ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Третій рік триває розгляд справи пораненого під час військових навчань журналіста В’ячеслава Волка

07.07.2020, 10:30
Фото – скриншот з відео Першого Міського
Фото – скриншот з відео Першого Міського

6 липня минуло три роки, як оператор "Першого Криворізького" В’ячеслав Волк дістав вогнепальне поранення під час військових навчань у Кривому Розі, наслідком чого став параліч. Розгляд справи триває вже третій рік, повідомляє Суспільне.

Тепер В’ячеслав прикутий до інвалідного візка. Упродовж цих трьох років він переніс декілька складних операцій та близько десятка реабілітаційних курсів. 

Як повідомив В’ячеслав, зараз він знову на лікуванні в Запоріжжі. Пробуде там місяць. Мета – відновити рухливість рук.

Прогрес є, додав журналіст: якщо раніше не міг навіть довго сидіти у візку, тепер це стало можливо. Депресії немає, але складність у тому, що важко дається відновити рухливість рук. 

Родина Волка продовжує збирати кошти на дороге лікування та реабілітацію. За словами В’ячеслава, платити за курси йому допомагають родичі, друзі та інші люди, які в соцмережах відгукуються на пости про необхідність допомоги.

“Кожного разу заїжджаємо на місяць сюди, у реабілітаційний центр “Гута” в Запоріжжі. Тут дуже круто, супер для занять. Хочу побувати багато де, де раніше не встиг. Зрозуміло, зараз на візку багато куди не потрапиш. Це, вочевидь, і мета – навіть у себе вдома потрапити до іншої кімнати. Якщо серйозно, мета найголовніша – руки, тому що без рук – нікуди. Хочеться самому зробити красиву зачіску, чистити самому зуби, вмиватися, вітатись із людьми, обійняти, погладити, з дитиною за руку прогулятися”, – розповів В’ячеслав Волк.

За три роки перебігу розслідування справи В’ячеслава Волка питання про відповідальних за заподіяння тяжких тілесних ушкоджень чоловіку не отримало відповіді. 6 липня 2017-го постріл у В’ячеслава зробив волонтер-інструктор Ігор Петренко, коли показував представникам ЗМІ постановну сцену із затримання порушників. У судах одночасно тривають дві справи – проти інструктора, який стріляв у В’ячеслава і досі на волі, і проти військового відомства, яке організовувало штабні навчання. Справу закривали двічі через те, що в діях посадових осіб Саксаганського військкомісаріату слідчі не знаходили складу злочину.

"Стосовно судів, якщо чесно, я давно сказав: мене краще в це не втручати, як все там йде, мене це мало цікавить. Три роки – і нічого. 13 серпня нарешті зі мною поспілкуються. Не знаю, в якому режимі це відбуватиметься, адвокат домагається, щоб засідання відбулося на першому поверсі, щоб мене нікуди не тягнути. Хочеться спокою, гармонії, займатися реабілітацією. У вільний час я біля комп’ютера. Відпочиваю тим, що можу користуватися комп’ютером, напрацьовую деякі речі, щоб потім можна було робити все, як і звичайним людям, – користуватися фотошопом, музикою, монтувати відео. Є такі програми, які сканують моє обличчя, і я можу мишкою керувати комп’ютером. Можливості великі в цих програм”, – розповів В'ячеслав Волк.

За словами адвоката журналіста Максима Горелікова, є надія, що до кінця поточного року розглянуть справу волонтера-інструктора Ігоря Петренка. Буде ухвалено вирок у цій справі. За словами адвоката, ситуація з другою справою – проти військового відомства, яке організовувало штабні навчання, – складніша і вирок доведеться чекати не цього року.

13 серпня і Саксаганському районному суді Кривого Рогу мають продовжити розгляд справи щодо провини військового інструктора. Планується, що в суді з’явиться і сам самого потерпілий В’ячеслав Волк, щоб уперше за три роки дати свої свідчення.

Як повідомляв ІМІ, 26 листопада 2019 року Центрально-Міський райсуд Кривого Рогу скасував постанову слідчого військової прокуратури про закриття кримінального провадження щодо недбалого ставлення до військової служби під час поранення оператора "Першого Криворізького" В’ячеслава Волка на військових навчаннях.

У квітні 2019 року Військова прокуратура Криворізького гарнізону Південного регіону України вдруге закрила кримінальне провадження про службову недбалість співробітників Саксаганського військкомату під час поранення оператора "Першого Криворізького" В’ячеслава Волка на військових навчаннях.

Адвокат журналіста Максим Гореліков оскаржив дії військової прокуратури в Центрально-Міському суді Кривого Рогу.

1 червня 2018 року Військова прокуратура Криворізького гарнізону Південного регіону України повідомила, що закрила кримінальне провадження за фактом поранення В’ячеслава Волка під час військових навчань.

У липні 2018 року Центрально-міський районний суд Кривого Рогу залишив без задоволення скаргу щодо поновлення кримінальної справи про причетність військових до поранення журналіста В’ячеслава Волка.

13 серпня 2018 року Апеляційний суд Кривого Рогу поновив закриту прокуратурою справу щодо журналіста В’ячеслава Волка, який дістав поранення під час військових навчань у 2017 році.

6 липня 2017 року в Кривому Розі оператор міського інтернет-ресурсу "Перший Криворізький" В’ячеслав Волк отримав вогнепальне поранення в шию під час військових навчань.

За фактом поранення оператора відкрито кримінальні провадження за статтями 128 ("Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження") та 263 Кримінального кодексу України ("Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами"). За цими справами В’ячеслава визнано потерпілим. Над розслідуванням цих справ працює поліція Кривого Рогу.

28 вересня 2017 року криворізька поліція перекваліфікувала справу пораненого під час військових навчань телеоператора В’ячеслава Волка з "необережного тілесного ушкодження" на умисне – стаття 121 Кримінального кодексу України.

9 листопада 2017 року в Кривому Розі розпочався судовий розгляд щодо інструктора зі стрільби Ігоря Петренка, який під час військових навчань тяжко поранив оператора "Першого Криворізького" В’ячеслава Волка. Прокуратура вважає, що підсудний стріляв навмисно в оператора.

Liked the article?
Help us be even more cool!