ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізьке держпідприємство не дає журналістам інформації про вартість підземних шкіл

Фото – dejure.foundation

Запорізьке держпідприємство “Місцеві дороги Запорізької області” вже два місяці не надає Запорізькому центру розслідувань кошторисів підземних шкіл на 610 млн гривень. Підприємство вже не відповіло по суті на три запити. 

Про це журналісти центру повідомили на сайті ЗЦР і підтвердили представниці ІМІ в Запорізькій області. 

За інформацією ЗЦР, у червні в Запорізькій області почалося будівництво підземних шкіл сумарною вартістю 610 млн грн. Водночас кошториси робіт від підрядників не оприлюднювалися на Prozorro. Ще наприкінці червня ЗЦР надіслав запит до ДП “Місцеві дороги Запорізької області” з проханням надати кошториси за цими об’єктами. 3 липня медіа відповіли, що завантаження кошторису до тендерної документації не встановлене чинним законодавством, а “громадські організації (ГО “Запорізький центр розслідувань” є засновником медіа. – Авт.) не входять до переліку органів, уповноважених здійснювати контроль у сфері закупівель”.

ЗЦР надіслав повторний запит з аргументацією, чому це не так, і отримав інформацію 12 липня, що остаточний документ із цінами буде погоджено вже на стадії укладання договору. Після цього медійники надіслали вже третій запит, у якому попросили надати кошториси, що були погоджені на безпосередньо під час укладання договорів. 

За інформацією ЗЦР, 27 липня журналісти отримали відповідь, що через тривалі відключення світла ДП зараз працює з великими складнощами, часу на підготовку відповіді немає, тому її відтерміновують на 30 робочих днів.

Як повідомив представниці ІМІ керівник Запорізького центру розслідувань Сергій Сидоров, після того, як сплив термін пролонгації, вони знову намагаються отримати відповідь на запит, яка все ще не надійшла.

“З початку вересня ми телефонуємо юристці цього держпідприємства, відповідальній за запити, але вона не бере слухавки. Тож зараз ми пишемо скаргу до омбудсмена й одночасно вже складаємо запити до держпідприємства “Місцеві дороги Запорізької області” на авансові звіти щодо передплат за матеріали й роботи підрядникам”, – розповів Сергій Сидоров.

Як повідомляв ІМІ, у березні 2024 року Департамент освіти і науки Запорізької міської ради відмовився надати журналістам Запорізького центру розслідувань інформацію щодо подорожчання харчування в місцевих школах майже втричі, аргументувавши це тим, що “запитувачем не обґрунтовано, що запитувана інформація становить суспільний інтерес”, і запропонувавши самостійно роздрукувати бюджетний кодекс за 1590 гривень.

Також у серпні 2023 року Департамент муніципального управління Запорізької міської ради відмовив журналістам Запорізького центру розслідувань надати акти виконаних робіт щодо ремонту доріг у Запоріжжі, які були проведені з початку липня до кінця серпня 2023 року, аргументувавши відмову тим, що така інформація може завдати шкоди національній безпеці.

Liked the article?
Help us be even more cool!