ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Загальнонаціональні телеканали майже стовідсотково мовлять українською – Нацрада

05.09.2022, 14:47

25 загальнонаціональних телеканалів не лише дотримуються вимог законодавства про мовні квоти, а й майже стовідсотково мовлять українською у своїх ефірах. 

Такими є результати моніторингу за ІІІ квартал 2022 року, проведеного Національною радою з 1 до 7 серпня.

Під час моніторингу регулятор проаналізував ефір 25 загальнонаціональних телекомпаній – 22 телеканалів багатоканального мовлення і трьох телеорганізацій, що здійснюють супутникове мовлення. Моніторинг телеканалів становив 105 годин. Частка вживання української мови визначалась у проміжки часу між 7.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00, як передбачено законодавством.

Нацрада нагадала, що, згідно зі статтею 10 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, частка передач українською мовою в ефірі загальнонаціональних каналів має бути не менш ніж 75% загальної тривалості передач та/або фільмів або їхніх частин у кожному з проміжків часу. Також не менш ніж 75% усіх передач новин мають звучати українською.

Моніторинг засвідчив, що 16 із 25 загальнонаціональних телеканалів транслювали свій контент лише українською мовою. В ефірі інших дев'яти телекомпаній такий показник державної мови на рівні 99%. Новини на телеканалах поширювалися лише українською.

Лише державною мовою транслюється реклама і телемагазини, як і передбачено частиною першою і третьою статті 32 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

“Такі показники засвідчують, що українська мова в ефірі національних каналів нарешті на чільному місці. Національна рада сподівається, що такі показники залишаться й надалі”, – зазначає медіарегулятор.

Як повідомляв ІМІ, у серпні Нацрада повідомила, що перше півріччя 2022 року показало тенденцію дедалі більшого панування української мови в радіоефірах. З 15 загальнонаціональних радіостанцій 11 ведуть мовлення лише українською мовою.

Liked the article?
Help us be even more cool!