ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Загарбницька війна Росії призвела до нищівних порушень прав людини в Україні – Freedom House

09.03.2023, 13:16
Фото – Freedom House
Фото – Freedom House

Рівень свободи у світі знижується 17-й рік поспіль. Загарбницька війна Росії призвела до нищівних порушень прав людини в Україні. Про це повідомляє у своєму щорічному звіті за 2022 рік міжнародна правозахисна організація Freedom House, пише Радіо Свобода

“Найбільш серйозні перешкоди для свободи та демократії були результатом воєн, переворотів та нападів на демократичні інститути з боку неліберальної влади. Авторитарний режим у Росії розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, намагаючись підірвати здобутий із зусиллями демократичний прогрес у цій країні”, – йдеться у звіті.

Правозахисники кажуть: “Які б неправдиві виправдання цієї агресивної війни не оприлюднювалися контрольованими Кремлем державними ЗМІ, її чітка мета – повалити обране керівництво в Києві та позбавити українців їхнього фундаментального права на вільне самоврядування”.

Росія у звіті названа “невільною” країною і має 16 балів зі ста за рівнем свободи.

“У своєму прагненні зруйнувати демократію в Україні та позбавити українців їхніх політичних прав та громадянських свобод Путін став причиною загибелі та поранень тисяч українських мирних жителів, а також військових з обох сторін, руйнування життєво важливої інфраструктури, переміщення мільйонів людей з їхніх будинків, поширення тортур та сексуального насильства, а також розширення і без того жорстких репресій у Росії”, – йдеться в повідомленні.

Занепад свобод у Росії зачепив і її сусідів, йдеться в доповіді.

Через три десятиліття після розпаду Радянського Союзу “авторитаризм домінує в Євразії”, кажуть аналітики.

Загалом кількість країн, які набрали нуль балів за свободу вираження думок, зросла за рік з 14 до 33, водночас свобода ЗМІ зазнала тиску не менш ніж у 157 країнах та територіях.

Звіт показав, що скандинавські країни Швеція, Норвегія та Фінляндія найвільніші у світі зі 100 балами, тоді як Тибет, Сирія та Південний Судан у цьому списку мають лише 1 бал. Туркменістан посів передостаннє місце з двома балами.

Freedom House каже, що жодну з колишніх радянських країн не позначено як “вільну”, за винятком трьох балтійських держав – Естонії, Литви та Латвії, які є членами Європейського союзу та НАТО.

“Відсутність демократичного управління дестабілізувала регіон, оскільки сильні правителі використовують військову силу, щоб накинутися на своїх сусідів та придушити внутрішнє інакомислення”, – йдеться в доповіді.

Білорусь за свободами зрівнялася з Афганістаном – 8 балів.

Україна в списку розташувалася між Гватемалою та Нігером із загальною оцінкою свободи в 50 балів як “частково вільна” країна. Політичні права оцінено у 22 бали, рівень оцінки громадянської свободи – 28.

Liked the article?
Help us be even more cool!