ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст Юрій Лелявський, який двічі побував у полоні на Донбасі, знімає фільм про війну

25.11.2019, 14:00
Фото - скріншот з відео телеканалу НТК
Фото - скріншот з відео телеканалу НТК

Журналіст Юрій Лелявський, який двічі побував у полоні “ДНР/ЛНР” та служив в АТО, пише сценарій і монтує документальний фільм про війну. Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

Він розповів, що після полону став дещо інакшим, проте не сприймав цю ситуацію як глобальну трагедію 

“У полоні я був давно, у 2014 році, я його не сприймав як глобальну трагедію – поставився до цього, як до позаштатної ситуації під час війни. Звісно, що після полону я став дещо інакшим: почав цінувати спокійне мирне життя, розуміючи, що воно може змінитись будь-якої миті”, - розповів він.

За його словами, думка піти в армію виникла, коли він на свої очі побачив анексію Криму.

“Така думка уперше з’явилась, коли на моїх очах відбулась анексія Криму: я туди приїхав, як журналіст, і мені багато речей видавались дивовижними. Якісь “зелені чоловіки” походжають, ніби з фільму “Марс атакує” матеріалізувались. Наші кримські військові бази якісь “козаки війська Донського” блокують”, - зазначив журналіст.

Далі був полон і вже після полону він вступив у лави Збройних сил та служив у 10-ій окремій гірсько-штурмовій бригаді з травня 2016 року упродовж двох з половиною років (до жовтня 2018 року).

Зараз же він знімає фільм про війну на сході країни.

“Пишу сценарій і монтую фільм про війну. Хочу, щоб цей документальний фільм був зрозумілим не лише українському глядачеві – хочу, щоб про події в Україні, про війну на сході країни дізнались і бодай трохи зрозуміли пересічні європейці. Тож для мене найбільша проблема – це сценарій, він має зрозуміло й чітко передати інформацію потенційному закордонному глядачеві”, - розповів Юрій Лелявський.

Як повідомляв ІМІ, журналіст Юрій Лелявський двічі побував у полоні незаконних збройних формувань “ДНР/ЛНР”.

Вперше журналіст був затриманий бойовиками “ДНР” 25 квітня 2014 року в Слов'янську Донецької області. Лелявського захопили під час зйомки подій і силою відвели до міськвиконкому, знайшовши при ньому паспорт із львівської пропискою. Він утримувався в полоні протягом 15 днів.

Вдруге він потрапив до полону, вже в “ЛНР”, 23 липня 2014 року. Лелявський поїхав разом зі священниками висвітлювати їхню місіонерську діяльність і їх захопили на Луганщині.

Згодом стало відомо, що він живий і знаходиться в підвалі Луганської облдержадміністрації (ОДА). А 8 жовтня 2014 року про його звільнення з полону в соціальній мережі повідомила сестра.

Після звільнення Юрій Лелявський вступив до лав української армії та пішов в АТО.

Liked the article?
Help us be even more cool!