ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст Юрій Лелявський, який двічі побував у полоні на Донбасі, пішов в АТО

29.06.2016, 13:12

Прес-офіцер 10-ї бригади, львівський журналіст Юрій Лелявський, який двічі побував у полоні на Донбасі, розповів Радіо Свобода, чому вступив до лав української армії і пішов в АТО, про свої плани на майбутнє.

“Я от не знаю… Війна коли вона почалася. Напевно, те, що можна назвати війною де була небезпека для життя, почалася у 2014 році, коли були події на Майдані. Що цікаво. Коли були невідомі постріли, була Грушевського у вогні, я думав: “Боже, невже може бути щось страшніше цього?”. А виявляється, може!” – так починається розмова із Юрієм Лелявським.

“Переломом для мене стало Дебальцево (Донецька область ред.), коли російська армія взяла в котел наших бійців і російські журналісти розкадровували там аж зі смаком. Це дало, до речі, протилежну реакцію біля воєнкоматів стояли толпи хлопців. Мої діди воювали з нацистами під час Другої світової війни. Вони звільняли Європу. Мій дід воював з німецькими нацистами, а я воюю з російськими нацистами”, розповів він.

“Більше на Майдані себе вважав навіть не журналістом, а санітаром, тому що ми там перев’язували поранених, супроводжували поранених до лікарень, я навіть допомагав перев’язувати пораненого бійця внутрішніх військ”, зазначив Юрій.

Лелявський розповів, як знімав окупацію Криму Росією.

“Після Майдану почався Крим. Я бачив, як захоплювали останню військову українську частину під Сімферополем у місті Перевальську. Захоплювали доволі професійно. На горах поставили снайперів. Я хотів їх розкадрувати. І оцю історію, коли розказую своїм друзям, то бачу по реакції, що мені не вірять. На мені була чорна куртка, це було зранку. Я притиснувся до дерева і прийшли якраз російські солдати в камуфляжних комбінезонах. Це як у фільмах про В’єтнам”, розповів журналіст.

За його словами, рідні відмовляли його від служби в АТО. “Мене довго умовляли і батьки, казали, ти своє відвоював, і у воєнкоматі… Я просто вже не міг. Вважаю, що моє місце поки війна, поки російські війська тут, треба з цим щось робити. Буду писати книжки. Я пишу тут оповідання”, резюмував Юрій Лелявський.

Як повідомляв ІМІ, Юрій Лелявський двічі побував у полоні незаконних збройних формувань “ДНР/ЛНР”.

Вперше журналіст був затриманий бойовиками “ДНР” 25 квітня 2014 року в Слов'янську Донецької області. Лелявсього захопили під час зйомки подій і силою відвели до міськвиконкому, знайшовши при ньому паспорт із львівської пропискою. Він утримувався в полоні протягом 15 днів.

Вдруге він потрапив до полону, вже в “ЛНР”, 23 липня 2014 року. Лелявський поїхав разом зі священниками висвітлювати їхню місіонерську діяльність і їх захопили на Луганщині.

Згодом стало відомо, що він живий і знаходиться в підвалі Луганської облдержадміністрації (ОДА). А 8 жовтня 2014 року про його звільнення з полону в соціальній мережі повідомила сестра.

Фото - скріншот з відео

Liked the article?
Help us be even more cool!