що колега знімає його на телефон, вихопив з рук телефон, розбив його дуже сильними ударами об землю. Почав ногами добивати цей телефон. Паралельно штовхав нас”, – розповіла Анастасія Морозова.

У той самий час, зауважила журналістка, вони з колегою просили відчинити їм ворота, щоб вони могли залишити двір.

“Він не погоджувався відчиняти нам двері. Ображав, добивав телефон, але не відчиняв двері. Нам довелося лізти через досить високий паркан, близько 1 м 80 см. Ми порізали руки”, – додала медійниця.

Пізніше розслідувачі написали йому, що, якщо він їм не відповість, вони публікуватимуть його дані, на що чоловік відправив журналісткам емоджі “вогник”. Після цього він не відгукувався на їхні повідомлення.

За словами Анастасії Морозової, після цього вони з колегою протягом двох годин сіли в автобуси, щоб виїхати з країни. Редакції журналісток вирішили, що це безпечніше, ніж звернення до поліції, яке б затримало їх в Україні ще на певний час.

Після публікації розслідування, додала журналістка, реакції нападника поки що не було.

Видавцем Frontstory.pl є Фундація репортерів, перша некомерційна організація журналістських розслідувань у Польщі.

Катерина Дячук, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!