ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізькі журналісти скаржаться, що новий очільник регіону їх уникає

06.03.2023, 14:00
Фото – Fotolia / wellphoto / DW
Фото – Fotolia / wellphoto / DW

Запорізькі журналісти скаржаться, що новий голова Запорізької обласної державної адміністрації та обласної військової адміністрації Юрій Малашко, призначений на цю посаду 9 лютого, жодного разу не зустрівся з ними та уникає будь-яких коментарів для місцевих медіа щодо подій у місті.

Про це представниці ІМІ в Запорізькій області розповіли журналісти й журналістки кількох регіональних медіа та власні кореспонденти всеукраїнських медіа.

Так, за словами головної редакторки бюро інформаційного контенту “Суспільне Запоріжжя” Альони Наталухи, з моменту призначення Юрій Малашко не знайшов часу на пресконференцію, щоб журналісти мали змогу представити суспільству голову військової адміністрації.
“Громадськість досі не знає про те, хто такий Юрій Малашко, адже інформації у відкритих джерелах обмаль про нього. На спільних виїздах та масових заходах від спілкування він відмовляється. Журналісти не отримують оперативної інформації щодо обстрілів міста та області й не мають змоги проінформувати місцевих. Суспільний мовник надсилав офіційні запрошення на інтерв'ю Юрію Малашку. Тема розмови: ситуація на фронті, перспективи деокупації, бюджет області та інші соціально важливі теми. Відповіді немає й досі”, – розповіла вона.  

Альона Наталуха зазначила, що після атаки на житловий будинок у центрі Запоріжжя 2 березня голова ОВА уникнув спілкування з місцевими журналістами.

“Вразила ситуація, що сталася 2 березня. Внаслідок ворожого обстрілу в Запоріжжі був зруйнований житловий будинок, люди опинилися під завалами. Пан Юрій уночі на місці події не був і про це з журналістами не говорив. Але ж саме він є джерелом інформації про травмованих, загиблих, евакуацію та інше. Коли журналісти звернулися до пресслужби з метою отримати офіційний коментар, нам відмовили”, – сказала вона.

Підтверджує кризу комунікації і власна кореспондентка Укрінформу Ольга Звонарьова. За її словами, ситуація з обстрілом  житлового будинку в Запоріжжі 2 березня показала дуже серйозну проблему щодо комунікації з військовою адміністрацією.

“Ворожа атака сталася близько 1:30 2 березня. Вже за годину в телеграмі ЗОВА з'явилася перша інформація про наслідки, перша фотографія з місця події. Чесно кажучи, подумала, що нарешті ми матимемо своєчасну інформацію від влади. Але ні. Голова ОВА на місці події побував так, що його або ніхто з журналістів не побачив або не впізнав. Інформацію про потерпілих та ситуацію на об'єкті досить оперативно надали ДСНС, поліція. А потім почався бардак: зранку в ефір марафону вийшов в.о. міського голови Анатолій Куртєв, усі структури почали називати різні цифри щодо кількості загиблих, потерпілих, безвісти зниклих. У мерії заявили, що в місті є проблеми з розселенням людей, які постраждали внаслідок російської агресії, а в ОВА саме в цей час зібралися помолитися. Ми не отримали жодного “живого” коментаря від влади. Жодного. І це при тому, що ворог влучив у багатоповерховий будинок, який зруйновано і треба кричати про це не всю країну, а на весь світ”, – розповіла Ольга Звонарьова. 

Кореспондентка сайту 061.ua Ельміра Шагабудтдинова також вказала на кризу комунікації влади з медіа.

“Остання історія з прильотами по житловому будинку показова: крім представників ДСНС та поліції, офіційний коментар місцевим журналістам влада не надала. Ба більше, силові структури, міська рада та ОВА не змогли подати єдину цифру щодо постраждалих осіб. Як наслідок, немає інформації, яка допомога потрібна родинам загиблих та потерпілих, який статус має пошкоджений багатоповерховий будинок, де розселяють постраждалих осіб та який порядок допомоги є”, – зазначила журналістка.

Кореспондент “SLM новини” (СТБ, ICTV) Андрій Почтєв уточнив, що після появи на посаді нового очільника ОВА замість Олександра Старуха, за якого комунікація влади зі ЗМІ сягнула, напевне, найнижчого з можливих рівнів, нічого фактично так і не змінилося. 

“Не буде перебільшенням сказати, що більшість запорізьких журналістів заледве впізнає Юрія Малашка на вулиці, адже бачила його в кращому разі лише на фото. За майже місяць, що минув після його призначення, мабуть, не було жодного коментаря від голови ЗОВА, наданого місцевим кореспондентам. Хоча приводи для цього були. Про пресконференцію, де б посадовець принаймні оприлюднив свої принципи та бачення життя й оборони частково окупованого регіону, в осяжному майбутньому поки не проглядається. Так само не зрозуміло, хто є його прессекретарем, який мав би повноваження надавати коментарі від ОВА та узгоджувати з представниками ЗМІ робочі моменти”, – пояснив журналіст свою позицію. 

За словами редактора сайту “Перший Запорізький” Андрія Вавілова, на сайті Запорізької ОВА станом на 18-ту годину 2 березня про ракетний удар по житловому будинку в Запоріжжі було лише одне повідомлення щодо актуальних на ранок подробиць російської атаки – інтерв’ю керівника адміністрації Юрія Малашка в телемарафоні “Єдині новини”. У телеграм-каналі та на фейсбук-сторінці – лише два повідомлення по суті (1, 2) та репост повідомлення глави держави. 

3 березня на сайті ЗОВА інформація про ракетний удар з уточненими даними щодо загиблих і потерпілих, щодо Запоріжжя з'явилася в загальному зведенні про російські атаки на міста і селища Запорізької області.

ІМІ звернувся 3 березня по коментар до представників ЗОВА з проханням прокоментувати ситуацію про якість комунікації нового очільника області з регіональними ЗМІ. Під час телефонної розмови представниця ЗОВА Маргарита Ніконова попросила надіслати офіційне прохання про коментар. ІМІ надіслав свої запитання та продублював їх керівникові департаменту культури та інформаційної політики ЗОВА Владиславу Мороку. 

Директор департаменту Владислав Мороко повідомив представниці ІМІ, що прокоментує ситуацію після спілкування з головою ОВА.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року редактори п’яти запорізьких медіа звернулися до Запорізької міської ради з вимогою відновити онлайн-трансляції засідань міськради.

У 2021 році журналісти Запоріжжя звернулися з відкритою заявою до органів центральної влади з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася через систематичний недопуск журналістів на сесії Запорізької міської ради та засідання постійних депутатських комісій.

Liked the article?
Help us be even more cool!