ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Три запорізьких медіа не акредитували на зустріч з Оленою Зеленською на Хортиці

11.08.2021, 15:30
Фото - tsn.ua
Фото - tsn.ua

Журналістів запорізьких видання Forpost та “Горожанин-Інформ” Руслану Полянську та Олексія Мотревича, а також знімальну групу муніципального телеканалу Z не акредитували на приїзд до Запоріжжя 5 серпня першої леді Олени Зеленської, яка планувала відвідати острів Хортиця.

Про це представниці ІМІ в Запорізькій області повідомили журналістка сайту Forpost Марина Кропко, головна редакторка “Горожанини-Інформ” Людмила Стародворська та головред муніципального телеканалу Z Олександр Коваленко.

За словами журналістки сайту Forpost Марина Кропко, 4 серпня в загальному чаті журналістів та пресслужби Запорізької обласної державної адміністрації з’явилася інформація про приїзд першої леді.  

“Журналістів просили акредитуватися до 15.00 4 серпня. Для цього потрібно було надіслати дані про журналіста за формою на поштову скриньку до Офісу президента. Вирішено було, що від сайту Форпост поїде Руслана Полянська. Вона особисто відправила дані, написавши в темі листа, що це акредитація на приїзд Олени Зеленської до Запоріжжя. Як ми зрозуміли із загального чату журналістів та ЗОДА, кожному журналісту або знімальній групі, в результаті приходила відповідь “Акредитацію схвалено”. Нашій журналістці відповідь не прийшла. Окрім того, пресслужба ЗОДА додатково повідомляла про час поїздки телефоном. Відповідно, нам ніхто не зателефонував. Ми знаємо, що така сама ситуація склалася ще щонайменше в двох запорізьких ЗМІ”, -  розповіла Марина Кропко. 

За її словами, на подію журналістку не відправили, аби уникнути потенційних неприємностей.

Журналіст газети “Горожанин-Інформ” Олексій Мотревич також підтвердив, що вчасно надав всі необхідні документи для акредитації після повідомлення в чаті ЗОДА, але лист про підтвердження акредитації не отримав.

За словами головного редактора муніципального телеканалу Z Олександра Коваленка, дані знімальної групи також відправили в Офіс президента  вчасно, однак відповіді на листа не отримали, відповідно не змогли бути присутніми на зустрічі з Оленою Зеленською на острові Хортиця. 

“Коли ми намагалися з'ясувати це питання в ЗОДА, нам сказали, що акредитацією займається Офіс президента. Хоча дивно, чому він забезпечує акредитацію першої леді, яка не є представницею ОП. Нам також повідомили, що ми можемо за бажанням потрапити на відвідування острова міністром культури і назвали час, коли він там мав бути. Але коли наша знімальна група прибула туди, на місці нікого не було”, - розповів Олександр Коваленко.

Медіаюрист ІМІ Роман Головенко наголошує на тому, що відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб'єкт владних повноважень.

“По-перше, це не дуже коректно називати акредитацією, оскільки йдеться про допуск лише на одну подію, що суперечить ст. 26 Закона України “Про інформацію”. До того, в абзаці 2 частини 1 цієї статті визначено, що “відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб'єкт владних повноважень”. По-друге, навіть якщо не вважати це акредитацією, то (не)допуск на захід органу влади має відбуватися за прозорими критеріями. В даному випадку, незрозуміло, чому одних журналістів допустили, а інших - ні, хоча суб'єкти владних повноважень мають діяти за принципом “дозволено лише те, що передбачено законодавством”, - сказав Роман Головенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!