ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізька ОВА відповіла на журналістський запит через вісім місяців після відправлення

30.05.2023, 11:01
Фото - law.com
Фото - law.com

Запорізька обласна військова адміністрація відповіла регіональній представниці ІМІ на інформаційний запит через вісім місяців. Про це повідомляє представниця ІМІ у Запорізькій області.

Попередньо на цей же запит у вересні 2022 року прийшла відповідь про відстрочку запиту до завершення військового стану. Водночас обидва запити були підписані однією особою - керівницею апарату ЗОВА Зінаїдою Бойко. 

Так, 23 вересня 2022 року представниця ІМІ надіслала запит про кількість журналістів, які затримані на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. У відповіді на запит 28 вересня 2022 року йшлося про відстрочку задоволення запиту на публічну інформацію до припинення правового режиму воєнного стану. 

25 травня 2023 року запит було розглянута по суті. Згідно інформації Запорізької ОВА, в період з 24 лютого по 23 вересня 2022 року на тимчасово окупованих територіях було затримано два журналіста, інформація про що була передана до Національного інформаційного бюро.

Також у травні 2023 року інші запорізькі журналісти почали отримувати відповіді на запити, які були надіслані минулого року. Зокрема, 2 травня 2023 року студенти факультету журналістики Запорізького національного університету отримали відповідь на запит, який вони відправили 10 травня 2022 року. Запит стосувався теми розкрадання гуманітарної допомоги, в якій підозрювали керівництво ЗОВА того періоду. Тоді студенти також отримали відповідь про неможливість відповісти на запит через військовий стан. За рік журналісти отримали відповідь, в якій повідомлялося, що надати дані про зміст гуманітарних вантажів є неможливим через відсутність супровідних документів, в яких би зазначався відправник та обсяги вантажу.

Ще одну відповідь на запит від 3 травня 2022 року щодо реєстрації переселенців, які прибули з тимчасово окупованих територій Запорізької області до Запоріжжя, було отримано 10 травня 2023 року.

Відповіді на запити почали надходити запитувачам через кілька місяців після зміни керівника Запорізької ОВА. Так, 9 лютого 2023 року замість Олександра Старуха, який займав цю посаду з грудня 2020 року до кінця січня 2023 року, був призначений Юрій Малашко, працівник СБУ, який також до призначення в запоріжжя керував ВЦА Красногорівки Донецької області.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2023 року частина запорізьких журналістів різних медіа відмовилася підтримувати комунікацію з представниками Запорізької військової адміністрації через неефективність та неспроможність адекватно інформувати регіональні медіа щодо російських атак по Запоріжжю і області, а також їхніх наслідків.

Liked the article?
Help us be even more cool!