ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіста "Схем" допитали як потерпілого у справі проти Ахметова

04.03.2019, 11:58
Фото - radiosvoboda.org

У Головному слідчому управлінні Національної поліції України 28 лютого відбувся допит журналіста програми “Схеми: корупція в деталях” Михайла Ткача за його заявою щодо перешкоджання професійній діяльності, яку він написав 22 лютого, повідомляє Радіо Свобода.

Журналіста спершу хотіли допитати як свідка, але його адвокат Оксана Максименюк з Інституту розвитку регіональної преси наполягла на тому, щоб Ткача визнали потерпілим.

“Великий плюс у тому, що Михайла визнали потерпілим, – адже в потерпілого більше прав: він є учасником судового провадження, у нього є право ознайомлюватися з усіма матеріалами, подавати скарги, заяви тощо. Свідок не має таких прав – його допитали, і все. У нього обмежена процесуальна дієздатність”, – пояснила адвокат.

Іншим важливим моментом, на думку адвоката, є те, що допит проводив старший слідчий з особливо важливих справ Головного слідчого управління Нацполіції, – це може бути свідченням того, що “справа поки в пріоритеті”.

За словами Максименюк, далі слідство має встановити інші обставини справи, отримати відео сюжету, на яке посилається заявник, допитати свідків та осіб, які, на думку заявника, здійснювали переслідування.

Як повідомляв ІМІ, 21 лютого редакція програми розслідувань “Схеми: корупція в деталях” (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу “UA:Перший”) повідомила, що охоронці олігарха Ріната Ахметова організували систематичне стеження за журналістом Михайлом Ткачем і знімальною групою програми.

Журналісти встановили, що всі автомобілі, які стежили за знімальною групою, належать охоронній фірмі ТОВ “Дельта-Донбас”, кінцевим бенефіціарним власником якої є олігарх Рінат Ахметов.

22 лютого Головне слідче управління Національної поліції розпочало досудове розслідування за ч. 3 ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання журналістській діяльності, переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю за попередньою змовою групою осіб).

24 лютого охоронна фірма “Дельта-Донбас” заперечила обвинувачення у стеженні за знімальною групою програми розслідувань “Схеми: корупція в деталях”.

Liked the article?
Help us be even more cool!