ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізькі медіа вибірково акредитували на зустріч із Зеленським на Хортиці

19.10.2021, 13:37
Фото – Fotolia / wellphoto / DW
Фото – Fotolia / wellphoto / DW

Запорізька обласна адміністрація вибірково акредитувала місцеві медіа для висвітлення візиту президента Володимира Зеленського до області 14 жовтня. В ОДА пояснили це карантинними обмеженнями, повідомляє представниця ІМІ в Запорізькій області.

Як повідомили представниці ІМІ запорізькі журналісти, тим, хто отримав акредитацію, посадовці Запорізької ОДА повідомляли ввечері 13 жовтня особисто телефоном.

У результаті на візит Зеленського акредитували всього кілька медіа. На сайті ЗОДА повідомлялося, що для запобігання поширенню коронавірусної хвороби та дотримання вимог карантину для журналістів забезпечать онлайн-трансляцією заходу.

Запорізькі журналісти намагалися з'ясувати принципи, за якими акредитовували ЗМІ. 

Радниця голови з питань інформаційної політики в Запорізькій обласній державній адміністрації Катерина Іванус пояснила на своїй фейсбук-сторінці, що через коронавірусні обмеження та необхідність дотримуватися дистанції для телеканалів був обраний принцип офлайн, а для інших медіа – онлайн-формат. Проте, повідомляють журналісти, серед акредитованих ЗМІ таки були онлайн-медіа і газети, та не всі телеканали.

Так, головний редактор муніципального телеканалу Z Олександр Коваленко повідомив представниці ІМІ, що їхня знімальна група намагалась отримати акредитацію, але не отримала. Їм, як і більшості запорізьких ЗМІ, не зателефонували з підтвердженням акредитації.

За словами власної кореспондентки Радіо Свобода Євгенії Назарової, це вперше, коли їй відмовили в акредитації на офіційний візит, який відбувався в Запоріжжі.

“З подібними підходами до роботи зі ЗМІ я стикаюся вперше. Взагалі до 19.00 13 жовтня інформації про процес акредитації не було. В чаті ОДА з журналістами декілька колег запитували про візит і про те, коли буде інформація про акредитацію. Близько 18.00 радниця голови ЗОДА Катерина Іванус повідомила, що десь упродовж години про акредитацію повідомить. Однак після 19.00 в чаті написали, що кількість місць на подію обмежена, медіа зателефонують індивідуально та повідомлять, який варіант доступу до події пропонують ЗМІ – дивитись онлайн-трансляцію чи бути присутніми на події безпосередньо. Також усіх попередили, що преспідхід у межах зустрічі не запланований. У результаті мені, як і низці колег, так і не зателефонували”, – розповіла кореспондентка Радіо Свобода.

Головний редактор сайту “Акцент” Олександр Чубукін також не був акредитований на зустріч із президентом та зауважив, що загальнодоступної та зрозумілої всім акредитації не було.

“Було якесь обґрунтування щодо обмеження участі на заході згідно з умовами помаранчевої зони. Хоча, як відомо, помаранчева зона не несе додаткових обмежень у порівнянні з жовтою зоною, а лише сигналізує про близькість червоної. Журналістам представники обласної влади повідомили, що з деякими з них зв'яжуться в середу ввечері, напередодні візиту. Мені як редактору сайту “Акцент” не телефонували”, – розповів редактор сайту. 

Також Олександр Чубукін наголосив, що нікому так і не повідомили, за якими критеріями обиратимуться журналісти. Наприклад, не були озвучені умови щодо наявності повної вакцинації.

“Склалося враження, що на захід журналістів обирали штучно, на якийсь свій розсуд. Що, на мою думку, є помилковим та взагалі неприпустимим рішенням. Влада тим самим показала свою закритість, вочевидь боячись об'єктивності ЗМІ під час висвітлення візиту Президента України”, – розповів редактор.

Головна редакторка сайту Ipnews Софія Назаренко також вважає ситуацію з акредитацією неприпустимою. “Наша редакція хотіла акредитуватися на зустріч, але до пізнього вечора 13 жовтня в пресслужбі так і не надіслали ані форму для акредитації, ані план візиту президента. Журналістам запропонували стежити за подіями в онлайн-трансляції і лише окремі ЗМІ особисто запросили на зустріч. За якими критеріями їх обирали – невідомо, – розповіла вона. – Є таке відчуття, що сторона президента боїться спілкуватися з журналістами або взагалі якихось провокацій. “Ситуація з ковідом” не є причиною, щоб обмежувати доступ журналістів до висвітлення офіційних зустрічей. Тим паче в пресслужбі ЗОДА не пропонували поїхати тим, хто має COVID-сертифікат”.

Як повідомили журналісти, серед акредитованих медіа, зокрема, були телеканали ТВ-5, “Алекс”, UA:Запоріжжя, представники газети “Індустріальне Запоріжжя”, сайтів 061, “Укрінформ”, а також сайту “Резонанс”. 

Нагадаємо, 14 жовтня Президент України Володимир Зеленський узяв участь в урочистостях з нагоди святкування Дня захисників та захисниць України, які відбулися на території Національного заповідника на о. Хортиця.

Як повідомляв ІМІ, у серпні 2021 року три запорізьких медіа не акредитували на зустріч з Оленою Зеленською на Хортиці.

Liked the article?
Help us be even more cool!