ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції щодо російських ЗМІ та IT-компаній

24.05.2021, 12:01
Фото – agropolit.com
Фото – agropolit.com

Президент України Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій щодо фізичних та юридичних осіб, зокрема проти низки російських телеканалів і IT-компаній. 

Відповідний указ №203/2021 глава держави підписав 21 травня.

Зокрема, санкції застосовано до 674 фізичних осіб та 138 юридичних.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, у новому списку юросіб, як і раніше, є російські ЗМІ (телеканали "Первый канал", "Звезда", "Рен ТВ" тощо) і ЗМІ, що діють в окупованому Криму (зокрема, "Телерадиокомпания Ялта"). Також є платіжні системи (російські WebMoney, PayMaster і литовська WM Transfer) та російські IT-компанії ("Мегасофт", "Киви", "Лаборатория Касперского", "Доктор Веб", "Яндекс", "1С" тощо), а також їхні філії. Санкції проти них запроваджено терміном на три роки.

Водночас в оновленому списку з'явилося ТОВ "Мультимедійний інформаційний центр "Известия" і ЗАТ "Редакція газети "Московський комсомолець", а також ЗМІ, зареєстровані в окупованому Криму. Раніше ці видання в списку санкцій РНБО не фігурували.

У списку фізосіб, щодо яких продовжуються обмеження, є ватажок “ДНР” Денис Пушилін, очільник “ЛНР” Леонід Пасічник, "глава" тимчасово окупованого Криму Сергій Аксьонов, санкції проти яких запроваджуються безстроково. Також у списку – 557 “злодіїв у законі” та 111 іноземців, які є “кримінальними авторитетами”, переважно громадяни РФ, Грузії та Азербайджану; проти них санкції впроваджено безстроково.

Санкції щодо фізичних осіб передбачають: блокування активів, обмеження торговельних операцій, часткове або повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, отримання або наявність яких є умовою для ведення певного виду діяльності, зокрема анулювання або зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами тощо.

Як повідомляв ІМІ, 14 травня 2020 року Президент України Володимир Зеленський своїм указом №184/2020 увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України від 14 травня “Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”. Санкції продовжені на три роки, до 2023 року, і передбачають блокування доступу до російських соцмереж “Вконтакті” й “Однокласники”, а також до сервісів Яндекса і Mail.ru.

Liked the article?
Help us be even more cool!