ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Заборона" за гроші фонду, створеного Ходорковським, зніме фільм про злочини росіян проти українських журналістів

13.04.2023, 12:06
Фото - Максим Левін
Фото - Максим Левін

Видання “Заборона” готує фільм про атаки російських військових на журналістів. Про це розповіли “Детектору медіа” головна редакторка видання Катерина Сергацкова та виконавчий продюсер і СЕО видання Роман Степанович. 

Фільм буде створений у співпраці з правозахисною організацією Truth Hounds. 

Як розповів Степанович, ідея фільму виникла давно, обговорювалася в редакції “Заборони” протягом  2022 року, але після пропозиції Truth Hounds створити фільм на цю тему — пришвидшилася.

“На початку повномасштабного вторгнення Truth Hounds проводили тренінги для наших журналістів про те, як фіксувати воєнні злочини. Ми також зверталися до них декілька разів за експертною думкою. В якийсь момент вони прийшли до нас з ідеєю: зробити великий проєкт про загиблих журналістів і про те, як Росія взагалі поставила на потік залякування і вбивство журналістів, і як це відбувається в Україні. Якщо ми хочемо зробити це кіно, то в них на це є гроші. А в нас була ідея, десь із середини минулого року, робити документальний довгий проєкт про журналістів та фіксерів, за яких узагалі ніхто не несе відповідальності, постраждалих під час війни. І от так все збіглося”, — розповів Степанович.

За словами Катерини Сергацкової, їхнє завдання — показати різні історії, які відбувалися і продовжують відбуватися з журналістами під час роботи на війні, а також як Росія вибудувала систему знущання над журналістами.

“Це тема, якою я особисто і багато моїх колег опікуємося ще з 2014 року, коли росіяни і колаборанти в Криму й на Донбасі брали в полон журналістів, знущалися над ними. Але до повномасштабного вторгнення журналістів тримали і відпускали, і після цього колеги могли прийти до тями. Зараз ситуація набагато серйозніша, людей просто вбивають. Власне, наше завдання — показати різні історії, які відбувалися і продовжують відбуватися з журналістами під час роботи на війні. І як Росія, власне, вибудувала систему знущання над журналістами, як це все почалося. Я думаю, що ми навіть зможемо назвати імена — хто це робив конкретно, хто брав у цьому участь, хто віддавав наказ. Наша мета — зібрати докази, і я сподіваюся, що це стане також можливістю свідчити проти тих, хто скоїв злочини проти журналістів, в міжнародних судах”, - сказала Сергацкова. 

Також вона додала, що “злочини проти журналістів з боку Росії — це комплексна частина геноцидальної політики, яку вона здійснює для того, аби знищити нас в усіх сенсах”.

Крім того, Сергацкова пояснила, чому тема фільму важлива: “Я вважаю, що злочини проти журналістів недооцінені в українському суспільстві і взагалі у Східній Європі, де завжди  довіра до журналістів  була низькою і мало що змінилося останнім часом — ми бачимо все більше дезінформації, все більше маніпуляцій, все більше замовлень проти незалежної свобідної преси. Тому я вважаю, що злочини проти журналістів не мають такого резонансу, як злочини проти інших людей. Я також вважаю журналістів частиною критичної інфраструктури, вони настільки ж важливі, наскільки важливі пожежники, наприклад, які підтримують соціум, певні правила, певний спосіб життя в містах та в Україні в цілому. Без інформації люди стають розгубленими, не знають, що робити, як приймати правильні рішення — і це призводить до загибелі, як це було в Маріуполі, в Бучі, в Ірпені в інших містах”.

