ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

За заявою Філімоненка відкрили ще одну справу проти члена ЦПК

21.05.2018, 13:12
Фото - fakty.ictv.ua

Бориспільська поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів") проти члена правління Центру протидії корупції Олександри Устінової та її цивільного чоловіка. Про це провадження стало відомо, коли їх викликали на допит повідомляється на сайті ЦПК.

Підставою для початку провадження стала заява блогера Всеволода Філімоненка про начебто перешкоджання його журналістській роботі, коли він зустрічав Устінову та її цивільного чоловіка в травні 2017 в аеропорту Бориспіль.

У Центрі протидії корупції розцінюють це як тиск на Олександру Устінову перед судовим засіданням, оскільки і вона, і її цивільний чоловік найближчим часом мають бути допитані в суді у справі голови правління ЦПК Віталія Шабуніна.

“Саме події в аеропорту та ганебна поведінка провокатора Філімоненка і стали причиною суперечки між останнім та Віталієм. Єдиним, хто дійсно постраждав в аеропорту, є саме Олександра, заяви якої поліція вперто не розслідує. Натомість початок  цього кримінального провадження за начебто перешкоджання журналісту є тиском та черговою спробою провокатора перетворити себе на жертву”, - зазначив юрист ЦПК Олена Щербан.

Як нагадує ЦПК, 7 травня 2017 року о 6.30 ранку Олександру Устінову, яка разом із чоловіком поверталася з відпустки, в аеропорту “Бориспіль” перестріли Філімоненко та ще двоє чоловіків. “На відео, оприлюдненому Філімоненком, чітко видно, як ці особи оточили  пару з усіх сторін, грубіянили, насміхалися, задаючи при цьому питання, на які самі ж давали відповіді, довівши активістку до сліз. Через кілька днів провокатори з невідомою метою приходили до будинку, де мешкає член правління ЦПК Устінова”, - зазначає ЦПК.

Устінова та її цивільний чоловік відразу після інциденту подали заяву до поліції за фактом їх переслідування групою людей. Однак за 11 місяців не відбулось жодних слідчих дій.

Як повідомляв ІМІ, 9 лютого Дніпровський районний суд міста Києва розпочав розгляд по суті справи щодо голови правління громадської організації “Центр протидії корупції” (ЦПК) Віталія Шабуніна, якого звинувачують за статтею 345-1 “Погроза або насильство щодо журналіста” Кримінального кодексу України.

26 лютого Дніпровський районний суд м. Києва під час засідання у справі щодо голови правління “Центру протидії корупції” (ЦПК) Віталія Шабуніна допитав свідка – соратника Всеволода Філімоненка.

30 січня адвокати Віталія Шабуніна заявили у Дніпровському районному суді м. Києва, що результати медичної експертизи могли бути сфабриковані і не можуть бути доказом у справі про Всеволода Філімоненка.

Адвокати наполягають на іншій кваліфікації злочину, що відповідає реальному вчинку, а саме – “населення удару без наслідків”, ст. 126 Кримінального кодексу.

16 серпня 2017 року голові правління Центру протидії корупції Віталію Шабуніну оголосили підозру в нанесенні тілесних ушкоджень середньої тяжкості громадянину Всеволоду Філімоненку, який представляється журналістом. Йому інкримінують статтю 122 Кримінального кодексу “Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження”. У документі вказано, що 8 червня 2017 року біля Дніпровського військкомату Києва Шабунін завдав одного удару по обличчю Філімоненка, що “спричинило тривалий розлад здоров’я останнього у вигляді закритої травми обличчя”.

15 січня 2018 року слідчі перекваліфікували справу щодо голови громадської організації “Центр протидії корупції” Віталія Шабуніна. Тепер йому інкримінують частину 2 статті 345-1 Кримінального кодексу України “Погроза або насильство щодо журналіста”.

18 січня громадські організації “Інститут масової інформації” та “Детектор медіа” заявили, що вважають безпідставною зміну статті Кримінального кодексу України у справі про сутичку Віталія Шабуніна зі Всеволодом Філімоненком, оскільки вона не пов’язана з журналістською діяльністю Філімоненка.

Liked the article?
Help us be even more cool!