ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст Богдан Буткевич заявив про погрози

06.07.2023, 13:00
Фото – focus.ua
Фото – focus.ua

Журналіст Цензор.Нет та Радіо Київ Богдан Буткевич заявив про погрози фізичною розправою в соцмережах. Про це Буткевич повідомив ІМІ.

За його словами, конфліктна ситуація виникла в групі району “Нью Русанівка”, де жителі обговорювали небажане будівництво. 

“Я живу в мікрорайоні Русанівка (Київ). Є в нас група “Нью Русанівка”, де обговорюються внутрішньорайонні питання. У нас є конфліктна ситуація з однією особою, яка під виглядом човнової станції хоче забудувати нашу Русанівську косу. І в обговорення під цим постом прибіг якийсь персонаж Вячеслав Грибачев”, – розповів журналіст.

За словами Буткевича, перше, з чого почав спілкування цей інтернет-користувач, – нагадав про наратив російської пропаганди і про те, що Буткевич запропонував убити півтора мільйона жителів Донбасу. Після цього, розповів Буткевич, він зрозумів, що співрозмовник ідентифікує його як журналіста, і вирішив надати розголосу цій ситуації.

Журналіст також додав, що цей чоловік в обговоренні теми не підтримував жодної зі сторін – ні жителів району, ні потенційного забудовника.

“Слово за слово. Дійшло до того, що він мені пише: “Все, считай последние недели. Я тебя найду!” – розповів Буткевич.

Скрін з Facebook-спільноти, наданий Богданом Буткевичем

 

Він зазначив, що його обурило, що людина із закритим акаунтом публічно погрожує журналістові. Буткевич планує звернутися до правоохоронців із заявою про погрози.

“Наскільки він жива людина, я не знаю. Може, він бот, але навряд чи. Якби це було якесь листування у відкритій спільноті, то я б узагалі увагу не звернув. Але питання в тому, що це було листування у внутрішньорайонній групі, де малоймовірно, що будуть люди, які в районі не живуть”, – додав Буткевич.

Зазначимо, що 31 липня 2014 року російський телеканал LifeNews показав уривок відео з ефіру українського каналу hromadske.tv. У ньому йшлося про те, що український журналіст Богдан Буткевич нібито заявив: “Донбас не просто депресивний регіон. Там такий великий комплекс проблем. І головне, що там дика кількість непотрібних людей. Свідомо говорю про це. Якщо брати чисто Донецьку область, то там приблизно 4 мільйони населення та не менш ніж 1,5 мільйона зайвих людей. Я хочу сказати, що нам не треба розуміти Донбас. Потрібно розуміти український національний інтерес. Донбас потрібно використовувати як ресурс, мені здається. У мене немає повноцінного рецепта, що потрібно зробити швидко, але головне, що потрібно зробити зараз, як би це жорстоко не звучало, на Донбасі є певна категорія людей, яких просто потрібно вбити”.

Команда Stopfake з’ясувала, що саме сказав український журналіст в ефірі hromadske.tv і чому ведучу Настю Станко не збентежили слова про “зайвих людей”.

Джерелом новин російських каналів став відеосюжет під назвою “Богдан Буткевич. Все просто, потрібно вбити 1,5 млн жителів Донбасу”, який триває 49 секунд.

Фактчекери зазначили, що неозброєним оком можна побачити три монтажні склейки. “Вони свідчать, що це не цілісний монолог, а чотири різні його уривки. Виходить така формула: уривок 1 – склеювання 1 – уривок 2 – склеювання 2 – уривок 3 – склеювання 3 – уривок 4”, – зазначають журналісти.

Також вони звернули увагу на те, що є оригінал, який триває 31 хвилину та 52 секунди. Якщо навіть вилучити семихвилинне ввімкнення скайпом іншого журналіста (з 1:40 до 8:40), яке входить до оригіналу сюжету, видно, що в порівнянні зі змонтованим відео в 49 сек. відеосюжет з Буткевичем триває у 20 разів довше.

Liked the article?
Help us be even more cool!