ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Заборона" відповіла Медіаруху

18.07.2020, 19:26
Фото – DW
Фото – DW

"Заборона" відповіла на звернення Руху "Медіа за усвідомлений вибір" щодо початку професійної дискусії. Повний текст заяви "Заборони", яку було надіслано до уваги Медіаруху, нижче:

Заява "Заборони"

У ГО "Заборона медіа" ми цінуємо ініціативність та прагнення Медіаруху "Медіа за усвідомлений вибір" спрямувати дискусію навколо публікацій "Заборони" та ГО StopFake у професійне русло. Дякуємо за стурбованість із приводу погроз фізичної розправи Катерині Сергацковій, головній редакторці, генеральній директорці та співзасновниці "Заборони".

"Заборона" – незалежне видання неновинного формату про тенденції в суспільстві й культуру в постсоціалістичних країнах Східної Європи. "Заборона" – це професійне ЗМІ, яке дотримується журналістських стандартів, етики та цінностей. У "Заборони" прозора модель фінансування яка складається із внесків читачів на "Патреоні", грантів міжнародних організацій та партнерств. Детальніше на zaborona.com.

Для того щоб дискусія була професійною, об’єктивною та незаангажованою, звертаємося до вас із наступним:

1) Просимо разом із матеріалами "Заборони" включити на розгляд відповідь StopFake від 8 липня 2020 року. Зокрема, проаналізувати відповідність фактам розповсюдженої інформації про ГО "Заборона медіа"; звинувачення на адресу журналіста Кріса Міллера та замовчування інформаційних запитів до StopFake від "Заборона медіа", які передували публікації статті (додаток 1 та додаток 2).

2) Проаналізувати на дотримання журналістських стандартів статтю Texty.org "Інформаційна атака сайту "Заборона" на StopFake: що це було?" від 10 липня 2020 року.

3) Проаналізувати на дотримання журналістських стандартів передрук відповіді наглядової ради StopFake від 8 липня на сайтах ГО "Детектор медіа" та ГО "Інститут масової інформації" під заголовком "StopFake заявляє про посилення інформаційних атак проти команди проекту".

4) З огляду на пункт три просимо, щоб представники, фрілансери та інші афілійовані спеціалісти вищеперелічених організацій не залучалися до аналізу ЗВЕРНЕННЯ zaborona.com двох матеріалів "Заборони" з огляду на засвідчену прихильність до StopFake та упередженість до проєкту "Заборона".

Розгляд та включення зазначених чотирьох пунктів підтвердить об’єктивний та незаангажований підхід Медіаруху до професійної дискусії. Інакше це буде вибірковий аналіз ситуації та ігнорування фактів, представлених "Забороною".

Також хотіли б зазначити, що лише після заяви авторитетної міжнародної організації Human Rights Watch в українських ЗМІ та медійних організаціях почали з’являтися реакції та розголос про погрози на адресу Сергацкової.

Окрім цього, ми помітили певну тенденцію серед представників медіаспільноти про розмежування справ StopFake і "Заборони" зі справою Катерини Сергацкової та Романа Скрипіна. Таке відокремлення є штучним, оскільки саме публікація відповіді StopFake могла cпровокувати реакції сповнені мови ненависті в соціальних медіа. Просимо це взяти до уваги при аналізі матеріалів.

***

Окремим додатком до цієї заяви були надіслані: 

1) інформаційний запит "Заборони" до StopFake, який був уперше відправлений 26 червня 2020 року журналістом  Самуїлом Проскуряковим;
 
2) скріни із спробами отримати коментарі або контактну інформацію від:
– проєкту StopFake;
– пана Євгена Федченка, пані Вікторії Романюк;
– пана Марека Супруна (Сенатор Марек Многогрішний);
– пані Уляни Супрун (месенджер і смс на телефон);
– пані Катерини Крук.

Як повідомляє "Детектор медіа", раніше Рух "Медіа за усвідомлений вибір" закликав Незалежну медійну раду і Комісію журналістської етики дати оцінку трьом матеріалам "Заборони" про StopFake, а правоохоронні органи – розслідувати особистісні нападки на журналістів "Заборони" і StopFake. 

Нагадаємо, фактчекінговий проєкт заявив про посилення інформаційних атак проти команди через матеріал видання "Фейсбук заблокував "Заборону" за критику неонацистів. Виявилося, що українські фактчекери соцмережі тісно з ними товаришують". У відповідь StopFake "Заборона" випустила ще один матеріал. Роман Скрипін написав образливі пости про Катерину Сергацкову після скандалу довкола матеріалу "Заборони" про StopFake.

Hromadske висловило готовність стати майданчиком для дискусії між виданням "Заборона" та фактчекінговим проєктом StopFake, а також закликало медіаспільноту до ширшої дискусії. Крім того, члени ГО "Громадське телебачення" засудили висловлювання Романа Скрипіна щодо Катерини Сергацкової.

Організація Human Rights Watch закликала українську владу гарантувати безпеку членкині ГО "Громадське телебачення" й співзасновниці видання "Заборона" Катерині Сергацковій після публікації її особистих даних в інтернеті. 

 

Liked the article?
Help us be even more cool!