ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Захист готує апеляцію на вирок засудженому окупантами волонтеру та журналісту Цигіпі

Фото – Олена Цигіпа
Фото – Олена Цигіпа

Адвокати волонтера та журналіста Сергія Цигіпи, якого росіяни утримують у полоні півтора року в СІЗО Сімферополя та засудили 6 жовтня до 13 років ув'язнення, готують апеляцію. Він завуальовано повідомляє родичам, що над ним там знущаються окупанти.

Про це "Суспільному Крим" розповіла дружина Сергія Цигіпи Олена.

За словами Олени, для 62-річного чоловіка такий термін – це фактично довічне ув’язнення.

“Звичайно, ми не здаємося, ми продовжуємо боротися за Сергія, ми подаємо апеляцію. Наскільки ця апеляція допоможе Сергію – мені не відомо, неможливо це спрогнозувати”, – зазначила дружина.

Вона уточнила, що Цигіпа відкрито не пише про свій стан у СІЗО, але в листах і віршах з в'язниці передає зашифровані послання.

“До мене дійшов один такий лист, і там був акровірш. Значить полон, і перший рядок на букву “п”, значить була така фраза: “Приниження, катування, приниження”. То з цього всього можна зробити висновок, як над ними там знущаються”, – пояснила дружина.

Крім того, дружина політв'язня зазначила, що наразі немає налагодженої схеми повернення цивільних громадян України з російського полону.

“До нас приходять на наші зустрічі і представники Червоного Хреста, і представники ООН і СБУ, але всі вони розводять руками, кажуть: “Ну немає такої структурної одиниці, яка б займалася вашим питанням – поверненням цивільних з полону". Нам обіцяють, що при координаційному штабі запрацює такий кабінет”, – наголосила Олена.

Як повідомляв ІМІ, 6 жовтня окупаційний Верховний суд Криму засудив Цигіпу до 13 років колонії.

Сергій Цигіпа – громадський активіст із міста Нова Каховка Херсонської області, керівник ГО “Каховський плацдарм”, журналіст та ветеран АТО. Від початку повномасштабного вторгнення Росії він вів волонтерську діяльність, брав участь у мітингах на підтримку України та висвітлював інформацію про дії окупантів на півдні. Росіяни викрали журналіста 12 березня 2022 року, коли він прямував до Таврійська із собакою, щоб передати ліки для своєї тещі.

Liked the article?
Help us be even more cool!