ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізька міськрада відмовила журналістці в доступі до інформації

Фото – dejure.foundation

Запорізька міська рада відмовила журналістці видання 061.ua Ельмірі Шагабудтдиновій надати інформацію щодо стану недобудов у Запоріжжі. Про це журналістка повідомила регіональній представниці Інституту масової інформації в Запорізькій області.

За словами Ельміри, спочатку посадовці відмовилися надавати коментарі на цю тему, а пізніше відмовилися відповідати на запит у частині, яка підпадає під закон про доступ до публічної інформації. 

У запиті журналістка, зокрема, уточнювала інформацію про робочу групу щодо завершення будівництва об’єктів ЖК “Тихий Центр” та ЖК “Зірковий”, дату останнього засідання та перспективи майна вкладників, які не мають зареєстрованих майнових прав. 

“Для підготовки матеріалу щодо запорізьких недобудов нам був необхідний коментар представників Запорізької міськради. Через пресслужбу міськради я попросила допомогти мені з коментарем, але мені повідомили, що ніхто з уповноважених осіб не хоче спілкуватися з журналістами. 

Тоді я надіслала до міськради інформаційний запит. Однак його не хотіли навіть реєструвати. Мені надійшов лист від виконавчого комітету, що їм необхідний підпис на документі. Я знаю, що за законом про доступ до публічної інформації підпис у запиті має бути лише за умови подання в письмовій формі. Втім, я надіслала запит повторно з цифровим підписом. Після цього мені надійшла відповідь, що запитувана інформація не є публічною і не буде розглянута у відповідний спосіб”, – розповіла журналістка.

Так, у відповіді на запит за підписом начальниці відділу роботи зі зверненнями громадян та з питань доступу до публічної інформації Запорізької міськради Наталії Авраменко журналістці повідомили, що це не запит, а звернення, і відправили його на опрацювання протягом 30 днів.

Юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що відмова надавати інформацію через відсутність власноручного підпису – явне порушення: “Оскільки це не письмова форма запиту, а “інша”, згідно з ч. 3 ст. 19 закону про доступ до публічної інформації”.

Після ознайомлення із запитом Роман Головенко зазначив, що значною мірою поданий документ – це запит, хоча одне питання з трьох, дійсно, можна трактувати як звернення по коментар. 

“Загалом з відповіді випливає, що коментар нададуть у строк за ЗУ “Про звернення громадян”, зазвичай це 30 днів. Але на два запитання з трьох мала б бути відповідь за Законом “Про доступ до публічної інформації”, – сказав юрист.

За словами журналістки, у Запоріжжі загалом посилюється тенденція, коли посадовці в цілому уникають контактів з журналістами й відмовляються надавати інформацію з багатьох інших суспільно значущих тем. 

Ельміра розповіла, що вже не вперше стикається зі складнощами в отриманні інформації від Запорізької міськради після того, як там змінився секретар міськради – в.о. міського голови з Анатолія Куртєва на Регіну Харченко.

“Останнім часом досить складно отримати хоч якісь коментарі від представників міської ради, бо деякі просто уникають журналістів. Брифінг в.о. міського голови Регіна Харченко проводила на початку свого призначення у квітні. Після цього його провели  тільки ще раз, водночас були обмеження на час та кількість питань від журналістів. Більше жодних брифінгів чи пресконференцій посадовці не проводили, хоча в громадськості є дуже багато питань до представників міської ради”, – розповіла  журналістка 061.ua.

Нагадаємо, на початку квітня Департамент освіти і науки Запорізької міськради відмовився надати журналістам Запорізького центру розслідувань інформацію щодо подорожчання харчування в місцевих школах майже втричі, запропонувавши журналістам роздрукувати бюджетний кодекс за 1590 гривень. Після розголосу ситуації вже наступного дня міська влада провела пресконференцію на цю тему і надала журналістам інформацію в повному обсязі безкоштовно.

Liked the article?
Help us be even more cool!