ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Затриманий у Росії журналіст Wall Street Journal оскаржив свій арешт

04.04.2023, 10:41
Фото – AFP
Фото – AFP

Журналіст американського видання Wall Street Journal Еван Гершкович, якого затримали в Росії за звинуваченням у шпигунстві, оскаржив своє затримання, повідомляє Радіо Свобода

Адвокати 31-річного журналіста подали апеляцію до Лефортовського районного суду 3 квітня. Агентство AFP цитує речницю суду, яка повідомила, що дата розгляду апеляції буде оголошена цього тижня. За її словами, апеляцію подав призначений судом адвокат, який представляв Гершковича на обвинуваченні.

Гершковичу було відмовлено в доступі до його власного адвоката 30 березня, коли цей же суд задовольнив запит Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ) на арешт Гершковича на два місяці.

Очільник НАТО Єнс Столтенберг 3 квітня засудив арешт і закликав до “негайного звільнення” Гершковича.

“Його арешт викликає велике занепокоєння. Важливо поважати свободу преси, права журналістів і право ставити запитання та виконувати свою роботу”, – сказав він на пресконференції в Брюсселі перед засіданням міністрів закордонних справ альянсу.

Держсекретар США Ентоні Блінкен закликав свого російського колегу Сергія Лаврова 2 квітня звільнити Гершковича під час рідкісної телефонної розмови.

Державний департамент США ще не кваліфікував арешт Евана Гершковича як незаконне затримання. Про це журналістам 3 квітня заявив речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, додавши, що відомство над цим працює.

“Ми наполягали з того моменту, як дізналися, що його затримали за сміховинними звинуваченнями”, – додав він.

Деякі аналітики припускають, що арешт Гершковича є кроком Росії для організації обміну полоненими, подібного до того, що відбувся в грудні.

Як повідомляв ІМІ, 30 березня ФСБ Росії заявила про затримання журналіста американського видання The Wall Street Journal Евана Гершковича, який готував матеріал про ставлення росіян до війни та вербування до групи “Вагнер”. 

Спецслужба звинуватила журналіста в шпигунстві. Порушено кримінальну справу за статтею 276 кримінального кодексу РФ (шпигунство). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 20 років. Журналіста затримали в Єкатеринбурзі.

Редакція The Wall Street Journal відкинула звинувачення ФСБ та закликала негайно звільнити Гершковича.

“Репортери без кордонів” засудили затримання Евана Гершковича та вважають це помстою за його роботу.

Білий дім вважає безпідставними звинувачення в “шпигунстві” щодо журналіста WSJ.

Liked the article?
Help us be even more cool!