ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупанти засудили волонтера Сергія Цигіпу до 13 років колонії

Фото – Олена Цигіпа
Фото – Олена Цигіпа

Окупаційний Верховний суд Криму оголосив вирок волонтера Сергія Цигіпу. Окупанти засудили його до 13 років колонії.

Про це "Суспільному Криму" розповіла дружина Сергія Цигіпи Олена.

"Сергію дали 13 років. Адвокат каже, він добре тримався. Ми на цьому не зупиняємось, будемо подавати апеляцію", – зазначила вона.

Слухання було в закритому режимі, проте російське пропагандистське агентство РИА Новости також повідомило про вирок журналісту та опублікувало його фото із засідання.

"Громадянина України С. Цигіпу засуджено кримським судом до 13 років колонії за шпигунство. Справа розглядалася в закритому режимі, жодні деталі не повідомлялися", – йдеться в повідомленні.

Сергій Цигіпа – журналіст, активіст та ветеран АТО, письменник з Нової Каховки. Від початку повномасштабного вторгнення Росії він вів волонтерську діяльність, брав участь у мітингах на підтримку України та висвітлював інформацію про дії окупантів на півдні. Росіяни викрали журналіста 12 березня 2022 року.

Радниця з прав людини Центру прав людини ZMINA Наталія Охотнікова справою Сергія займається майже від початку його викрадення. У коментарі Суспільному вона розповіла, що  телефон журналіста у подальшому окупанти використали для розсилки повідомлень іншим учасникам мітингів, активістам та журналістам. З його телефона запрошувались на зустрічі інші люди. Нібито він намагався призначити зустріч.

Відомо, що в таку "пастку" потрапив ще один каховський журналіст Олег Батурін.

У коментарі "Суспільному Крим" він розповів, що був знайомий з Цигіпою давно. Коли отримав від нього повідомлення зустрітися на автостанції, то погодився, хоча й було погане передчуття.

"Прийшовши на автостанцію о 5-й годині, я там побачив білого кольору мінівен з українськими номерами, цивільний без жодних позначок, але фігури людей, які сиділи на передніх сидіннях, не нагадували мені зовсім Сергія Цигіпу, і я розвернувся, пішов додому, але встиг почути, що з цього мінівена хтось вибігає і починає бігти в мій бік, і я зрозумів, що все – я попав", – розповів Батурін.

У будівлі Херсонської облдержадміністрації, куди окупанти привезли Олега Батуріна з маскою на голові на наступний день після затримання, він почув серед інших бранців голос Сергія Цигіпи. Той назвав своє ім'я під час допиту.

Liked the article?
Help us be even more cool!