ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізька міськрада у відповіді на запит пропонувала журналістам роздрукувати бюджетний кодекс власним коштом

Департамент освіти і науки Запорізької міської ради відмовився надати журналістам Запорізького центру розслідувань (ЗЦР) інформацію щодо подорожчання харчування в місцевих школах майже втричі. Натомість там запропонували журналістам роздрукувати бюджетний кодекс за 1590 гривень. 

Про це представниці Інституту масової інформації в Запорізькій області повідомив керівник Запорізького центру розслідувань Сергій Сидоров.

Після розголосу ситуації міська рада анонсувала пресконференцію щодо дитячого харчування і після неї безкоштовно надіслала електронкою копію державного бюджету разом з документами, які розслідувачі запитували в посадовців. 

Як розповів Сергій Сидоров, запит департаменту вони надіслали 14 березня. Розслідувачі запитували документи щодо подорожчання харчування на дитячі обіди протягом періоду, поки школи та дитсадки не працювали, від початку повномасштабної агресії РФ. Журналісти з'ясували, що за цей час було ухвалено декілька рішень міськвиконкому, у підсумку яких вартість одного приймання їжі з 2021 року зросла майже втричі – на 280%.

У запиті журналісти просили, зокрема, надати копію пояснювальної записки до проєкту рішення про підвищення вартості харчування, а також документи з розрахунками вартості харчування в школах, обґрунтування потреби підняття ціни на харчування, причини її підвищення, підґрунтя, фінансові та економічні показники, порівняння, зокрема копії протоколів засідань постійної депутатської комісії з питань освіти, науки, культури, спорту, молоді та туризму, на яких розглядалися питання вартості харчування за 2021–2024 роки.

3 квітня журналісти отримали відповідь про те, що, розглянувши запит, посадовцям “не вдалося встановити мету отримання запитуваної інформації, способу її поширення та кола осіб, яким планується поширити цю інформацію”. 

Також, йшлось у відповіді на запит за підписом заступника директора департаменту Олексія Фурси, “запитувачем не обґрунтовано, що запитувана інформація становить суспільний інтерес”. Журналістам надіслали перші 10 сторінок Державного бюджету України на 2024 рік. Решту 525 сторінок запропонували відксерити платно, по 3 грн за сторінку, надіславши рахунок на 1590 грн. Інформацію про це журналісти опублікували на сайті видання 4 квітня.

Відповідь, надана міською радою журналістам Запорізького центру розслідувань. Фото – ЗЦР

“Я взагалі здивований такими відписками. Ми критично пишемо про посадовців, але коректно і без маніпуляцій. Мені та іншим журналістам досить часто телефонують з департаментів і уточнюють, що саме треба. І нам не шкода уточнити чи навіть надіслати скоригований запит. А тут нам не можуть відповісти, чому в Запоріжжі з великим відривом від інших міст дорожчає харчування для шкіл. Я ціную добрі жарти, але не в ситуації, коли йдеться про тендер на 75 мільйонів”, – прокоментував ситуацію Сергій Сидоров.

Втім, 5 квітня, наступного дня після публікації новини про відмову у запиті, міська влада провела пресконференцію, присвячену питанням вартості харчування дітей у запорізьких школах. На ній, зокрема, заступник директора департаменту освіти і науки міськради Олександр Заіка повідомив журналісткам ЗЦР, що тема харчування набула суспільного інтересу, тому інформація їм буде надана в повному обсязі безкоштовно.

Керівник ЗЦР Сергій Сидоров підтвердив, що протягом цього ж дня їм скинули в електронному вигляді відповідь на 535 сторінок. Перші 480 з них дійсно були держбюджетом на 2024 рік, ще 50 сторінок – документами, які запитували журналісти Запорізького центру розслідувань.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко зазначив, що Закон України “Про доступ до публічної інформації” не передбачає вказування в запиті мети його надсилання чи способів поширення отриманої інформації. Закон не уповноважує розпорядника з’ясовувати такі аспекти, тому він не може цього вимагати з огляду на вимоги ч. 2 ст. 19 Конституції України. Отримана на запит інформація може поширюватися вільно (п. 2 ст. 4 того ж закону), прокоментував юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!