ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка Олена Дуб зазнала масованої кібератаки від російських ботів

12.04.2021, 16:23
Фото – tempting.pro
Фото – tempting.pro

Журналістка, медіаконсультантка, екскерівниця відділу соцмереж Крим.Реалії (2015–2020) зазнала масованої атаки на акаунти в соцмережах та на мобільний телефон з російських номерів.

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці та повідомила ІМІ.

За її словами, наразі вона отримує дуже багато повідомлень у соцмережах, смс із кодами для входу в облікові записи соцмереж, дзвінки з російських номерів та смс із погрозами.

“Дзвінки й повідомлення йдуть просто зараз навіть. У воцап, на телефон і в телеграм”, – сказала ІМІ Олена.

Вона вважає, що атака вчиняється з Росії, оскільки повідомлення і погрози йдуть з російських номерів.

Дуб пов'язує атаку з роботою на видання “Крим.Реалії”, але зауважує, що вже там не працює.

“Я не маю ідей, чому саме мене атакують. Це вперше саме психологічна атака на мене. Спроби зламу фейсбуку були під час роботи на Крим.Реалії, але такого ще не було”, – розповіла вона ІМІ.

У фейсбуці Олена виклала приклади погроз, які вона отримала: “Скоро сапогом пройдусь по твоей семье” та “Ку-ку, это рокот, надвигается русская буря”. Також вона отримує від анонімів у телеграмі такі повідомлення: “какое вам дело до Крыма”, “какую страну просрали”, “Алена зачем лезешь в российский Крым”.

Експерт Лабораторії цифрової безпеки Антон Кушнір, який допомагає Олені в цій ситуації, у коментарі ІМІ сказав, що в її випадку є психологічна атака для залякування.

“Це не про злам, це про спроби закидати людину купою повідомлень і залякати. Але, зрозуміло, можна їх поєднати, тобто і завалити людину есемесками, і спробувати перехопити якісь і зайти в якісь месенджери”, – зазначив експерт.

Крім того, Антон Кушнір не відкидає, що атаку вчиняють росіяни.

“Я боюсь, із гарантованою атрибуцією атаки довести, хто за цим стоїть, тут буде важко. Але я б сказав, що оскільки номери російські, пишуть явно проросійські гасла, до того ж намагаються реєструвати на сервіси типу “Яндекс ЕДА”, яких у нас і близько немає, то можна все ж казати, що це росіяни. А от хто саме – тут одразу не скажеш, хіба що проводити довше розслідування, але і там немає гарантії”, – прокоментував він.

Фото – фейсбук Олени Дуб

Лабораторія цифрової безпеки пояснює: якщо ви стали жертвою такої атаки, передусім потрібно не панікувати. “Гарною тактикою буде просто перечекати, у зловмисників скоро закінчиться запал (а точніше, оплачувана тривалість атаки)”, – йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, зловмисники намагаються спричинити саме паніку та нездатність працювати. “Це можна порівняти з denial-of-service-атакою на вебсайт: сайт отримує більше запитів, ніж він може опрацювати, і перестає працювати. От тільки у випадку з людьми це супроводжується ще й страхом через нерозуміння того, що відбувається”, – йдеться в повідомленні.

Також Лабораторія зауважує, що потік смс із кодами аутентифікації жодним чином не свідчить про те, що облікові записи зламано. “Зловмисники просто вводять ваш номер телефону в мобільному додатку чи на сайті, а сервіс надсилає вам код для входу, та повторюють цей процес раз за разом для багатьох сервісів ‒ у результаті ви отримуєте потік смс із кодами”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, Лабораторія радить на певний час вимкнути сповіщення в месенджерах та смс, а для дзвінків увімкнути функцію silent call (яка блокує всі дзвінки з невідомих номерів).

Liked the article?
Help us be even more cool!