ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст В’ячеслав Волк, якого поранили під час військових навчань, запустив свій відеоблог

03.03.2021, 15:45
Фото – Громадське
Фото – Громадське

Журналіст із Кривого Рогу В’ячеслав Волк, якого поранили під час військових навчань, запустив свій відеоблог, повідомляє Суспільне

Він пише музику і записує подкасти. Робить це за допомогою комп’ютера зі спеціальною програмою.

Свої треки ще не публікував, слухають їх лише друзі. В’ячеслав Волк каже, і раніше експериментував з музикою, хоча музичної освіти не має.

“Не було часу, завжди працюєш, працюєш. Дещо міг писати щось. Зараз є багато вільного часу, є спеціальні програми для таких людей, як ми. Сидимо в тюрмах своїх тіл. Можна без рук керувати комп’ютерами, планшетами. І я спробував”, – розповів він.

Майже повністю паралізований В’ячеслав Волк спілкується із зовнішнім світом зі свого комп’ютера зі спеціально налаштованою програмою. Та розпізнає обличчя і стежить за рухом очей. Слава декілька секунд дивиться прямо на кнопки управління на моніторі, а система сама “натискає” потрібну. Цього досить, щоб керувати комп’ютером, каже він.

“Підключається вебкамера, вона сканує моє обличчя. Мишка літає в повітрі, і можна багато чого робити”, – говорить він.

Щоб самостійно сидіти за робочим столом, його теж переобладнали. Але тривалий час працювати за комп’ютером Слава не може: втомлюються м’язи, які він здатен відчувати. Тому останній трек – у процесі роботи.

Зараз він може сидіти в кріслі, вільно повертати голову. Плечі також рухаються, але не руки.

“Міліметри прогресу, вони є. Відчуваєш себе сильнішим трошки, тобі легше спати. Хочеться руки запустити, хоча б щось зробити самому. Навіть з дочкою погратися руками”, – розповів він.

Хірурги вживили журналісту електростимулятор на стінку спинного мозку, щоб відновити рухливість рук. Але очікуваного ефекту це не дало. Три-чотири рази на рік Слава вирушає на реабілітацію. Кожен курс коштує щонайменше 70 тисяч гривень. Тренується на спеціальних тренажерах.

Наразі В’ячеслав Волк розмірковує над тим, як розвивати музичні проєкти. І не припинятиме реабілітацію. “Ще поборемося, повоюємо. Здатися завжди можна встигнути”, – каже він.

Як повідомляв ІМІ, 6 липня 2017 року в Кривому Розі оператор міського інтернет-ресурсу “Перший Криворізький” В’ячеслав Волк отримав вогнепальне поранення в шию під час військових навчань. Постріл у Волка зробив волонтер-інструктор Ігор Петренко, коли показував представникам ЗМІ постановну сцену із затримання порушників. 

За фактом поранення оператора відкрито кримінальні провадження за статтями 128 (“Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження”) та 263 (“Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами”) Кримінального кодексу України. За цими справами В’ячеслава визнано потерпілим. 

У судах одночасно тривають дві справи – проти інструктора, який стріляв у В’ячеслава і досі на волі, і проти військового відомства, яке організовувало штабні навчання. Справу закривали двічі через те, що в діях посадових осіб Саксаганського військкомісаріату слідчі не знаходили складу злочину.

Тепер В’ячеслав прикутий до інвалідного візка. Упродовж цих трьох років він переніс декілька складних операцій та близько десятка реабілітаційних курсів.

Liked the article?
Help us be even more cool!