ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіста з Чернівців викликають на допит у справі Саакашвілі

12.09.2017, 12:35
Фото - Сергія Зарайського

Редактору чернівецького порталу “Букінфо” Сергію Зарайському 12 вересня 2017 року намагались вручити копії повісток на допит до Головного управління Національної поліції у Львівській області. Виклик журналіст пов'язує з тим, що висвітлював 10 вересня приїзд Михайла Саакашвілі до України. Про це журналіст написав 12 вересня на своїй сторінці у Фейсбук та підтвердив ІМІ.

“Щойно до моєї квартири приходив занадто схвильований і спітнілий слідчий (очевидно, дуже поспішав з купою документів), який приніс дві ксеркопії (!) з повістками з Львівського ГУНП, щоби явитися на допит до Львова на 12 та на 14 вересня. Тобто сьогодні (уявіть) і на післязавтра. З якого приводу, він не назвав. Сказав: “Нам прийшло зі Львова. Я запитав за оригінали повістки, кажуть, ще в дорозі”, - написав журналіст.

“То я повідомив, що журналіст, і розумію про що може йтися. Оскільки висвітлював події з Саакашвілі на кордоні. Але поки не отримаю на руки оригінал повістки, нікуди не буду їхати. Власне, не розумію, а причому тут поліція до моєї професійної журналістської діяльності?! Чекаю розвитку подій…” - зазначив Сергій Зарайський.

Журналіст відмовився брати повістку і розписуватись в її отриманні.

Як повідомив Сергій Зарайський ІМІ, він не планує їхати на допит і 16 вересня. За його словами, його дуже дивує, чому його викликають на допит, адже він працював там з іншими колегами. Також він додав, що не чути, щоб політиків, які там були, викликали на допит.

Згодом Зарайський повідомив, що о 12.20 знову до нього прийшли представники поліції з ксерокопією повістки на допит до Львова. “Тепер вже офіційно, у поліцейській формі, один з них майор. Намагалися мене переконати (як сказав майор) “по-людськи”, щоб взяв копію повістки і негайно поїхав до Львова на допит у ЯКОСТІ СВІДКА подій на кордоні. Повторив офіцерові, що я не проти поїхати. Лишень нехай вручать до рук мені оригінал повістки і за законом за три дні до допиту. Вони подумали і знову пішли) Думаю не востаннє))”, - написав він у Фейсбук.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначає, що журналіста у даному випадку могли викликати на допит у якості очевидця події.

“Варто відзначити, що положенням Кримінального процесуального кодексу України передбачаються гарантії для журналістів, що визначають неможливість допиту у якості свідка журналістів про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану за умови нерозголошення авторства або джерела інформації, - п. 6 ч. 2 ст. 65. Проте у даному випадку журналіста могли викликати на допит у якості очевидця з місця подій, а не в рамках відомостей, про які не може допитуватися журналіст”, - сказав юрист.

“Також варто нагадати, що свідок викликаний слідчим у встановленому законодавством порядку (у тому числі це стосується до вимог процесуального оформлення повістки на допит) має зобов'язання прибути на допит - за злісне ухилення від явки до слідчого свідок несе відповідальність, встановлену законом. Разом з тим свідок має право на відшкодування витрат, пов’язаних з викликом для давання показань, що може бути актуальним у даній ситуації”, - прокоментував Максим Ратушний.

Крім того, юрист звертає увагу на те, що особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом.

“Також положеннями КПК України визначено, що у разі виклику у кримінальному проваженні, особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом. У випадку встановлення КПК України строків здійснення процесуальних дій, які не дозволяють здійснити виклик у зазначений строк, особа має отримати повістку про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом якнайшвидше, але в будь-якому разі з наданням їй необхідного часу для підготовки та прибуття за викликом, що також є сумнівним у даному випадку, оскільки мав би мати місце переїзд в інше місто, час для бронювання та купівлі квитків і так далі”, - сказав юрист.

Нагадаємо, увечері 10 вересня в оточенні прихильників Михайло Саакашвілі прорвався через кордон України і зараз перебуває у Львові.

Liked the article?
Help us be even more cool!