Виконавчий директор Truth Hounds Роман Авраменко розповів, що фільм є частиною великого проєкту з документування російських злочинів в Україні проти журналістів:

“Фільм — це медійна складова роботи з документування злочинів проти журналістів. Влітку минулого року нам запропонували податися на великий грант від фонду JFJ, який спеціалізується на темах розслідування нападів на журналістів. Ми вперше співпрацювали з цим фондом, і завершуємо проєкт на початку літа. В гранті, який ми отримали, є кошти на роботу з документування: на польові дослідження, на те, щоб документатори поїхали в польову місію на деокуповані території, на території, близькі до лінії розмежування, кошти на роботу аналітиків-розслідувачів, які роблять додаткову OSINT-розвідку, на юридичний супровід документування. І є ще окремі кошти на роботу саме продакшену — це зйомка фільму, обробка матеріалу, монтаж, зведення, озвучка тощо. Оцю частину роботи ми запропонували “Забороні”. У нас не було раніше спільних проєктів, але ми спостерігали за діяльністю одне одного, і в них є набагато більше досвіду створення медійного відеоконтенту. Вони погодилися на нашу пропозицію, тому що тема їм природно близька. Головна ідея фільму — висвітлення цільоспрямованого таргетування журналістів з боку російських військових”.

Фонд “Справедливість для журналістів” (JFJ) був заснований Михайлом Ходорковським та Леонідом Невзліним у 2018 році після вбивства в Центрально-Африканській республіці журналістів із Росії Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка, які розслідували діяльність у ЦАР “ЧВК Вагнер”. На сайті фонду вказано, що це лондонська благодійна організація, яка відстежує напади на працівників ЗМІ та фінансує розслідування по всьому світу насильства та зловживань щодо професійних та цивільних журналістів, а також організовує тренінги з безпеки ЗМІ.  

У фонді “Детектору медіа” повідомили, що спочатку кошти для JFJ були надані Михайлом Ходорковським та його колишнім бізнес-партнером Леонідом Невзліним, співвласником ізраїльської газети Haaretz. Наразі база фінансування JFJ включає Раду Європи, Article 19, University Bruvo, Brīvā universitāte та інші міжнародні донорські організації.

Зараз Ходорковський та Невзлін є членами консультаційної ради фонду; до неї також входить засновник та видавець російської “Нової газети” Дмитро Муратов, а також Джеф Гедмін, член дослідницької ради Національного фонду підтримки демократії (NED), і двоє журналістів — Люк Гардінг (The Guardian) та Девід Саттер (Wall Street Journal).

Фонд раніше вже співпрацював з українськими медіа – наприклад, на грант організації “Заборона” провела власне розслідування вбивства Павла Шеремета, а Kyiv Post опублікував серію статей та мультимедійних матеріалів Dying for Truth — про Вадима Комарова, Павла Шеремета, Олеся Бузину, Сергія Ніколаєва, Андреа Рокеллі, В'ячеслава Веремія, Ігоря Александрова та Георгія Гонгадзе. Також фонд фінансував італійсько-український документальний фільм The Wrong Place (“Не у тому місці, не у той час”) Ольги Токарюк. Це документальне розслідування про загибель двох журналістів Андреа Роккеллі та Андрія Миронова, які були вбиті на Донбасі 24 травня 2014 року, та несправедливе обвинувачення в їхній загибелі Віталія Марківа в Італії.

Зараз, як повідомив фонд, достроковою партнеркою JfJ в Україні є Національна спілка журналістів України, що надає дані про атаки на ЗМІ в Україні, які потім фонд інтегрує з власною Картою медіаризиків JFJ і Платформою Ради Європи для сприяння захисту журналістики та безпеки журналістів. Фонд є партнером багатьох журналістських організацій, серед яких “Репортери без кордонів”, “Траст Рорі Пека”, альянс ACOS та інші. Також фонд є партнером Платформи захисту журналістики та безпеки журналістів — механізму, створеного Радою Європи та неурядовими журналістськими організаціями. Загалом до платформи входять 15 організацій, серед яких Європейська федерація журналістів (EFJ), Міжнародна федерація журналістів (IFJ), “Репортери без кордонів”, Європейський союз мовників (EBU), Міжнародний пен-клуб і, власне, JfJ.

Окрім фінансування, яке надає для фільму Truth Hounds як субгрантодавець, робота команди “Заборони” фінансується також коштами основних донорів видання, серед яких NED, Open Society Foundation та Free Press Unlimited, зазначив Роман Степанович. Фільм має бути завершений до кінця літа 2023 року.

Нагадаємо, що з лютого 2022 року Росія скоїла 505 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Такими є дані Моніторингу російських воєнних злочинів, здійснюваного Інститутом масової інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!