ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В ефірах радіостанцій дедалі більше панує українська мова та пісні – Нацрада

24.08.2022, 15:26
Фото – mariupolrada.gov.ua
Фото – mariupolrada.gov.ua

Перше півріччя 2022 року показало тенденцію дедалі більшого панування української мови в радіоефірах. З 15 загальнонаціональних радіостанцій 11 ведуть мовлення лише українською мовою. 

Про це повідомила відповідальна секретарка Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Олена Ніцко під час засідання 24 серпня.

За її словами, Нацрада провела в першому півріччі три моніторинги щодо визначення обсягу в радіоефірі українськомовних пісень і мови ведення передач. З 15 промоніторених загальнонаціональних радіостанцій 11 ведуть мовлення лише українською мовою. Найменший показник тут 94% у травні й 96% у червні.

Вона додала, що зафіксовані моніторингом цифри є найвищими з часу запровадження мовних квот на радіо. “Усі радіостанції зреагували на воєнні виклики й відгукнулися на запит суспільства. Тепер значно більше звучить пісень українською мовою, і ведучі здебільшого спілкуються державною”, – розповіла Олена Ніцко.

Навіть радіостанції, які раніше були близькі до визначеної законом квоти в 35%, зараз значно збільшили частку українськомовних пісень. Повністю змінило свій формат “Русское радио – Україна”, яке перейменувалося на Радіо Байрактар і спілкується зі слухачами та транслює пісні лише українською. Такі самі радикальні зміни відбулися і в ефірі Нашого радіо, яке на кінець півріччя 100-відсотково транслює українські пісні й на 99% веде передачі державною мовою.

Такі зміни в радіоефірі дуже тішать, зауважила Олена Ніцко. На жаль, каталізатором для них стала саме війна.

“Нині прикметно, що мовники прагнуть заповнювати свої ефіри українським продуктом, зробити їх більш патріотичними, україноорієнтованими, цікавими. Це стосується радіостанцій в усіх регіонах країни. Звучить багато нових музичних творів, пісень, які підіймають дух і відображають незламність українського народу у боротьбі за свою незалежність і волю”, – зазначила представниця Нацради.

Як повідомляв ІМІ, 8 листопада 2016 року набув чинності законопроєкт №3822-д “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)

Згідно з ним, радіостанції мають вести програми українською мовою не менш  ніж 60% та мати частку українськомовних пісень не менш ніж 35%.

Liked the article?
Help us be even more cool!