ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Закордонні медіа без перевірки поширили російську версію про падіння Іл-76 – директорка ІМІ

24.01.2024, 16:27
Леся Луцюк
Фото – Нацрада
Фото – Нацрада

Десятки провідних світових медіа – Associated Press, The Guardian, France 24 та інші – без жодних доказів поширили російську версію про падіння російського військово-транспортного літака Іл-76, який нібито перевозив українських військовополонених.

Про це сказала директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк в ефірі Громадського радіо 24 січня. 

“Ситуація ускладнюється тим, що першими з комунікацією дуже оперативно виступили російські пропагандисти – російське міністерство війни, пропагандистка Симоньян. Вони заявили, що нібито українці збили літак, на якому перебувало нібито 65 українських військовополонених. Мене морально вбило те, що цю версію без перевірки підхопили десятки світових медіа. Її поставили, не чекаючи якогось підтвердження, бодай якоїсь позиції української сторони, я вже не кажу про перевірку фактів. Я бачила цю новину на Associated Press, The Guardian, France 24”, – розповіла Романюк. 

Вона нагадала про історію з малайзійським “Боїнгом-777”, що виконував рейс MH17 у 2014 році над Донбасом, який збили самі росіяни, та терактом в Оленівці, де вбили українських захисників, у якому росіяни також звинувачували українську сторону. 

“Тим більше питань до тих медіа, які відразу репостять російську історію, так наче кремлівської дезінформації більше не існує”, – додала Оксана Романюк. 

іноземні медіа, поширення неперевіреної інформацїі про падіння Іл-76
іноземні медіа, поширення неперевіреної інформації про падіння Іл-76

Скриншоти ІМІ

Наразі Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликає не поширювати неперевірені дані щодо падіння Іл-76, поки всю необхідну інформацію збирають та аналізують. 

Представник Головного управління розвідки України Андрій Юсов у коментарі Радіо Свобода повідомив, що 24 січня мав відбутися обмін полоненими між Росією та Україною. Зараз Україна перевіряє інформацію, озвучену російською стороною про те, що військовополонені могли перебувати в літаку Іл-76.

Liked the article?
Help us be even more cool!