ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка "Четвертої влади" судиться з поліцією через відмову на запит

23.07.2024, 12:43
Ганна Калаур
Анна Хіночик. Фото – "Четверта влада"

Журналістка “Четвертої влади” Анна Хіночик судиться з Головним управлінням Нацполіції в Рівненській області через ненадання інформації на її запит про експертизи, які проводили поліцейські в межах кримінальної справи про закупівлю дорогого лікарняного обладнання.

Як відомо з ухвали Рівненського окружного адміністративного суду, провадження в справі за позовом журналістки закрили наприкінці травня. Нині справу розглядає Восьмий апеляційний адміністративний суд. 

Торік Анна Хіночик проводила розслідування про закупівлю за 29 мільйонів гривень для Рівненської міської лікарні №2 роботизованої системи для відновлення ходьби. У ньому журналістка довела, що обладнання купили за завищеною ціною, а користь від нього сумнівна.

Розслідування про цю закупівлю проводила й поліція, однак з невідомих причин у січні 2023 року закрила справу.

Дізнавшись про закриття справи, у лютому Анна Хіночик звернулася до поліції із запитом на доступ до публічної інформації, у якому просила надати інформацію про експертизи (та їхні результати), проведені в межах кримінального провадження.  

Поліція інформацію не надала, бо вважає, що вона не публічна, адже містить дані досудового розслідування, які можна розголошувати лише з письмового дозволу слідчого та прокурора.

Не погодившись із відмовою, журналістка оскаржувала відмову поліції в Рівненському окружному адміністративному суді. У позові вона просила зобов’язати поліцію надати інформацію у відповідь на її запит і стверджувала, що дані, які не надає поліція, є публічними й становлять суспільний інтерес.

У коментарі регіональній представниці Інституту масової інформації Анна Хіночик розповіла, що перед тим, як подати позов, вона консультувалася з адвокатом. 

“Ми вважаємо цю інформацію публічною і суспільно важливою, тому що це питання витрачених, можливо, на вітер майже 29 мільйонів гривень. Це гроші громади міста Рівне. Поліція досліджувала в експертизі саме те, чи не завищена ціна. Ми вважаємо, що це важливо для громади Рівного – почути, які дослідження поліція проводила, що вони виявили і чому закрили кримінальне провадження. Тобто на підставі чого закрите. На все це я не отримала відповіді, тому подали позов”, – розповідає Анна Хіночик. 

Попри аргументи журналістки, 21 травня 2024 року Рівненський окружний адмінсуд закрив провадження в судовій справі. На думку суду, запитувана журналісткою інформація є відомостями кримінального провадження, отримання яких здійснюється відповідно до норм Кримінально-процесуального кодексу. А кодекс передбачає  спеціальний порядок доступу до відомостей кримінального провадження. 

Не погодившись із рішенням суду, Анна Хіночик звернулася з апеляційною скаргою до Восьмого апеляційного адміністративного суду, який 8 липня 2024 року відкрив провадження в справі. Судді апеляційного суду розглядатимуть скаргу журналістки 7 серпня. 

Нагадаємо, через це розслідування лікарняного обладнання компанія-постачальник вже судилася з журналісткою, але програла суд. 

З початку дії воєнного стану журналісти “Четвертої влади” почали частіше отримувати відмови в доступі до публічної інформації. Через це вони судяться з різними органами влади.

Liked the article?
Help us be even more cool!