ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру Симоненку

Служба безпеки України повідомила про підозру за двома статтями колишньому народному депутату, керівнику забороненої Комуністичної партії України, який підтримав збройну агресію РФ, Петру Симоненку. Про це йдеться на сайті СБУ.

Підозу Симоменку повідомила за двома статтями:

  • ч.3 ст.109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади з використанням засобів масової інформації);
  • ч.3 ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії РФ проти України як внутрішнього громадянського конфлікту з використанням засобів масової інформації;).

Як зазначають в СБУ, під час окупації Київщини він звернувся до вищого військово-політичного керівництва Росії щодо його "евакуації" до РФ.

Щоб вивезти Симоненка з його родиною із захопленого на той час селища Березівка Макарівського району, у Кремлі вирішили відправити туди загін спецназу РФ.

"Після прибуття російських спецпризначенців до українського населеного пункту екснардеп особисто їх зустрічав, а потім "розквартирував" у власному будинку і забезпечив продовольством. Потім, з 4 до 8 березня 2022 року, окупаційний спецпідрозділ здійснив "супровід" Симоненка та його близьких через ворожі блокпости на територію Білорусі. Звідти він переїхав до Росії, де його призначили заступником голови "Центрального комітету міжнародного комуністичного об’єднання "Союз комуністичних партій – комуністичної партії Радянського Союзу". Це повністю прокремлівська організація, яка підконтрольна російській компартії на чолі з її лідером – депутатом держдуми РФ Геннадієм Зюгановим", - розповіли в українській спецслужбі.

Там додали, що за вказівкою Зюганова Симоненко розпочав публічну кампанію на підтримку агресивної політики Москви.

Так, у жовтні 2022 року екснардеп взяв участь у так званій "22-й «Міжнародній зустрічі комуністичних та робітничих партій", яка проходила у місті Гавана на Кубі.

Під час свого виступу на форумі Симоненко намагався легітимізувати захоплення частини території України та діяльність терористичних організацій "Л/ДНР".

Крім того, за даними слідства, 21-22 квітня 2023 року екснардеп взяв участь у з’їзді "антифашистського форуму", який відбувся у Мінську.

Там він висловлювався за продовження агресивної війни проти України та виправдовував кремлівські наративи щодо застосування тактичної ядерної зброї РФ.

Нині вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігуранта.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2021 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала телеканали NewsOne (ТОВ “Новини 24 години”) та телеканал “112 Україна” через мову ворожнечі та за висловлювання Петра Симоненка, які розпалюють національну ворожнечу і ненависть.

У передачі, яка виходила в період з 29 по 31 січня 2021 року, Петро Симоненко стверджував, що в Україні на території окремих районів Луганської і Донецької областей триває внутрішній конфлікт. 

“Він називає його “громадянською війною”, тобто такою формою збройного конфлікту на території України, яка виключає Російську Федерацію як учасника і сторону цього конфлікту. Політик визначив, що виконавцями, ініціаторами “гражданской войны” були “украинские националисты и неофашисты”, яких підтримали США. Таким чином, гість програми використовував дискримінаційні, образливі та провокаційні терміни з негативною конотацією – “еврофашизм”, “неофашисты развязали войну”, “огненный плацдарм для противоречий между Украиной и Россией” – з явним наміром затаврувати політичний режим в Україні, Збройні сили України, союзників України в боротьбі з російською агресією. Будь-який громадянин України, який піднявся на захист незалежності і територіальної цілісності своєї країни, підпадає в політика під визначення “фашист”, – зазначила Нацрада.  

Висловлювання Симоненка були спрямовані на компрометацію Збройних сил України, інших збройних формувань та політичного керівництва України, створення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної ситуації, створення додаткової напруженості в суспільстві та протестних настроїв серед громадян, розпалювання національної ворожнечі.

У своєму рішенні Нацрада зазначила, що покладання провини за збройну агресію РФ на українські Збройні сили й політичне керівництво України має ознаки заклику до розпалення ворожнечі та посилення вже наявного військового протистояння, що може призвести до подальшого розпалювання насильства та агресії на території окремих районів Донецької та Луганської областей, на всій території Україні загалом і території покриття сигналом супутникового мовлення телеканалу.

Liked the article?
Help us be even more cool!