ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізькі журналісти відмовилися від співпраці з ОВА, вважаючи її комунікацію провальною

12.05.2023, 17:07
Фото - ЗОВА
Фото - ЗОВА

Частина запорізьких журналістів і журналісток з різних медіа відмовилася підтримувати комунікацію з представниками Запорізької військової адміністрації через неефективність та неспроможність адекватно інформувати регіональні медіа щодо російських атак по Запоріжжю і області, а також їхніх наслідків. Зараз майданчик для спілкування покинули 12 журналістів і журналісток.

Про це низка журналістів розповіли представниці ІМІ в Запорізькій області.

Журналісти вбачають у комунікативній стратегії обласної влади зумисне замовчування й ігнорування прав журналістів і громади на інформацію, а також розглядають такі дії як сприяння колаборантам та їхнім пропагандистським медіа поширювати фейки про події в регіоні.

Нагадаємо, у березні запорізькі журналісти скаржилися, що новий голова Запорізької обласної державної адміністрації та обласної військової адміністрації Юрій Малашко, призначений на цю посаду 9 лютого, жодного разу не зустрівся з ними та уникає будь-яких коментарів для місцевих медіа щодо подій у місті.

За словами власної кореспондентки Укрінформу Ольги Звонарьової, останнім часом робота багатьох запорізьких журналістів була фактично заблокована через відсутність оперативної та офіційної інформації щодо ракетних обстрілів з боку Росії від представників ЗОВА. Вона зазначила, що останні постійно посилаються на те, що не мають права надавати самовільно, без погодження з різними структурами, інформацію про “прильоти”. Водночас на прохання журналістів організувати зустріч з усіма структурами, а також створити спеціальний чат для оперативної комунікації та розуміння ситуації лише говорять “найближчим часом”. 

“Коли ми чуємо від ЗОВА, що поки спецслужби не надали дозволу на зйомку і якщо хтось зараз поїде, то буде позбавлений акредитації, у деяких ЗМІ з'являються фото та відео з місця подій. Тобто ті самі спецслужби фактично дають дозвіл, але окремим журналістам? Всі ЗМІ, які мають акредитацію від Міноборони, мають працювати на місцях ворожих атак і фіксувати всі наслідки не тоді, коли там уже відпрацювали всі служби, дістали тіла всіх загиблих і допомогли живим”, – розповіла журналістка.

За її словами, свою позицію журналісти озвучили представникам ЗОВА. Якщо проблему не розв'яжуть, медійники планують піти на прийом до голови області, писати листи в Офіс президента, Генштаб та інші структури. 

Підтримує цю позицію і головний редактор видання “Акцент” Олександр Чубукін: “Я вирішив залишити чат з ОВА, оскільки користі від нього для здійснення журналістської роботи практично немає. Жодне з прохань колег за останні місяці не було задоволене з боку керівництва ЗОВА. Не було організовано зустрічі для координації дій влади з журналістами щодо роботи в прифронтовій зоні та вирішення поточних питань. Не створено спільного чату з пресслужбами державних органів, що мало полегшити оперативну роботу журналістів та правильне і коректне подання інформації щодо подій у регіоні”. 

“Крім того, присутня незрозуміла та, на мій погляд, згубна практика замовчування, ігнорування або несвоєчасного інформування мешканців регіону щодо фактів обстрілів та їхніх наслідків з боку керівництва регіону. Врешті, це призводить до того, що люди через телеграм-канали та інші соцмережі шукають будь-яку інформацію щодо наслідків ворожих обстрілів і отримують її лише з проросійських джерел. Зокрема, у Запоріжжі – з ресурсу зрадника-колаборанта Володимира Рогова. Такими діями влада лише допомагає ворогу збільшувати кількість своєї аудиторії та впливати на неї в пропагандистських цілях”, – говорить редактор.

Журналістка сайту 061.ua Ельміра Шагабудтдинова уточнила, що останні три місяці так і не було проведено жодної зустрічі з пресою в будь-якому форматі, а останніми тижнями зовсім немає інформації щодо прильотів, хоча є влучання в житлові забудови, але журналістам про це не повідомляють вчасно. 

“Цей інформаційний вакуум небезпечний для громадськості, бо люди не можуть оцінити ризики того, що відбувається, і шукають інформацію деінде, зокрема на ресурсах, що підконтрольні ворогу. Я доєдналася до цього рішення, тому що це своєрідний спротив проти ігнорування обласною військовою адміністрацією журналістів та їхньої професійної діяльності”, – зазначила вона.

Ще одна журналістка, яка припинила комунікацію з владою, Маргарита Огнєва із “Запорізького центру розслідувань”, вважає, що в ЗОВА просто немає людини, яка б знала, як спілкуватися зі ЗМІ й, відповідно, передавати свій меседж населенню. 

“Після кожного обстрілу, якщо не вдається якимись правдами й неправдами дістати хоч крихту інформації, запорізькі журналісти отримують десятки коментарів від запоріжців: а що було вночі? Знову мовчать? Чому мовчать? Нас кинули, і так далі. […] Цю ситуацію, схоже, виправляти в ЗОВА не збираються. Журналістів годують сніданками, що буде якась примарна зустріч із представниками спецслужб, на якій... що? Окей, ми навіть не розуміємо, що це має бути за зустріч, але ми готові прийти на неї. Але ж ні, все ті ж обіцянки. Дякуємо, ми наїлися”, – зауважила журналістка.

Нагадаємо, представники ЗОВА у відповіді на звернення ІМІ в березні обіцяли провести пресконференцію для журналістів з очільником ЗОВА ще 14 березня. Втім, ця зустріч так і не відбулася. Після цього представники ЗОВА періодично обіцяють проведення зустрічі, на якій зберуть усі відповідні для розв'язання питань служби й зустрінуться з журналістами. Востаннє датою такої зустрічі була середа, 10 травня. Втім, її знову перенесли.

Представниця ІМІ звернулася 12 травня по коментар щодо ситуації з кризою комунікації до голови Департаменту культури і інформаційної політики ЗОВА Владислава Мороко. Втім, поки що він не відреагував на прохання. Із власних джерел ІМІ стало відомо, що чергова спроба зустрічі може відбутися наступного тижня.

Liked the article?
Help us be even more cool!